Er vi for små for studentombud?
Flere høgskoler og universiteter har fått det allerede, enda flere er i ferd med å ansette. Student på Høgskulen i Sogn og Fjordane, Kristoffer Skarstein, stiller spørsmål ved hvor store man må være for å ha sitt eget studentombud.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Et studentombud er en uavhengig støtteperson, gjerne med juridisk kompetanse, som kan hjelpe og rådgi studenter i studiehverdagen sin. Da spesielt i forhold til rettigheter man har som student.
Et studentombud vil også fungere som en «førstelinje», der du kan henvende deg med spørsmål eller saker og dermed bli sendt videre til riktig del av administrasjonen.
Mange studenter opplever i løpet av studietiden å møte på problemer som kan være vanskelig å hanskes med alene. Enten du stryker på en eksamen og lurer på hvilke rettigheter du da har, eller du får lange sykdomsavbrudd i studiet, og så videre. Et studentombud vil da kunne svare, hjelpe deg videre i systemet og sørge for at rettighetene dine blir ivaretatt som student.
Når Universitetet i Bergen ansetter et studentombud gjør de det på vegne av rundt 15.000 studenter. Men burde ikke Høgskulen i Sogn og Fjordane (HiSF) sine 3.800 ha det samme tilbudet?
Studentparlamentets leder Ingrid Moe Albrigtsen sier til Kontrast1.no at om hun blir leder i Norsk studentorganisasjon ønsker hun å innføre krav om studentombud på alle institusjoner. Hun mener at studentombudet vil både sørge for at studentenes rettigheter ivaretas, og kartlegge mulige avvik og mangler ved institusjonenes daglige virke.
Når Universitetet
i Bergen
ansetter et
studentombud gjør de det på vegne av rundt 15.000 studenter. Men burde ikke HiSF sine 3.800 ha det samme
tilbudet?
Kristoffer Skarstein
Les også: Fusjonsmotstander melder seg på i lederkampen i NSO
Vi har et karrieresenter for å veilede studenter med tanke på yrkesretning og fremtidig yrkesliv. Vi har en rådgivertjeneste igjennom Studentsamskipnaden i Sogn og Fjordane som kan veilede studenter, kanskje mer på det personlige plan.
Men vi mangler en med kompetanse om noe så enkelt som studentrettigheter.
Vestlandets eneste studentombud, studentombudet ved UiB, rapporterer direkte til rektor og kan fremme saker for styret. Og ikke minst ta i mot anonyme varsler. Hun kan gi råd, oppfølging og være en ekstra ressurs. Ikke bare på hvilke rettigheter du nødvendigvis har, men også hvilke plikter.
At konseptet «studentombud» fortsatt er ferskt i 2016, er underlig.
Først publisert i studentavisen Røynda.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!