Mange flere vil ta høyere utdanning, men antall studieplasser vokser på langt nær like fort. Arbeiderpartiet ønsker fortgang, mens studentene advarer mot voksesmerter. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Antall søkere vokser fire ganger så fort som antall studieplasser

Opptak. De siste ti årene har antall søkere til høyere utdanning økt med nesten 40.000, mens antall nye studieplasser bare har økt med nesten 10.000. Flere og flere kvalifiserte søkere står uten plass etter opptak.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2009 var det 47.613 planlagte studieplasser ved de offentlige institusjonene som har opptak gjennom Samordna opptak. I 2018 er dette økt med 9789 til 57.402, en vekst på 20 prosent.

I samme periode har antall søkere til høyere utdanning økt med 37.836, fra 104.168 i 2009 til 142.004 i 2018, en vekst på 36 prosent.

Antall som søker seg til høyere utdanning vokser altså langt raskere enn antall studieplasser, i rene tall er veksten i søkere fire ganger så stor som veksten i studieplasser.

Ap vil ha flere studieplasser

Torstein Solberg Tvedt (Ap) er bekymret fordi veksten i antall kvalifiserte søkere som avvises hvert år er stor.

— Antall søkere som avvises hvert år øker. Tallene er dramatiske og gjør at mange unge må sette livet på vent. Vi trenger enda flere studieplasser framover, særlig innen IKT og teknologi, helsefagene og lærerutdanningene, sier Tvedt Solberg.

Tallene er dramatiske og gjør at mange unge må sette livet på vent.

Torstein Solberg Tvedt

Antall studieplasser i rødt, antall søkere i grønt. fra 2009 til 2018. Kilde: Samordna opptak

Langt flere kvalifiserte søkere uten plass

Antall kvalifiserte søkere uten studieplass har også økt de siste årene.

I 2008 var det 5028 slike søkere. Ti år senere etter alle runder med opptak i 2017 viser tall fra Samordna opptak at tallet på kvalifiserte søkere uten plass var 18.602.

Det å sikre kvaliteten i studie-program-mene kan ikke gå på bekostning av en ukritisk økning i antall studieplasser selv om søkertallene øker.

Mats J. Beldo

På ti år har antall søkere i denne gruppen økt med 270 prosent.

Mats J. Beldo er leder av Norsk studentorganisasjon (NSO).

Han sier i en kommentar til tallene at for NSOs del er det ekstremt viktig at institusjonene klarer å levere høyt på kvaliteten i alle studieprogrammer de tilbyr.

— Derfor må også studieplassene være finansiert på en slik måte at de dekker de nødvendige utgiftene for undervisning, oppfølging og veiledning, sier Beldo og fortsetter:

— Først og fremst er det bra at høyere utdanning blir mer og mer populært. Dette fører igjen til betydelige prøvelser for institusjonene, det å sikre kvaliteten i studieprogrammene kan ikke gå på bekostning av en ukritisk økning i antall studieplasser selv om søkertallene øker.

Økte bevilgninger må til

Beldo problematiserer også at dersom man ønsker innpass for flere i høyere utdanning så er det helt nødvendig å øke bevilgningene til universitetene og høyskolene.

— Dersom flere skal inn, må vi også ha plass til dem, bygg- og infrastruktur må rustes opp og forbedres. Økningen av studenter sammen med et enormt etterslep gjør at undervisningslokalene er laget for en læringssituasjon som tilhører fortiden, understreker Beldo.

Krever 3000 nye studieplasser

Torstein Tvedt Solberg er stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, og sitter i Utdannings- og forskningskomiteen.

Tvedt Solberg sier at han og Ap er veldig bekymret for spriket mellom vekst i antall søkere, i forhold til vekst i antall studieplasser.

Torstein Tvedt Solberg . Foto: Bernt Sønvisen

— Høyere søkertall er bra, men i sommer sto rekordmange kvalifiserte søkere uten tilbud om studieplass. Ap krever derfor 3000 nye studieplasser i året, der 1000 er øremerket IKT-utdanning, slik at flere får muligheten til å studere, sier Tvedt Solberg, som også leder Arbeiderpartiets digitaliseringsutvalg.

Han legger også til:

— Flere studieplasser er en investering i framtidens næringer, teknologiutvikling og velferdsstatens profesjoner, og her har regjeringen vært skuffende passiv.

FAKTA

Samordna opptak 2018

Fristene du må huske

1. juli

Siste frist for å laste opp dokumentasjon på utdanning og praksis du fullfører i vår.

19. juli

Oversikt over opptaket presenteres

20. juli

Du får svar på søknaden din. Du kan søke ledige studieplasser

24. juli

Siste frist for å svare på opptaket

29. juli

Suppleringsopptak

4. august

Etterfyllingsopptak

Kilde: Samordna opptak

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS