koster mer enn strømmen
Studentsamskipnadene vil stanse nye strømmålere
Egne strømmålere i studentboliger anslås å koste studentene enn en normal hybel har i strømkostnadene per år. Nå ber studentsamskipnadene om hjelp til å endre kravene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I mars ble det kjent at 513 studenthybler skulle pusses opp ved Moholt studentby i Trondheim. På grunn av en forskrift som krever at alle boenheter skal ha individuelle strømmålere, vil det kunne bety en økning på litt over 3000 kr for studentene i strømutgifter hvert år.
Både husleie og strømprisen øker, og det samme gjør byggeprisene, ifølge Samskipnadsrådet. Etter initiativ fra Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) ber de i et brev om hjelp fra Kunnskapsdepartementet for å få endra på kravet om individuelle strømmålere.
— Studentboliger er ofte korttidsboliger, hvor alle tjenester er inkludert i leie. Et årsabonnement på en individuell strømmåler vil, litt avhengig av leverandør, beløpe seg på ca. 3000 kr i året. Det er mer enn en normal hybel har i strømkostnader per år, sier styreleder Hans Erik Stormoen i Samskipnadsrådet til Khrono.
I eksempelet fra Trondheim vil en strømmåler gi en merkostnad på 3400 kroner i året, ifølge anslag fra Samskipnadsrådet og Sit.
Urimelig krav
I en uttalelse de har sendt til Kunnskapsdepartementet skiver Samskipnadsrådet, som er en sammenslutning av de ulike studentsamskipnadene, at de «anser kravet om individuell strømmåling av hybler i kollektiv som urimelige. Et studentkollektiv som bygges av studentsamskipnadene er pliktig å etablere bruksenhetsnummer for hver enkelt hybel. Dette er et krav som ikke gjelder i et kollektiv i leiligheter eller hus, som da vil ha ett bruksenhetsnummer», heter det i brevet.
— Samskipnadsrådet ber om bistand fra Kunnskapsdepartementet. Vi ønsker at Kunnskapsdepartementet går i dialog med Olje- og energidepartementet for å finne en løsning som ivaretar studentene på en bedre måte, står det i brevet med styreleder i Samskipnadsrådet Hans Erik Stormoens underskrift.
Kreves egen måler på hvert rom og i fellesområder i studentkollektiv
— Vi ønsker en endring fordi det som er intensjonen med individuell strømmåling ikke blir ivaretatt når det kommer til studentboliger, sier Audhild Kvam, adm. dir i Sit (Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim).
Kvam peker også på hvor upraktisk en slik ordning er.
— Det er også vanskelig å få til en slik ordning når man har studentkollektiv der det bor mange studenter sammen. Kravet om egen måler på hvert rom og en i fellesområder er vanskelig når det er mye inn- og utflytting, sier Kvam.
Særlig Moholt studentby huser mange internasjonale studenter. De individuelle strømmålerne skaper ekstra hodebry, spesielt for disse.
— De fleste strømleverandører tilbyr ikke hjelp på Engelsk, og ettersom disse avtalene må bli tegnet av den enkelte student, blir det et hinder for de internasjonale studentene. De har nok med å bli kjent med den nye studiebyen sin, om de ikke skal måtte bekymre seg for administrative ting som i utgangspunktet skal være inkludert i studentboligen, sier Kvam.
brevet til KD understreker Sit at forskriften om individuell måling ikke gir unntak for studentboliger slik den står i dag.
— Det er forståelig med egen strømmåler når man leier privat, men en studentbolig som Samskipnaden tilbyr skal ha alt inkludert. Om denne forskriften ikke endres, er det studentene som må ta regninga, sier Kvam.
Trenger bare en enkel omformulering
Kvam får støtte av styreleder Hans Erik Stormoen i Samskipnadsrådet. Han mener det er snakk om noe så enkelt som en omformulering av forskriften slik den er nå, for å være mer inkluderende for studentboliger.
— Jeg mener at det burde formuleres et unntak i forskriften, til noe så enkelt som at det ikke bør gjelde studentboliger.
Flere samskipnader har fått dispensasjon fra forskriften. Nå som reglene skjerpes inn, er det vanskeligere å få til lokale løsninger, forteller Stormoen.
— Noen har fått unntak lokalt, andre har tilpasset seg i en dialog med strømleverandør. Det er nå kommet en innskjerping av regelverket som gjør at det er vanskeligere å få unntak.
Samskipnadene har jobbet sammen for å få løftet saken. Nå håper Stormoen at saken også blir fanget opp av politikerne, og at de viser ønske om å legge til rette for studentene.
— Dette er en sak som politikere burde ta tak i, og skjære gjennom. Det bør være opplagt at studentene skal slippe denne ekstra kostnaden i året, sier Stormoen.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår