HiOA-student eneste jente i ny NSO-ledelse
Therese Eia Lerøen (23) fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er valgt til fagpolitisk ansvarlig i Norsk Studentorganisasjon og også eneste jente i den nye toppledelsen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
På helgens landsmøte i Norsk Studentorganisasjon (NSO) har studenter fra hele landet vært samlet, for å bestemme blant annet hva som skal være NSOs politiske hovedprioriteringer det neste året, hvem som skal lede organisasjonen og om de skal opprette et sentralstyre i organisasjonen eller ikke.
NSO representerer interessene til rundt 200.000 norske studenter. Dette landsmøtet er det fjerde i rekka for NSO. Også i inneværende perioden var det kun èn jente i toppledelsen, også hun er fagpolitisk ansvarlig og med bakgrunn fra HiOA: Tuva Aune Wettland.
HiOA-student inn i ledelsen
Lørdag kveld ble det klart at Therese Eia Lerøen fra HiOA ble valgt inn i arbeidsutvalget til NSO, og fikk vervet som fagpolitisk ansvarlig. Hun deler jobben med Sondre Jahr Nygaard.
Kristian Myhre er velferd- og likestillingsansvarlig og Anders Langset ble valgt til leder. Alexander Løtvedt er nestleder. Dermed er det klart at Lerøen også er eneste jente i toppledelsen til NSO.
Therese Eia Lerøen (bildet under) har tidligere sittet som fagpolitisk ansvarlig i Studentparlamentet på HiOA, i perioden 2012/2013. Da jobbet hun blant annet mye med å utvikle et kvalitetssikringssystem på høgskolen.
Therese Eia Lerøen har sittet i landsstyret til NSO i to perioder. Hun har også vært med å skrive NSOs nye politiske plattform om struktur innen universitets- og høgskolesektoren.
— Det skjer mye spennende på våre felter for tiden. Regjeringen har satt i gang flere spennende prosesser, blant annet knyttet til struktur og finansiering. Mitt ønske er at stortingsmeldingen regjeringen fremmer neste vår om struktur i sektoren skal være gjennomsyret av NSO-politikk, sa Lerøen i et intervju med Khrono før helgens landsmøte.
— Jeg stiller til valg blant annet fordi jeg gjerne vil være med på å realisere strukturdokumentet jeg har vært med på å skrive, sier hun.
Flere fagpolitiske temaer
Hun legger til at finansieringsmodellen også er en viktig sak for henne.
— Slik systemet har fungert til nå har finansieringsordningen i større grad premiert kvantitet istedenfor kvalitet. NSO må inn å påvirke i denne prosessen også. Det blir også svært viktig at studentene blir hørt når kvalitet skal defineres, fortsetter Lerøen.
Lerøen trekker også fram digitalisering som et viktig fagpolitisk område. Hun poengterer at det er viktig at studentene er tilstede og synliggjør hvordan de ønsker at deres digitale studiehverdag skal se ut.
Valgkomiteens innstilling kommer fredag kveld, og valget skjer lørdag.
— Jeg er svært spent på både innstillingen fra valgkomiteen og selve valget i morgen, sier Lerøen.
Flere fra HiOA
Det er ikke bare Therese Eia Lerøen fra HiOA som er aktuell til verv i NSO dette landsmøtet. Tord Øverland, som Khrono tidligere har omtalt som en studentpolitisk superhelt, er aktuell til vervet som leder av NSOs Velferds og likestillingskomité. Han har to motkandidater. I tillegg stiller tidligere leder av Studentparlamentet ved HiOA, Tuva Aune Wettland, som leder av valgkomiteen 2015/2016. Hun har ingen motkandidater til det vervet.
De tre andre kandidatene til fagpolitisk ansvarlig er Helge Schwitters fra UiO, Sondre Jahr Nygaard fra NTNU i Trondheim og Håvard Uhre Halvorsen fra Universitetet i Tromsø (UiT)
Lederstrid
Det var to aktuelle kandidater til å ta over ledervervet i NSO etter nåværende leder Ola Magnussen Rydje (bildet over). Kandidatene var Gabrielle Legrand Gjerdset fra Universitetet i Oslo (UiO) og Anders Kvernmo Langset fra Høgskolen i Bergen.
Anders K. Langset (bildet over/FOTO: NSO) vant lederstriden, og han er da den første NSO-lederen med bakgrunn fra en høgskole. Den nye ledelsen starter sitt arbeid 1. juli.
— Jeg gleder meg til å stå i front for et fantastisk og kompetent arbeidsutvalg, og vi gleder oss til å sette agenda på vegne av 220.000 studenter. Jeg kan ikke vente til vi skal komme i gang og jobbe det vi kan for at studentbevegelsen skal få gjennomslag i regjeringens budsjettforhandlinger i august, sier den nyvalgte lederen i NSO, i følge en pressemelding fra NSO.
— Politisk har vi mye å se fram til dette året, spesielt blir den kommende Stortingsmeldingen om struktur og langtidsplanen for høyere utdanning og forskning viktig. Vi skal kjøre debatten, og det skal ikke være mulig å snakke om høyere utdanning uten å snakke med NSO, sier Langset.
Vil ha 11 måneders studiestøtte og flere studentboliger
Landsstyret foreslår at NSO skal ha to hovedprioriteringer for den neste perioden. Den første skal være å øke studiestøtten til 1,5 G, det vil si rundt 128.000 kroner i året. Pengene skal fordeles over 11 måneder heller enn ti, slik det er i dag. Å få til en slik ordning vil gi norske studenter utbetalt 11.624 kroner i måneden, hvis man fordeler pengene likt hver måned. Det er en økning på nesten 4300 kroner i måneden per student, hvis man tar utgangspunkt i basisstøtten fra Lånekassen.
— En fordeling av dagens sum over 11 måneder er selvsagt utelukket, skriver landsstyret i NSO i sin innstilling til Handlingsprogram.
Den andre hovedprioriteringen landsstyret ønsker er at det skal gis støtte til 3000 nye studentboliger, som skal bygges i samarbeid med studentsamskipnadene. De skriver i sin innstilling:
— Flere studentboliger er ett av de beste virkemidlene vi har til å forbedre studentøkonomien på lang sikt, og det er den beste investeringen samfunnet kan gjøre i studentvelferden.
Skal ta stilling til ny sentralstyremodell
Det har kommet inn flere forslag til vedtektskomiteen, hvor blant annet leder i studentparlamentet ved HiOA, Eline Stølan (bildet over), har vært medlem, om å endre organisasjonsmodellen fra å ha et landsstyre og et arbeidsutvalg, til å ha et sentralstyre, hvor arbeidsutvalget også har fulle rettigheter. Det vil si at sentralstyret overtar funksjonen til landsstyret, og at sentralstyret med det blir NSOs høyeste organ mellom landsmøtene.
Vedtektskomiteen har innstilt på at man skal endre organisasjonsmodell, men om man faktisk endrer blir ikke klart før vedtektene er stemt over under helgas landsmøte.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!