Hvem overtar? Det sittende arbeidsutvalget i Studentparlamentet går av 1.juli og kampen om hvem som overtar plassene deres avgjøres om en knapp uke. Det er flere kandidater til både leder, nestleder, læringsmiljøansvarlig og faglig ansvarlig. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Kamp om toppvervene ved høgskolen

To menn har så langt meldt seg som kandidater til toppledervervet i Studentparlamentet ved høgskolen, størst kamp blir det om nestledervervet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Førstkommende lørdag, 26. april, skal det velges ny studentpolitisk ledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), altså arbeidsutvalg til Studentparlamentet, blant annet. Torsdag 24. april blir det valgmøte med utspørring av kandidatene. Da skal også valgkomiteens innstilling foreligge.

Arbeidsutvalget består av fire medlemmer, hvor èn er leder. Så langt er det to studenter som har meldt sitt kandidatur til ledervervet, og det er også flere kandidater til de andre plassene. 

To vil bli leder

Før påske var det fire lederkandidater, og Khrono snakket med alle for at de skulle få presentere seg. Når valgkomiteen telte opp kandidater 2.påskedag hadde to trukket seg og dermed er det bare to igjen: Mikkel Brattset Oddum og Tord Øverland.  Øverland er tidligere læringsmiljøansvarlig i Studentparlamentet 2012/2013, Tord Øverland. Øverland sto også fram i Khrono tidligere i vår og fortalte hvordan han gikk på en smell etter å ha vært heltids tillitsvalgt i nettopp Studentparlamentet.

Selv om det nå «bare» er to menn som har meldt sin interesse for toppledervervet, så er det rikelig med kvinnelige kandidater til de andre plassene, så det er gode muligheter til å unngå og falle i «NSO-fella» når det gjelder kjønnsfordeling. Studentparlamentet ved HiOA har også hatt kvinnelig leder de to siste årene. 

Vil ha studentombud

Mikkel Oddum (22) (bildet over) går andre året på anvendt datateknologi, og er en av dem som har flest studentpolitiske verv ved HiOA fra før. Han sitter i Studentparlamentet, er leder for Studentenes fakultetsråd ved Fakultet for teknologi, kunst og desig (TKD) blant annet. Han stilte også opp som lederkandidat i arbeidsutvalget i fjor, da Eline Stølan ble valgt.

Oddums tre viktigste saker er: 

  • Studentombud
  • Universitetssatsing, inklusive kvalitetssikring
  • Bygging av studentdemokratiet

Oddum er en av den «harde kjerne» av et knippe engasjerte studenter som driver hele studentdemokratiet ved HiOA. Han mener at det vil bli viktig å samarbeide godt med rektoratet, andre organisasjoner som Norsk studentorganisasjon og andre institusjoner som Universitetet i Oslo for eksempel. 

— Positiv og løsningsorientert

Han har vært bestemt på å stille til ledervalget i år helt siden han tapte samme valg i fjor, og har et ønske om å bidra og tror han vil gjøre en god jobb som leder. 

— Det er nødvendig å være positiv, løsningsorientert og pragmatisk. Jeg er kanskje ikke den mest kreative, men jeg trygg og god til å motiver folk, sier Oddum som har flere år bak seg som leder med personalansvar ved Tusenfryd. 

Da Khrono publiserte intervjuet med tidligere studentpolitiker Tord Øverland som gikk på en smell etter å ha jobbe for mye studentpolitikk blant annet, gikk han selv og kjente på de samme symptomene. 

— Også jeg hadde stor d-vitaminmangel blant annet, forteller han, som mener at en viktig oppgave for studentledere er å ta ansvar, være et forbilde, være strukturert  og bruke kalenderen.

— Det er viktig å ta pauser, sier han. 

Studentinvolvering i forskning

Tord Øverland (25) (bildet over), går siste året på sin bachelor i ergoterapi og har mange års erfaring fra studentpolitikk og flere verv. Han har også sittet på heltid i arbeidsutvalget i Studentparlamentet et år tidligere, 2012/2013. 

Øverlands viktigste saker som leder er: 

  • Gjøre studentinvolvering i forskning til mer enn ord.
  • Styrke, effektivisere og spisse studentdemokratiet
  • Prioritere og forbedre det det internasjonale arbeidet som parlamentet gjør.

— Du er såvidt blitt frisk etter å ha gått på en skikkelig smell, du er snart ferdig med en bachelor og driver og søker jobb. Hvorfor vil du heller tilbake til det livet du ble syk av? 

— Jeg har tenkt lenge og nøye gjennom dette. Jeg er sterk og frisk nok nå, og jeg har lært mye av det som har skjedd. Jeg har endra syn på tillitsvalgtarbeidet. Det er ikke en livsstil, det er en jobb med høyt arbeidspress, men det er både gøy og et motiverende arbeid. Og da jeg kom meg opp på beina igjen og begynte å delta litt, så blomstret det opp i meg igjen.  Men jeg har en annen visjon og motivasjon nå enn sist jeg satt å heltid, sier han.

— Samlende og inkluderende

Øverland legger også til at han har merket seg at når han har lest jobbannonser og søkt jobber så er det nettopp stillinger med den type arbeidsoppgaver som han vil få som leder i studentparlamentet han ønsker seg mest. 

— Jeg er en samlende og inkluderende person og flink til å motivere folk. En fordel med meg som leder er at jeg vet hva jeg går til og kjenner dagliglivet i arbeidsutvalget. Men det kan selvfølgelig være en ulempe at jeg har mer erfaring enn de andre rundt meg, sier han. 

Avgjøres 26.april

Hvem av de tre som blir valgt, eller om det kanskje dukker opp andre kandidater til toppledervervet, får vi altså vite førstkommende lørdag 26.april. Det er anledning til å stille opp til valg også uten å ha meldt sitt kandidatur på forhånd.

Valgkomiteen satt sammen i Pilestredet 35  andre påskedag og sorterte i kandidatlister og kan konkludere med at det blir kamp om så godt som alle vervene det skal velges representanter til. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS