Studentlederne fra hele landet ble bedt om å stå på og øke presset om bedre studiefinansiering fram mot neste års statsbudsjett og før det - i kommunevalget: Krav mer studentvennlige kommuner.

Nasjonalt avspark for studenttoppene i NSO

Landets studentledere ble sparket i gang i helga: Bedre økonomi, flere boliger, studentvennlige kommuner og demokratiske fusjoner var noen av temaene.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 100 studentledere fra hele landet møttes på Jessheim i helgen for å sparke i gang det studentpolitiske året.

Kortere gjennomføringstid, bedre studentøkonomi, studentvennlige kommuner og demokratiske fusjoner var noen av temaene på årets avspark-konferanse for studentledere fra hele landet, som NSO-leder Therese Eia Lerøen (bildet under) dro i gang denne helga. 

Å få flere studenter til å gjennomføre studiene på kortere tid enn i dag er en prioritert sak for dagens regjering. Norsk studentorganisasjon (NSO) mener å ha svaret på hvordan dette kan gå til, og svaret er bedre studentøkonomi.

Vil ha økt støtte, flere boliger

I virkeligheten er det veldig mange saker i kommunene som angår studenter.

Ingvild Reymert

Det er mye viktig erfaring å hente hos institusjoner som allerede har fusjonert, som for eksempel Høgskolen i Oslo og Akershus.

Therese Eia Lerøen

— Det er viktig at vi har med oss hele organisasjonen på å jobbe for økt studiestøtte og flere studentboliger. Vi ønsker å engasjere medlemslagene våre også i de nasjonale sakene, slik at vi kan øke presset fram mot framleggelsen av statsbudsjettet i oktober, sier hun.

— Dette er det aller viktigste for å sikre bedre gjennomføringstall ved universiteter og høgskoler, sier hun.

Les også: Lerøen ny studenttopp

Avspark-konferansen foregikk på Romerike folkehøgskole på Jessheim, der godt over 100 ledere og nestledere ved de ulike studentparlamentene og studenttingene var tilstede, sammen med styremedlemmer og komitémedlemmer fra NSO sentralt (bildet over).

NSO-lederen sier at hensikten med konferansen først og fremst er å gi studentlederne en innføring i NSOs politikk, bli kjent og bygge nettverk.

Studenter i kommunene

Dessuten er det lokalvalg i høst, og tidligere leder av Norsk studentunion, Ingvild Reymert, som nå er forsker ved NIFU og har sittet i Oslo bystyre for SV, oppfordret studentlederne til å presse på for å få kommunene til å prioritere studentsaker.

— Lokalpolitikere avfeier ofte studentsaker og sier at det er statens eller noen andres ansvar. Men i virkeligheten er det veldig mange saker i kommunene som angår studenter, blant annet å få regulert inn studentboliger i kommuneplanene, studentbarnehager, kollektivløsninger og kulturtilbud, sa Reymert (bildet under) til studentlederne.

Hun understreket at det er viktig å få presentert studentpolitiske saker tidlig i den nye valgperioden.

— Ta kontakt og presenter forslagene dere har til hvordan kommunene deres kan bli mer studentvennlige, oppfordret hun.

Fire fusjoner

11 universiteter og høgskoler er i fusjonsprosesser, etter at fire fusjoner ble vedtatt i statsråd rett før sommeren. Det får også følger for NSOs arbeid og for flere av studentlederne som var tilstede på NSO-samlingen.

— Fusjonene blir tema på første sentralstyremøte og ledersamling. Da skal vi diskutere hvilken rolle NSO kan ha, i en rådgivende funksjon. Vi mener at det er mye viktig erfaring å hente hos institusjoner som allerede har fusjonert, som for eksempel Høgskolen i Oslo og Akershus, og det er viktig å høste denne erfaringen, sier Therese Eia Lerøen.

Studentdemokrati og fusjoner

Hvordan studentdemokratiet skal ivaretas i de fusjonerte institusjonene er et tema som spesielt opptar studentlederne fra NTNU og de tre høgskolene som skal slås sammen med NTNU.

Det samme gjelder høgskolene i Narvik og Harstad som skal fusjonere med Universitetet i Tromsø, og høgskolene i Nesna og Nord-Trøndelag som blir en del av Universitetet i Nordland. Og dessuten høgskolene i Telemark og Buskerud/Vestfold, som skal bli til Høgskolen i Sørøst-Norge.

Demokrati hver for seg

Studentlederne ved de berørte høgskolene og universitetene jobber nå med å finne løsninger for hvordan studentdemokratiet kan ivaretas etter fusjonene. Det ligger an til at de fortsetter med separate studentparlamenter fram til neste sommer, selv om fusjonene trer i kraft allerede 1. januar.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Vi kommer til å jobbe utover høsten med å finne gode løsninger for hvordan studentdemokratiet skal fungere etter fusjonen, men vi mener det er det beste å fortsette med hvert vårt studentparlament ut dette studieåret, sier Bjørn Dinesen, som er leder av studentparlamentet ved Høgskolen i Narvik og medlem av NSOs sentralstyre.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS