Offisiell markering av åpningen av Høgskolen i Innlandet på Lillehammer med statsråd Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Ketil Blom
Solskinn og stort oppmøte på studiestart på Lillehammer. Foto: Ketil Blom
Rektor Kathrine Skretting hilste nye og gamle studenter ved første studiestart ved nyfusjonerte Høgskolen i Innlandet. Foto: Ketil Blom
Spente og forventningsfulle...Foto: Ketil Blom
Morten Ørbeck, dekan ved lærerutdanningen på Campus Hamar, ved Høgskolen i Innlandet ønsker nye studenter velkommen. Foto: Ketil Blom
Statsråd Torbjørn Røe Isaksen var hjertelig tilstede både på Lillehammer og Hamar. Foto: Ketil Blom
Studiestart på Hamar og ved lærerutdanningen på Høgskolen i Innlandet 2017. Foto: Ketil Blom

Se bilder og les glimt fra alle talene

Rektor i Stavanger, Marit Boyesen, snakket om trakassering, Kathrine Skretting på Høgskolen Innlandet markerte en historisk dag, Berit Rokne på Vestlandet samlet tre høgskoler til en, og Svein Stølen i Oslo holdt sin første studiestart-tale.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lillehammer, Hamar, Stavanger, Oslo, Bergen (Khrono/På Høyden): I dag er det offisiell studiestart ved Universitetet i Oslo, Høgskolen i Innlandet, Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger, ved UiTs campuser i Harstad og Narvik, Høgskolen i Sørøst-Norges campuser i Porsgrunn og Notodden og ved Høgskulen på Vestlandet.

Til Høgskolen i Innlandet kom  statsråd Torbjørn Røe Isaksen, og Khrono fulgte han både til studiested Lillehammer i Oppland og Hamar i Hedmark.

Klokken 15.00 holdt Universitetet i Oslo (UiO) Svein Stølen (bildeserien under) sin første store tale som rektor, Universitetet i Agder fikk besøk av Trine Skei Grande, mens statssekretær Bjørn Haugstad besøkte Høgskulen på Vestlandet, campus Sogndal, mandag 14. august.

Stinn brakke på Universitetsplassen i Oslo.
Nye studenter klare for studier på Universitetet i Oslo.
På rad og rekke for å starte opp sine studier.
Svein Stølen holdt sin første velkomsttale.
Faddere klare for å hjelpe nye studenter.
Studentleder Jens Lægreid.

— I fjor var vi tre høgskoler, i år er vi én

I Førde, Bergen, Sogndal, Stord og Haugesund sparkes det nye studieåret i gang mandag. Rektor Berit Rokne ønsket studentene velkommen fra scenen på Kronstad.

— Dere som studenter er en enorm ressurs. Og det er dere vi er her for, sa hun, ifølge På Høyden. 

Berit Rokne rettet en spesiell hilsen til lærerstudentene som startet studiene ved HVL. De blir det første kullet lærere som uteksamineres med mastergrad.

— Dette gir dere en god mulighet i et krevende arbeidsmarked, sa Berit Rokne.

Ingen politikertopper kom til Bergen, men statssekretær Bjørn Haugstad valgte å dra til Sogndal for å markere oppstarten på det nye studieåret på Høgskulen på Vestlandet. I Bergen var Leo Ajkic gjestetaler.

Jeg har med meg en bryllupsgave til den nyfusjonerte
høgskolen.

Torbjørn Røe Isaksen

Heldigvis er trakassering ikke et utbredt fenomen, men veldig tøft for dem det gjelder.

Marit Boyesen

I Haugesund var næringsminister Monica Mæland gjestetaler. Tradisjonen tro holdt ordfører på Stord, Gaute Epland, tale der.

Nulltoleranse for trakassering 

Rektor ved Universitetet i Stavanger, introdusert som blant annet tidligere norgesmester i roing, Marit Boyesen sa i sin tale (se stream lenger ned i saken) til 4.900 nye studenter at hun som øverste leder ved universitetet ville gjøre sitt beste for at alle skal kunne utføre sine oppgaver på en god måte og oppleve trivsel, trygghet, engasjement og glede i det arbeidet som nå ligger foran.

Rektor Boyesen snakket også om trakassering og mobbing. Universitetet i Stavanger har vært mye omtalt i mediene i sommer etter at flere kvinner la ut meldinger i sosiale medier om at en professor ved universitetet, Nils Rune Langeland, hadde sendt dem upassende meldinger med seksuelt innhold.  

(Foto: UiS)

Les også: Universitetet i Stavanger bekrefter studentklage

Boyesen lovet spesielt fokus på å bedre studiekvalitet og læringsmiljø i kommende studieår: 

— Dette handler om mange ting, men som del av dette vil vi være særlig opptatt av å forebygge mobbing og trakassering, sa hun og la til: 

— La meg være helt tydelig: UiS har nulltoleranse for mobbing og trakassering. Vi ønsker å ha en omgangsform på vårt universitet som er preget av respekt, likeverd og toleranse. Det skal være trygt å melde fra om uønskede hendelser, og vi skal ta godt vare på de som opplever å være utsatt for denne type avvik.

Og hun avsluttet med: 

— Heldigvis er trakassering ikke et utbredt fenomen, men veldig tøft for dem det gjelder.

Se også: Talen til rektor Boyesen til stavangerstudentene.

Studenter og læringsmiljø

Også leder for stavangerstudentene, Jørgen Sjøberg, var opptatt av læringsmiljø i sin hilsningstale. Han viste til Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) som viste at 1 av 5 studenter sliter med alvorlige psykiske plager og at flere av disse ikke oppsøker hjelp. 

— Vi skal lage et lavterskeltilbud som skal være et tilbud til studenter fra studenter, sa han. 

Statsråd Bent Høie ba i sin tale om at studentene ikke måtte sette livet sitt på vent og «bare være flittige» selv om de nå har fått 11 måneders studiestøtte. 

Milliongave til Innlandet

Først ut mandag formiddag var den nyfusjonerte Høgskolen i Innlandet. Der hadde de besøk av  kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Han startet dagen på Campus Lillehammer. Sammen med rektor Kathrine Skretting var han først med på åpninga der, før Isaksens bil la seg på hjul etter Skretting i egen bil og kjørte til tilsvarende åpning på Hamar.

— Jeg har med meg en bryllupsgave til den nyfusjonerte høgskolen. Det var litt penger igjen av våre saksmidler. Og i stedet for å fordele det utover har vi bestemt at Innlandet får hele sluttpotten på 12 millioner kroner, sa Isaksen, til applaus både i Oppland og Hedmark. 

Rektor Skretting snakket også direkte til årets nye studenter:

— Vær aktiv i egen læreprosess. Snakk med dine medstudenter og snakk med lærerne dine. Og hun la til:

— Ikke vær redd for å dumme deg ut, still de spørsmålene du har.

Skretting understreket også for de nye studentene både i Lillehammer og Hamar at de er med på noe helt unikt, som de første studentene ved Høgskolen i Innlandet.

— Ikke kjærlighet ved første blikk, akkurat

Isaksen var i sine taler innom at fusjonsprosessen mellom høgskolene i Lillehammer og Hedmark kanskje ikke akkurat kunne kalles kjærlighet ved første blikk, men han siterte en gammel Ap-veteran som i 2001 hadde sagt at en slik fusjon var uten tvil er den beste forretningsidéen i fylkene Oppland og Hedmark.

— Jeg er helt sikker på at Høgskolen i Innlandet blir en viktig motor for utviklingen av Innlandet, og at høgskolen vil fortsette å blomstre til stor glede, ikke minst for nye studenter, sa Isaksen.

Gode råd til nye studenter

Isaksen hadde også med seg noen gode råd til ferske studenter.

— For det første, og her kommer den seriøse delen av talen: Jobb hardt. Vi har gjennom å bevilge penger til flere studentboliger og med økt studiestøtte gjort vårt for at det skal bli enda lettere å satse for fullt på studiene, sa Isaksen.

Han la til at han oppfordret studenten sterkt til å starte å lese i bøkene før det er en uke igjen til eksamen, men han var også opptatt av at det er viktig at studentene har en fin tid.

— Det går fint an å kombinere det å jobbe seriøst med å skape vennskap, og også nyte studenttilværelsen. Det er viktig at man gjør noe annet enn å studere, sa Isaksen.

— Ta vare på hverandre

I Hamar var det studiestedsleder og dekan ved lærerutdanningen, Morten Ørbeck, som ledet studiestartprogrammet.

— Dere nye studenter er historiske av tre årsaker. I år er det 150 år siden man startet med utdanning på Hamar. Dette er det første semesteret med nye studenter for Høgskolen i Innlandet, og vi skal igang med en ny femårig masterbasert lærerutdanning, understreket han.

Studentlederne Oliver Korssjøen og Therese Andrésen oppfordret studentene til å engasjere seg og søke verv enten som tillitsvalgt eller i studentparlamentet.

— Jeg håper også at dere nyter fadderuken, og ikke minst ta godt vare på hverandre, oppfordret Andrésen. 

Fadderveka i Volda

Rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen, tvitra i dag om Fadderveka som starter der: 

Lukke til fadderar og nye studentar ved @HiVolda! #Fadderveka er viktigare for studentane enn #arendalsuka @STiVolda

(Saken er oppdatert).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS