Tord Øverland har gjennomført et heseblesende år som leder av Studentparlamentet på landets største høgskole, Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

En studentleder som sier takk

For to år siden var Tord Øverland langt nede i kjelleren. I dag kan han se tilbake på et heseblesende år som studentleder på landets største høgskole, og han høster toppkarakterer for innsatsen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av Khronos mest leste saker har tittelen «Superhelt møtte veggen i studentenes tjeneste». Saken handler om Tord Øverland som var en aktiv student og studentpolitiker, men som ikke orket mer.

Øverland fortalte i dette intervjuet åpent om hvordan han slitt og hvordan han fikk hjelp. Noen måneder etter intervjuet med Khrono stilte han til valg igjen. Nå som leder av Studentparlamentet på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Et heltidsverv fullt av utfordringer.

— Hvordan føler du selv det har gått?

— Kan jeg si helt strålende?

— Ja da, men hvorfor gikk det bra denne gangen og ikke like bra i forrige runde?

— Når man har vært i kjelleren og klarer å komme opp igjen tar man som regel masse lærdom med seg. Både om seg selv og seg selv i samspill med krav og omgivelser. Jeg føler at jeg har hatt en modningsprosess som jeg har dratt god nytte av det siste året, sier Øverland, og konkretiserer kort:

— Jeg var mye bedre forberedt denne gangen, har falt til ro på en annen måte, har lært meg at godt nok er mer enn bra nok og jeg har tatt mer hensyn til meg selv.

Ansatt og enhetlig ledelse

En av de store sakene som studentpolitiker Øverland tidlig engasjerte seg i sin lederperiode var saken rundt valgt eller ansatt rektor og en eventuell overgang til enhetlig ledelse. Øverland tok saken opp med Studentparlamentet og fikk parlamentet med seg i å fremme standpunkt for ansatt rektor og enhetlig ledelse på høgskolen.

Et standpunkt studentpolitikerne måtte tåle endel pepper for å ha tatt.

— Vi har sagt tidligere at vi tidvis synes utskjellingen av vårt standpunkt var på kanten av det vi synes er bra takt og tone, men det er som vann under broa i dag, sier Øverland.

Han har stor tro på den nye ledertrioen HiOA har ansatt.

— Høgskolen går en lys tid i møte. Alle tre i toppledelsen er tydelige og engasjerte. Jeg tror de vil kommunisere en tydelig retning som blir lett for både studenter og ansatte å forholde seg til, og jeg tror alle tre mener alvor når de så tydelige markerer at studentenes situasjon, utdanningskvalitet og studentinvolvering i forskning er viktig for dem, sier han.

Kvalitet og ny «eksamen»

I september kommer NOKUT igjen på besøk til høgskolen. Og denne gangen bør de komme fram til at høgskolen gjør jobben sin på kvalitetssikring.

— Noe annet ville være en katastrofe, sier Øverland.

Konsekvensene hvis NOKUT fremdeles ikke godkjenner høgskolens arbeid rundt kvalitetsikring av utdanningene sine, er at landets største høgskole blir satt under administrasjon og knapt får bevege seg uten tillatelse fra NOKUT og/eller departementet.

— Vi advarte ledelsen i forkant av forrige besøk, og studentpolitikere har siden fusjonen mellom høgskolene i Akershus og Oslo i 2011 etterlyst fortgang i arbeidet med system for kvalitetssikring. Etter at høgskolen våren 2014 fikk stryk fra den sakkyndige komiteen har det skjedd mye positivt. Så jeg har troa på at konklusjonen blir positiv denne gangen, sier Øverland.

Mest stolt av usynlig arbeid

Vi ber Øverland å fortelle hva han er mest fornøyd med det siste året, og han nevner

  • Studentene har blitt mer synlige overfor ansatte
  • Mer synlige i media
  • Har tvunget Studentparlamentet til å ta stilling i saker som angår høgskolen
  • Strategisk påvirkning og lobbyvirksomhet

— Men egentlig er jeg mest stolt av det usynlige arbeidet vi har stått for i hverdagen. Alle småtingene arbeidsutvalget har gjort sammen, og kontakten og samarbeidet med alle de ivrige og flinke tillitsvalgte på hele høgskolen.

Øverland mener også det sier mye om den gode utviklingen studentpolitikken på høgskolen har hatt at HiOA har fått inn to i den nye ledelsen i Norsk Studentorganisasjon (NSO). Både den nyvalgte lederen Therese Eia Lerøen og Jørgen Ring Andersen, sistnevnte fra Øverland sitt eget arbeidsutvalg, har bakgrunn fra HiOA og sitter i toppledelsen til NSO.

Støttet direktørene offentlig

Han er studentenes mann og skal tale deres sak. Men innimellom har han følt behov for å tale direktørenes sak. Også.

— Jeg føler at direktørskiktet på høgskolen tidvis har fått langt mer pepper enn de fortjener og at debattstilen ikke har vært slik folkeskikk mamma lærte meg, sier Øverland.

— Men er det din jobb å forsvare direktørene egentlig?

— Min jobb har blant annet vært å være med på å bygge en kultur for god dannelse på høgskolen. At det innimellom har innebåret at jeg også har talt direktørenes sak, mener jeg egentlig bare har styrket vår posisjon på høgskolen. Vi skal ha skarp debatt, men vi skal behandle alle med respekt, også direktører, slår Øverland fast.

Vil gjerne bli i Oslo

Fra 1. juli er det Christoffer Tiller Alsvik Storm som har tatt over lederklubben for studentene på HiOA.

Øverland har endelig fått tid til å søke jobber. Han har fullført bachelorutdanning i ergoterapi, og har altså i tillegg tung erfaring fra studentpolitikk siden 2011.

— Jeg vil bli i Oslo og det er ikke helt sikkert det er ergoterapi som blir min hovedjobb eller fag. Jeg har lært fantastisk mye nyttig gjennom studiene men jeg ser at denne kompetansen kombinert med erfaringen som studentpolitiker åpner jobbmarkedet for meg. Jeg har veldig lyst til å bli i Oslo og håper jeg finner drømmejobben her, sier Øverland.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS