Marianne Torvanger (21), Rebekka Bedringås (22) og Julie Hovland (20) begynner alle tre på bachelor i biologi på NMBU. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Rød løper på immatrikulering på NMBU. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Rektor Mari Sundli Tveit immatrikulerte studenter til NMBU fredag. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Marianne Torvanger (21), Rebekka Bedringås (22) og Julie Hovland (20) forlot universitetene i Agder og Oslo til fordel for NMBU. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Brenda Awuor Jimris-Rekve vant prisen for beste masteroppgave ved NMBU i 2016, etter at hun skrev om terror og ytringsfrihet i Kenya. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Internasjonale studenter under immatrikulering på NMBU. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Ikke alle tradisjoner er like gamle på NMBU. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Studentleder Jonas Wettre Thorsen på NMBU-studiestart. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Rektor Mari Sundli Tveit deler ut beste foreleser-priser til Ronny Steen (til høyre) og Erling Olaf Koppang for henholdsvis høst- og vårsemesteret. Foto: Ketil Blom Haugstulen
NMBU-rektor Mari Sundli Tveit i splitter ny kappe. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Nye studenter ved immatrikulering på NMBU. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Rektor og resten av ledelsen under immatrikulering på NMBU. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Kaja Gunnufsen spilte etter immatrikuleringen på NMBU i Ås. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Nye studenter. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Nye NMBU-studenter. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Studiestart på NMBU. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Valgte seg Ås og NMBU

Tre av de tusen nye studentene NMBU-rektor Mari Sundli Tveit håndhilste på fredag forlot andre institusjoner til fordel for NMBU. — Dere er den siste generasjonen som kan løse klimautfordringene verden står overfor, åpnet rektor.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag immatrikulerte Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) sine nye studenter, noe som for rektor Mari Sundli Tveit blant annet innebærer å håndhilse på og ønske individuelt velkommen tusen nye håpefulle.

Konferansier og eiendomsdirektør Kjersti Sørlie Rimer kunne opplyse at immatrikulering egentlig vil si innskriving i matrikkelen, det norske eiendomsregisteret, men at det også brukes til å skrive inn de nye studentene som «borgere og en del av NMBU».

— Ikke fall i dammen, og det er toaletter både i bygningen til deres høyre og bak scenen, skjøt Rimer raskt inn, til latter fra de nye studentene.

Ville heller til NMBU

Tre av de nye studentene var Marianne Torvanger (21), Rebekka Bedringås (22) og Julie Hovland (20), som alle tre begynner på bachelor i biologi.

Ingen fagområder er like viktige for fremtiden som våre. Dere er generasjon Å - dere er den siste generasjonen som har mulighet til å løse de klima-utfordringene verden står overfor.

Mari Sundli Tveit

Torvanger og Bedringås har forlatt Universitetet i Agder til fordel for NMBU. Hovland kommer fra Universitetet i Oslo og fant det «mer naturlig» å studere biologi i Ås.

— Det er mye bedre opplegg her, med mange valgfag - vi gleder oss veldig, sier Torvanger.

— Jeg gikk på UiO en stund, men fant det mer naturlig å studere biologi her, legger Hovland til.

Alle tre fremhever miljøfokuset til NMBU som en viktig grunn.

— Det er helt sinnsykt bra å komme i gang her, forteller Bedringås.

Norges vakreste universitet

På gressplenen foran hovedbygningen spilles NMBU-fanfaren, før rektor og ledelsen går i prosesjon inn til arrangementet.

— Velkommen til Norges vakreste universitet, startet rektor Mari Sundli Tveit for de nye studentene.

Talen hennes byttet ganske balansert mellom norsk og engelsk, som kanskje er naturlig som det norske universitetet med høyest antall internasjonale studenter.

Et stort ansvar

— Det er ikke uten grunn at myndighetene investerer 9 milliarder i nybygg her i Ås, fortsatte hun, og forklarte:

— Ingen fagområder er like viktige for fremtiden som våre. Dere er generasjon Å - dere er den siste generasjonen som har mulighet til å løse de klimautfordringene verden står overfor.

Sundli Tveit understreket viktigheten av å ta muligheten studietilværelsen gir, og oppfordret de nye studentene til å ikke undervurdere viktigheten av venner, både å finne en venn og å være venn for andre.

— Dere er en viktig del av universitetet, og vi vil gjerne bli en viktig del av dere.

Bruk deres tid på universitetet

Studentleder Jonas Wettre Thorsen innførte de nye studentene i kjernen i utdanning og forskning: Å forsøke, feile og mestre.

— Her på Ås har vi et spesielt stort innslag av et fjerde perspektiv - de internasjonale studentene, som bringer inn nye dimensjoner på tvers av landegrenser.

Thorsen ramset opp at vi lever i farlige tider, men ikke på grunn av IS, terror, Charlottesville eller Barcelona - men på grunn av alternative fakta og falsk journalistikk.

— Igjen finnes det myndigheter som fjerner meningsmotstandere, og diskriminering opplever en oppblomstring igjen. Dette skjer på grunn av mangel på informasjon og kunnskap, sier han, og fortsetter:

— Nå er dere offisielle borgere av universitetet: Bruk av deres tid til å bidra til universitetet. Prøv, ikke vær redd for å feile, og få med alle hele veien.

— Aldri følt meg så viktig før

De nye studentene startet fadderuken lørdag 12. august, og undervisningen startet mandag. Både Torvanger, Bedringås og Hovland finner NMBU veldig imøtekommende og føler seg godt inkludert med en gang.

— Fadderuken er godt planlagt, med varierte arrangementer - som alle begynner tidlig, slik at vi kommer oss i seng i noenlunde fornuftig tid, fortsetter Bedringås, mens Torvanger forteller om variasjonen:

— Kino, ost og kjeks-kveld, grillfest, rebusløp, wrestling-temafest.

— Og hva synes dere om immatrikuleringen?

— Jeg har aldri følt meg så viktig før, starter Bedringås.

— Det er en koselig tradisjon, legger Hovland til.

Studiestart landet rundt

Denne uken har vært starten på studiene for titusenvis av studenter. Generelt har det vært tett mellom statsrådene, ny-tiltrådte Universitetet i Oslo-rektor Svein Stølen hadde fire råd til sine nye studenter og kunnskapsministeren hadde med seg millioner til Høgskolen i Innlandet.

Curt Rice oppfordret de nye Høgskolen i Oslo og Akershus-studentene til å bruke stemmeretten sin, og studentavisen Universitas kåret ham fredag til vinneren av studiestart i Oslo.

Rektor på NTNU, Gunnar Bovim, benyttet studiestart blant annet til å fortelle at regler mot trakassering ikke er til pynt.

Høgskolen i Sørøst-Norges geografiske sammensetning sørget for åtte studiestarter på rektor Petter Aasen. NTNU Ålesund-parlamentsleder Gjermund Kvernmo Langset fikk mest oppmerksomhet denne uken, da han hilset nye studenter velkommen i lang svart kjole.

Dag Rune Olsen hadde besøk av Erna Solberg, og  rektor Berit Rokne kunne stolt gjennomføre sin første åpningstale ved Høgskulen på Vestlandet.

Lengst nord og sør

Bjørn Olsen ved Nord universitet kunne fornøyd konstatere at veldig mange studenter vil studere ved hans universitet. Denne uka var det åpninger på sine sju studiesteder: Bodø, Levanger, Steinkjer, Namsos, Stjørdal, Mo i Rana og Nesna, mens Vesterålen kommer etter den 28. august.

Olsen i Nord og Aasen på HSN er ikke alene om å ha mange åpninger.

Lengst nord, var det UiT Norges arktiske universitet som gjennomførte studiestart, de med seks studiesteder med Hammerfest og Alta lengst nord, deretter Tromsø, så Harstad, Narvik og Bodø lengst sør.

Til Alta hadde kunnskapsminister Isaksen funner veien fredag 18. august.

Lengst sør i Agder hadde de studiestart i Kristiansand og Grimstad, mandag 14. august, mens universitet hadde lagt inn en rekke arrangementer og åpninger i forbindelse på Arendalsuka.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS