null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Trekker fram Oslos ansvar som studenthovedstad

Mandag 4. november ble studentkultur diskutert på Samfunnet Bislett. Her er innledningen til prorektor Olgunn Ransedokken ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo kommune må ta ansvar som studenthovedstad! Hver høst inntar studenter i alle aldre byen for å starte på nye eller følge opp allerede påbegynte studier etter en velfortjent sommerferie. Nysgjerrige på hverandre og på studiestedet strømmer de til fra fjern og nær for å fylle auditorier og lesesaler, biblioteker og kantiner, parker, gater og torg for å bygge kunnskap, vennskap og samhold.

Nye studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus samles hver høst til storslått studiestart midt på selveste St. Hanshaugen. Sammen med alle andre studenter i Oslo inntar de byrommet med de menneskene som skal være med på å utvikle hovedstaden vår videre.

Studenter er ikke bare opptatt av pensum og å produsere studiepoeng og å avlegge eksamener. De skal også leve, bo og bidra til at Oslo er en spennende by å være i. Totalt vil rundt 17.000 studenter bare fra Høgskolen i Oslo og Akershus og flere titalls tusen fra andre studiesteder i Oslo og Akershus øke folketallet i hovedstaden med over 60.000 personer. Alle disse menneskene vil være med å sette sitt preg på Oslo som studenthovedstad, og mitt håp er at Oslo som by sørger for å gi dem noe tilbake.

Oslo kommune bør i samarbeid med statlige myndigheter anstrenge seg for å sikre gode rammevilkår for Oslo- og Akershusstudentene. Flere studentboliger, økte rabattordninger på kollektivtransport og på kultur, så vel som arenaer for utøvelse av studentengasjement og deltakelse, er goder å tilby ungdom som har valgt å komme for å studere i vår region. I konkurranse med andre viktige studentbyer i landet vårt vil dette være en klok investering av Oslo kommune. Hvorfor?

Vi vet at Oslo- og Akershusregionen vil ha stort behov for kvalifisert arbeidskraft, særlig innenfor skoler, barnehager og helse- og omsorgssektoren.  Undersøkelser viser at studenter i stor grad blir i studiebyen når de skal ut i arbeidslivet, særlig de som er oppvokst i samme region. Om få år skal de som nå er studenter i Oslo ut i arbeidslivet.

Oslo kommune må ta ansvar som student-hovedstad.

Olgunn Ransedokken

Ved å spille på lag med studentene og studiestedene, og bidra til tett samarbeid mellom næringsliv, praksissteder og utdanningsinstitusjonene, kan Oslo sikre seg den best kvalifiserte arbeidskraften til viktige yrker i framtida. Det er stort behov for innovasjon gjennom utvikling av nye tjenester og nye produkter. Vi vil vel at denne verdiskapingen skal skje i vår region? Da må vi ta vare på den viktige kapitalen som studentbefolkningen utgjør.

Kunnskap Oslo er en samarbeidsallianse mellom Oslo kommune og mange av byens kunnskapsmiljøer for høyere utdanning. Alliansen har blant annet som mål å posisjonere Oslo som et nasjonalt kunnskapssentrum. Innen Kunnskap Oslo er samarbeidstiltaket Studenthovedstaden etablert. 

Studenthovedstaden skal utarbeide felles mål, prosjekter og praktiske tiltak og være koordineringsarena mellom studentledere i Oslo- og Akershusregionen og Oslo kommune. Studenthovedstaden skal skape oppmerksomhet rundt Oslo og Akershus som studiested ved å fremme trivsel i livet rundt studiene i Oslo- og Akershusområdet og informere om hovedstadens mangfoldige studentmiljø. Det bygger bro mellom studenter og resten av befolkningen, og mellom studier og arbeidsliv. Oslo kommune bør være med å finansiere STUDIO-festivalen!

Olgunn Ransedokken har også blogget om møtet på Samfunnet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS