nla høgskolen

Studenter reagerer på ansettelse av studentprest

NLA Høgskolen har igjen havnet i verdidebatt. Studenter reagerer på ansettelse av en studentprest med omstridte holdninger til homofili.

NLA-høgskolen
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studenter reagerer på at NLA Høgskolen som studentprest har ansatt styreleder i det som heter «Til Helhet». Jens Fredrik Brenne er ansatt i et 30 prosent engasjement for ett år som studentprest på NLA Høgskolen i Oslo.

FAKTA

Til Helhet

  • Et tverrkirkelig kontaktforum for seksualitet og tro.
  • Formålet deres er blant annet å «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig» og å «formidle tro på at en kan leve et meningsfullt liv i seksuell avholdenhet uansett seksuell orientering».
  • Medlemmer: Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon, Indremisjonsforbundet og Ungdom i Oppdrag.

Kilde: Vårt Land

Marthe Lilletun Langeland er lærerstudent på høgskolen, og sitter i læringsmiljøutvalget på skolen. Hun er blant de som reagerer.

Det er Vårt Land som skrev om saken først.

— Måten Brenne tidligere har uttalt seg på om homofile og skeive, er årsaken til min og andres studenters reaksjon, sier Langeland og fortsetter:

— «Til Helthet »mener jo at seksuell legning er noe som kan endres. En studentprest er jo en person alle studenter, uansett bakgrunn eller legning, skal kunne ha tillit til å komme til. Brenne er for mange ikke en slik person, og det opplever vi som problematisk, sier Langeland til Khrono.

Rabalder også i oktober 2019

Vårt Land skriver at «Til Helhet» er et kristent nettverk som blant annet ønsker å «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig» og å «formidle tro på at en kan leve et meningsfullt liv i seksuell avholdenhet uansett seksuell orientering», heter det på nettsiden deres.

Da det i oktober i fjor ble kjent at «Til Helhet» og Frimodig kirke fikk låne NLA Høgskolens lokaler i Bergen for å arrangere et omstridt seminar med tema rundt homofile og omvendelse ble det skarpe reaksjoner.

Les også:

Saken førte også til reaksjoner blant de ansatte, og to ansatte ved høgskolen sa opp jobben sin i protest.

NLA: — En erfaren prest

NLA Høgskolens rektor Sigbjørn Sødal opplyser til Khrono at det er daværende rektor ved NLA Høgskolen Egil Morland, som ansatte Brenne.

— Hva tenker man om de holdninger vedkommende har ytret og de reaksjonene studenter har kommet med?

— Dette er en erfaren prest som har jobbet som fengselsprest og prest i Den norske kirke uten at arbeidsgiver har funnet noe klanderverdig ved yrkesutøvelsen hans, svarer Sødal i en epost til Khrono.

Han legger til:

— Vi forutsetter at dette fortsetter i hans nåværende engasjement ved NLA. Vi hører gjerne fra studenter som måtte oppleve at han ikke møter dem på en profesjonellog ryddig måte. Som ny rektor har jeg ansvar for samtlige ansatte og studenter, og jeg vil i utgangspunktet møte alle med tillit.

Debatten om verdidokumentet

Langeland trekker også fram debatten man hadde på NLA Høgskolen om verdidokumentet.

Marthe Lilletun Langeland.

— Det var enighet både i studentrådet og studentparlamentet å fjerne den omstridte formuleringen knyttet til homofile i verdidokumentet, mens tyret valgte ikke å høre på oss. Det var leit, sier Langeland og legger til:

— Så dukker denne ansettelsen opp i tillegg. Vi opplever at dette går på omdømme til NLA Høgskolen løs. Jeg er spent på den videre dialogen med styret og rektor. Jeg håper de tar hensyn til studentdemokratiet, og at vi sammen kan rette fokus på inkludering, nestekjærlighet og menneskeverd. Som er grunnleggende verdier vi er helt enige om.

— Det er jo sånn nå at jeg og flere med meg lurer på om vi virkelig skal fullføre vår master her. Dette handler jo også om det omdømme vi som ferdig utdannede kandidater får. Kanskje vil vi få vansker med å få jobb, fordi NLA kobler seg så tett på organisasjoner med et så snevert menneskesyn. Det er bare trist, sier Langeland.

Hun håper virkelig at høgskolens ledelse forstår alvoret i saken og gjør noe med ansettelsen.

— Avhengig av et godt rykte

Khrono har ikke klart å komme i kontakt med Brenne selv. Til Vårt Land har han presisert at begrepet «homoterapi» er et skjellsord og stigma, og noe som han ikke holder på med. Brenne mener ulike aktører og medier har skapt en karikatur av ham og hans teologiske standpunkter om samlivetikk.

— Jeg har master i sjelesorg. Det jeg holder på med er vitenskapelig holdbart, sier Brenne til Vårt Land.

— Jeg har lært av Jesus å behandle hvert menneske som et verdifullt menneske, uansett hvem de er.

Les flere kommentarer fra Brenne i saken til Vårt Land.

Powered by Labrador CMS