Nye studentledere vil satse mye mer digitalt
De gleder seg til ny høgskoleledelse, vil ha mer digitalisering av alle høgskolens aktiviteter og gir kunnskapsminister Røe Isaksen litt ros.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Christoffer Storm Tiller Alsvik, Anette Myklemyr Magnussen, Ane Larsen Mjøen, og Steinar Olberg har nettopp startet i sine nye jobber på heltid for studentene på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).
Alsvik som leder, Magnussen som nestleder, Olberg som fagpolitisk ansvarlig og Mjøen som læringsmiljøansvarlig.
Vi treffer dem en julidag, de er midt oppe i en samkjøringsperiode, der de blant annet har hivd seg på et opplegg på medietrening sammen med studentpolitikerne litt lenger opp i gata, ved Universitetet i Oslo. Timingen for et første presentasjonsintervju er med andre ord god.
Les også:
Vi kan altså ikke lengre ta det for gitt at vi er størst og best, vi må slåss for å beholde posisjonen vår.
Christoffer Storm Tiller Alsvik
Da er det ikke så mye tid igjen å bruke på engasjement for studentene, men alle kan bry seg litt mer.
Anette Myklemyr Magnussen
Det jeg gruer meg mest til er å måtte prioritere og dermed velge bort ting jeg også synes er viktig.
Ane Larsen Mjøen
Høgskolens nye ledelse har signalisert økt satsing på student-involvering i forskning, så dette gleder vi oss til å se resultatene av.
Steinar Olberg
Vil ha tett samarbeid
Landets største høgskole får helt ny toppledelse fra 1. august. Curt Rice, Morten Irgens og Nina Waaler er trekløveret som skal vise vei for både studenter og ansatte.
— Hvilken forventning har dere til det nye lederteamet, hvordan tror dere studentene vil merke forskjell? Vil de merke en forskjell?
— Jeg tror nødvendigvis ikke studentene sånn med en gang vil merke hvem som sitter i lederstolen, svarer leder Alsvik, men han er rask med å legge til:
— Det er ikke vedtakene de gjør som vil påvirker studentene, men hvordan vedtakene implementeres på alle nivåer i institusjonen. Jeg håper at de blir en tydelig ledelse for HiOA, at de gjør som de har lovet nemlig å lytte til studentene, og at vi kan få til et enda tettere samarbeid mellom ledelsen og studentene.
De nye studentlederne på HiOA er spesielt opptatt av en bedre digitalisert hverdag for studentene, og har bitt seg merke til at den nye rektoren er høyprofilert i sosiale medier.
— Det tyder på et digital engasjement, og vi ser at også andre i rektoratet har uttrykt at de ønsker en sterkere digital satsing. Det lover godt for våre forventninger, sier Alsvik.
Ønsker seg en studentliv-app
— Hva er de tre viktigste tingene dere skal gjøre for at studentene skal få det bedre på HiOA det neste året?
— Vi vil ha høy profil på det vi vil kalle kvalitet i utdanningen. Spesielt er vi opptatt av høgskolen må ta enda ett skritt lenger og gå i front på moderne digitaliserte løsninger innen forelesninger og undervisning, sier leder Alsvik.
Det nikkes rundt bordet, og læingsmiljøansvarlig Ane Larsen Mjøen legger til:
— Så har det jo skjedd mye positivt når det gjelder foreningslivet på HiOA, men vi ønsker også enda mer synliggjøring og tilgjengeliggjøring av aktiviteter for studentene. Derfor har vi tenkt at vi burde lage en studentliv-app. Appen-en er det tenkt skal kommunisere med den nye «Min side» for studenter på HiOA.
Fagpolitisk ansvarlig Steinar Olberg trekker fram det siste punktet studenttoppene vil legge vekt på i starten og det er studentinvolvering i forskning.
— Høgskolens nye ledelse har signalisert økt satsing på studentinvolvering i forskning, så dette gleder vi oss til å se resultatene av, sier Olberg.
Gruer seg til sin første feil
Vi spurte de nye studenttoppene om hva de gleder seg mest til og hva de gruer seg til. Vi lar Alsvik svare først:
— Jeg gruer meg mest til at vi gjør vår første feil, det vil si aller mest til at jeg gjør min første feil. Håper jeg takler det på en bra måte, men jeg liker ikke å feile, sier han.
Når det gjelder hva han gleder seg mest til:
— Det er å komme i gang med det daglige arbeidet og realisere det programmet jeg er blitt valgt på.
Gruer seg til å velge bort
Læringsmiljøansvarlig, Ane Larsen Mjøen sier hun gleder seg til å jobbe tett med de andre i AU på de spennende prosjektene de har valgt seg ut.
— Det jeg gruer meg mest til er å måtte prioritere og dermed velge bort ting jeg også synes er viktig.
Nestleder Magnussen poengterer at de følger etter et AU som har gjort en god jobb, så lista ligger høyt for hva de bør klare å prestere.
— Men jeg gleder meg virkelig til å jobbe med studentpolitikk på heltid. Jeg er veldig glad og stolt over å ha fått denne muligheten, sier hun.
Steinar Olberg sier at han gleder seg til de skal klare å få gjennomslag for punktene sine, og at han også gruer seg til at de ikke får tid til å gjøre alt de vil og ønsker.
Lite politisk engasjement
I noen sammenhenger for HiOA skryt for å ha et godt utviklet studentdemokrati. Samtidig er det bare en liten brøkdel av studentene som er så interesserte at de stiller til valg til ulike posisjoner. Svært få møter på allmøter eller deltar i valg.
Les også: Ni av 5000 stilte på allmøte på helsefag
— Hva vil dere gjøre for å bedre dette?
— Vi har bestemt oss for å bli mer digitale i vår markedsføring av studentpolitikerne og sakene våre. Vi starter med en hilsningsvideo som vi håper skal spilles for alle nye studenter de første ukene i pauser på forelesninger med videre, sier Alsvik.
Høgskolens nye studenttopper er ellers enig i at det er en stor utfordring å få dratt med flere studenter til å engasjere seg.
— Mange er på høgskolen i bare tre år, og bruker kanskje det første året på å bli kjent, og det siste året på viktige eksamener. Da er det ikke så mye tid igjen å bruke på engasjement for studentene, men alle kan bry seg litt mer, sier Magnussen.
Større konkurranse
HiOAs nye studentledelse er også veldig opptatt av den nye konkurransesituasjonen som HiOA nå er i, med tanke på kunnskapsministerens strukturprosesser og de fire nye fusjonene som trer i kraft fra 1. januar 2016.
— Vi ser at NTNU i Trondheim prøver å markedsføre seg med at de skal bli landets viktigste profesjonsutdanner. Samtidig har vi plutselig fått en viktig konkurrent utenfor stuedøra i og med realiseringen av Høgskolen Sørøst-Norge (Telemark, Vestfold og Buskerud). Vi kan altså ikke lengre ta det for gitt at vi er størst og best, vi må slåss for å beholde posisjonen vår, poengterer Alsvik og legger til:
— HiOA skal fortsette å være landets viktigste profesjonsutdanner men vi må bli enda tydeligere i vår satsing. Vi ligger foran digitalt, men vi må satse enda hardere og bedre på dette området, med mer tilrettelagt utvikling og digitalisering av utdanningen. En slik satsing vil være et viktig konkurransefortrinn, fortsetter Alsvik.
Har møtt motstand
— Er dere fornøyd med det noen kaller turbominister Torbjørn Røe Isaksen så langt?
— Han fikk jo endel pepper fra studentpolitikere sist høst på grunn av forslag om skolepenger, og det fortsatte med mer motstand nå i våres rundt forslag om «turbostipend», sier Alsvik.
Les også:
Studentlederne på HiOA mener likevel Røe Isaksen har bidratt med mye positivt. Det har kommet flere studentboliger, og studielånet har økt, selv om det er mindre økning enn man hadde forventet.
— Jeg synes også det er positivt at han har satt i gang arbeidet med en kvalitetsmelding for høyere utdanning. I dette arbeidet håper jeg HiOA sammen med oss studentene kan gå foran å vise litt vei, sier Alsvik.
— Torbjørn Røe Isaksen skal også ha ros for å vise en tydelig retning for høyere utdanning og forskning, og at dette har skapt positive endringer for både studenter og ansatte, avslutter Alsvik.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!