Studentleder Sunniva Myrene Braaten vil ha juridisk kompetanse hos nytt studentombud ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

57 vil bli studentombud

Studentleder Sunniva Myrene Braaten vil ha et studentombud med juridisk kompetanse, selv om utlysningen ikke krevde det. 57 søkte på stillingen og planen er at ansettelsen skal skje i begynnelsen av mars.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før styret ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) i desember vedtok å gjøre studentombudet til en permanent ordning, var studentombud Anita Tøien Johansen allerede ferdig med sine to år i den midlertidige prosjektstillingen. Inntil videre er et advokatfirma hyret inn som studentombud ved landets største høgskole.

Nå har stillingen vært utlyst, søknadsfristen har utløpt og HiOA har fått 57 søkere på stillingen som studentombud. 41 av søkerne er kvinner og ingen søkere er unntatt offentlighet.

Studentene vil ha juridisk kompetanse

Blant søkerne er det en rekke jurister, som deres forgjenger også var, men Khrono har ikke tilgang på søkernes konkrete kvalifikasjoner utover oppgitte stillingsbeskrivelser. Det er også flere tidligere studentpolitikere på søkerlisten. 

Leder for Studentparlamentet ved HiOA, Sunniva Myrene Braaten, forteller at studentene ikke var involvert i utformingen av utlysningsteksten, men ble oppmerksom på at stillingen var utlyst uten krav om juridisk kompetanse i etterkant:

Jeg har sett noen eksempler på at lærere tar resultatene fra plagiat-kontroller som ren fusk, uten å vurdere innholdet
nærmere.

Håkon Brækhus

Vi i arbeidsutvalget har opplevd det som helt fint, og tror det har gått bra. Vi har ikke fått negative reaksjoner eller henvendelser om at tilbudet er redusert.

Sunniva Myrene Braaten

— Vi har spilt inn at vi synes det er svært viktig at kandidatene har juridisk kompetanse, sier hun og legger til:

— Jeg skal sitte i gruppen som skal intervjue og vurdere søkerne, og kommer til å trekke frem denne kompetansen som viktig.

«Gjerne juss»

HR-direktør ved høgskolen, Geir Haugstveit, forklarer at siden det står «gjerne juss» i utlysningen så betyr det at det vektlegges, uten å være et absolutt krav:

— Og Braaten vil være med i utvelgelsen og da er det sånn sett en helt grei preferanse. 

Han legger til at man i utlysningen har sett andre bakgrunner som også kan være nyttig som studentombud - annen enn juridisk embetseksamen.

— Og det er vel derfor det er gjort slik, sier han.

Haugstveit forteller at de jobber raskt med saken, og at det arbeides mot tilsetting i tilsettingsrådet 3. mars.

— Deretter vil tidspunktet avhenge av hvilken oppsigelsestid den vi ansetter har, sier han og skyter inn at han er fornøyd med søkerlisten:

— Det er kjempehyggelig, og jeg ser fram til å finne noen som både vi og Studentparlamentet kommer til å være komfortable med.

Advokat er midlertidig studentombud

Stillingen ble utlyst 22.desember, dagen etter høgskolestyret vedtok ordningen, men da det uansett ble en periode uten studentombud valgte høgskolen å hyre inn advokatfirmaet Brækhus til å fylle funksjonen til et nytt er på plass.

Studentleder Sunniva Myrene Braaten syntes det da var uheldig at studentene ikke ville få et fullverdig tilbud.

Etter en knapp måned i funksjonen har midlertidig fungerende studentombud ved HiOA, Håkon Brækhus, mottatt 15 henvendelser. Han kan allerede peke på utfordringer knyttet til studentenes rettssikkerhet.

Eksamensrelaterte henvendelser

Advokat Håkon Brækhus bemanner studentombudskontoret i første etasje i Pilestredet 46 tirsdager og onsdager, og utenom dette kan studentene kontakte ham på studentombudet@hioa.no.

Søknadsfristen på studentombudsstillingen er onsdag 25. januar og Brækhus er i utgangspunktet hyret ut februar.

— Har studentene fått med seg at studentombudsordningen fortsatt er tilgjengelig, har du fått mange henvendelser?

— Det har vært en del henvendelser nå etter eksamenstiden der eksamen naturligvis har vært tema, svarer Brækhus og legger til etter å ha sjekket registeret sitt at det har vært omtrent 15 henvendelser.

Brækhus arbeider i tillegg med tidligere saker som ikke ble ferdigstilt før Johansen var ferdig før jul.

Studentene tror det har gått bra

Leder for Studentparlamentet ved HiOA, Sunniva Myrene Braaten, kan ikke rapportere noe negativt ved den midlertidige ordningen:

— Vi i arbeidsutvalget har opplevd det som helt fint, og tror det har gått bra. Vi har ikke fått negative reaksjoner eller henvendelser om at tilbudet er redusert, sier hun.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Studentparlamentet har ikke opplevd å få flere henvendelser som normalt ville gått til studentombudet, men er samtidig skeptisk til informasjonen rundt tilbudet nå som det er midlertidig:

— Vi er redde for at studentene har fått med seg at tilbudet er midlertidig og avventer. Jeg tror at man må gjøre et større arbeid med å markedsføre ordningen når man får på plass et nytt studentombud, sier Braaten.

Ukritisk plagiatkontroll

Brækhus forteller at han ikke er like dypt inne i funksjonen som et fast studentombud vil være:

— Det er vel mer naturlig at det faste studentombudet er mer på i sosiale medier og mer ute blant studentene, sier han og understreker:

— Men det er ingen grunn til å vente med å ta kontakt dersom man lurer på noe.

(Foto: Øystein Fimland) 

— Selv om det kanskje ikke er den helt store mengder saker hittil, ser du noen tendenser eller spesielt graverende saker?

— Det er selvsagt vanskelig å si, sier han og tenker seg om.

— Jeg har sett noen eksempler på at lærere tar resultatene fra plagiatkontroller som ren fusk, uten å vurdere innholdet nærmere.

Brækhus mener dette kan være uheldig for studentenes rettssikkerhet, i tråd med en tematikk det tidligere studentombudet også har sett.

Les også:

Men generelt liker han arbeidet.

— Det er interessant, og allsidig. De aller fleste som henvender seg til studentombudet har reelle problemer som går å få gjort noe med. Og skolen og lærerne er konstruktive når man tar ting opp med dem, avslutter han.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS