statsstøtte
Studentorganisasjon fikk millioner i statsstøtte. Nå får ingen tak i den
Organisasjonen for internasjonale studenter i Norge har gått under jorden. Staten krever tilbakebetalt over 3,2 millioner kroner.
The International Students' Union of Norway (ISU) skal ivareta de sosiale, akademiske og politiske interessene til alle internasjonale studenter som studerer i Norge, het det på nettsiden til organisasjonen.
Men nå er nettsiden nede og Khrono får ikke tak i noen fungerende ledelse. Ingen svarer når vi ringer på ringeklokka til lokalene deres i Storgata i Oslo mandag morgen. De er aldri på kontoret, får vi opplyst av naboer i bygget.
Det oppgitte telefonnummeret til tidligere valgt leder, eller «national president», er ikke lenger i bruk. Han har ikke svart på Khronos e-poster og meldinger på Facebook.
Siste aktivitet på Facebook-siden til organisasjonen er 27. mai 2021.
Sendte bekymringsmelding
Norsk studentorganisasjon (NSO), som tidligere har samarbeidet godt med ISU, sendte i desember en bekymringsmelding til direktoratet HK-dir. Bakgrunnen var at et av ISUs lokallag hadde kontaktet NSO. Lokallaget fikk ikke tak i den nasjonale ledelsen, og ba om hjelp.
NSO skrev at de hadde inntrykk av at ISU hadde sluttet å avholde valg og stilte spørsmål ved om de forvaltet statsstøtten på en god måte.
ISU får et årlig tilskudd i statsstøtte over statsbudsjettet. I fjor fikk de 1,9 millioner. De fikk den samme summen året før, og før dét 1,8 millioner.
Organisasjoner som får statsstøtte, skal rapportere til myndighetene om hvordan de har brukt pengene.
Men for 2022 har ikke ISU levert noen årsrapportering, og HK-dir har ikke klart å få tak i ansvarlige i organisasjonen.
Krever 3,2 millioner
Etter flere purringer har HK-dir gått til det skritt å kreve tilbakebetalt hele beløpet de fikk i støtte i 2022, altså 1,9 millioner.
HK-dir har også krevd å få tilbakebetalt drøyt 1,3 millioner fra tidligere tildelt tilskudd. Det siste er ubenyttede midler som organisasjonen har akkumulert i perioden 2016 til 2021 til egenkapital. Ifølge tidligere regnskap er dette penger de skal ha stående på konto.
— Ved mottak av tilskudd følger
selvfølgelig et krav om rapportering. Inkludert økonomirapportering, der en må
vise bruken av midlene. ISU ikke har sendt inn årsrapportering og mangler dokumentasjon på bruken
av midlene, og for så vidt også dokumentasjon på aktivitet. Det skal for
eksempel gjennomføres en årlig generalforsamling. Dette har vi ingen god dokumentasjon på at er gjennomført, sier Ragnhild Tungesvik.
Åpnet tilsyn
15. februar i år meddelte HK-dir til ISU at de åpnet tilsyn «for å avklare om tilskuddsmidler har blitt anvendt i strid med forutsetninger og vilkår».
De ba blant annet om opplysninger om ubrukt tilskudd og dokumentasjon på at de hadde gjennomført generalforsamling og valgt nytt styre, med svarfrist 1. mars.
De skrev at de vurderte «situasjonen knyttet til ISUs drift som såpass uavklart og bekymringsfull at det er nødvendig å ta umiddelbare steg for å hindre at tilskuddsmidler blir feilbrukt eller går tapt.»
Derfor påla de organisasjonen å «avstå fra enhver videre bruk av tilskuddsmidler tidligere utbetalt fra HK-dir».
I statsbudsjettet for 2023 fikk ISU også bevilget 1,9 millioner. Men i påvente av den etterspurte dokumentasjonen, besluttet HK-dir å holde tilbake pengene.
— Vi ga dem et par nye frister for levering av etterspurt dokumentasjon, men det har ikke kommet. Det har heller ikke vært mulig for oss å opprette kontakt med verken styreleder, daglig leder eller kasserer i ISU, sier Tungesvik.
Krever 3,2 millioner
14. april sendte de ISU et nytt brev, der de påla ISU å tilbakebetale de ubenyttede delene av tilskuddet for 2022, samt ubrukte tilskudd fra tidligere år.
— Når vi videre har bedt om å møte ISU og åpnet for tilbakemeldinger, og ikke fått det, har vi også bedt om tilbakebetaling av ubrukte midler fra tidligere år, utdyper hun.
HK-dir fikk stadig ikke kontakt med organisasjonen, og krevde i et brev 15. mai å få tilbakebetalt hele tilskuddet fra 2022, samt de ubrukte tilskuddene fra tidligere år.
Totalt krever direktoratet 3.235 700 kroner fra organisasjonen. Betalingsfristen satte de til 2. juni, men de har ikke fått noen penger.
— Hvordan ser dere på muligheten til å få disse pengene når dere ikke får tak i dem?
— Vi håper jo fortsatt at ISU vil ta kontakt og tilbakebetale midlene. Det vil være den beste løsningen for alle. Eventuell videre saksgang blir overføring til inkasso og eventuelt namsmannen, sier Tungesvik.
— Hvor alvorlig ser dere på denne saken?
— Det er klart at når en organisasjon mottar offentlige midler, er det alvorlig at en ikke leverer årsrapport og ikke er mulig å få kontakt med. Det er et brudd på forpliktelsene som ligger i det å motta offentlige midler.
— Har du noen formening om dette bare er rot, eller om det er underslag?
— Nei, vi har ikke noen føling med det, siden vi i denne fasen ikke har fått kontakt. Det er klart at en organisasjon, som bare består av internasjonale studenter, er jo i utskifting hele tiden.
Sier de har 28 lokallag
ISU skal, ifølge egne vedtekter, «gjøre alt i sin makt for å ivareta og forsvare rettighetene til alle internasjonale studenter i Norge». Ifølge deres egen nettside, som altså ikke lenger er i drift, har de 28 lokallag.
I vårsemesteret hvert år skal de, ifølge vedtektene, avholde årsmøte som skal velge styre. Siste innlegg på Facebook-siden deres er fra 27. mai 2021. I innlegget ble et nytt styre presentert.
Bjørn Olav Østeby, som er internasjonalt ansvarlig i Norsk studentorganisasjon (NSO), forteller at de to studentorganisasjonene deltok på hverandres arrangementer til og med 2019. Men etter det har det vært minimalt med samarbeid.
Han synes det er viktig med en fungerende studentorganisasjon for internasjonale studenter.
Østeby synes det er på sin plass at de nå må tilbakebetale statsstøtte.
— Det må rapportere om hvordan de bruker pengene, slik som alle andre. Hvis de ikke gjør det, og ikke følger de retningslinjene som gjelder, så må jo det få konsekvenser.
Khrono har snakket med den tidligere organisasjonskonsulenten i ISU. Hun sier stillingen hennes var midlertidig og at hun sluttet september 2022.
Hun forteller at det er organisasjonskonsulenten som er ansvarlig for rapporteringen til direktoratet, men at hun ga fra seg det hun hadde av dokumentasjon til den valgte lederen.
HK-dir: — Begrenset aktivitetsnivå
HK-dir hadde et kritisk blikk på ISU også før NSO sendte bekymringsmelding.
De måtte purre for å få årsrapporten deres for 2021. I sine merknader skrev de at årsrapporten «dokumenterer et begrenset aktivitetsnivå i 2021».
Og videre mente de at «det kan stilles spørsmål ved hvor aktiv ISU har vært når det gjelder å fremme internasjonale studenters interesser.»
Videre påpekte HK-dir at organisasjonen hadde et overskudd på 237 000 kroner som de ikke forklarte eller la fram planer for hvordan de skulle bruke.
ISU hadde ifølge sin egen Facebook-side sju styremedlemmer. Khrono har forsøkt å kontakte dem, men det er flere vi ikke har funnet kontaktinformasjon til. Vi har kun fått svar fra én.
Han sier i en e-post han kun deltok som styremedlem i ett semester, høsten 2021, og ikke bidro med noe. Han ble aldri invitert til noen møter og sier han kun hadde kontakt med lederen gjennom Facebook. Han har aldri deltatt på noen styremøter, skriver han. Videre sier han at han ikke kjenner noe til den økonomiske situasjonen for organisasjonen.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår