Åpner opp
Studenter i Viken-kommuner får komme tilbake på lesesalen
Fra 16. april får studenter i kommuner med strenge regionale tiltak komme tilbake til lesesalene. — Jeg er så letta og glad, sier studentleder.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Årsaken til de midlertidige endringene er at 20 Viken-kommuner har hatt det strengeste tiltaksnivået (5a), som normalt skal vare i to-tre uker, lenge.
— Disse midlertidige justeringene i tiltaksnivå A vil forhåpentligvis kunne gjøre konsekvensene av tiltakene noe mindre, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.
I disse kommunene har lokalene ved universiteter og høyskoler vært stengt for alle studenter. Men fra 16. april kan biblioteker og lesesaler holde åpent for studenter som jevnlig koronatestes.
Lokaler på campus kan også holdes åpent for studenter som er avhengig av forsøk eller ferdighetstrening som ikke kan gjennomføres digitalt.
— Intensjonen var aldri at det skulle vare så lenge
Onsdag denne uka var budskapet fra forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) at de hadde bedt FHI og Folkehelseinstituttet vurdere mulighetene for å myke opp reglene for tilgangen til lokalene.
Torsdag er beslutningen altså tatt.
— Det er ingen tvil om at situasjonen for de studentene i kommuner med de strengeste tiltakene er utfordrende. Intensjonen var aldri at det strengeste nivået skulle vare så lenge som det gjør nå. Det rammer spesielt en del kommuner i Viken hvor det er mange studenter. Nå åpner vi midlertidig for at lokaler på campus kan holde åpent for de studentene hvor tilgang er avgjørende for å ikke bli forsinket mot at de testes jevnlig. Vi åpner også biblioteker og lesesaler, sier Asheim i en kommentar til Khrono.
Han håper disse midlertidige justeringene bidrar til å lette situasjonen for studentene og utdanningsinstitusjonene som har en krevende innspurt foran seg.
BLI VARSLET
OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
— Svært glad
Lettelsene kommer blant annet etter at rektorer og studentledere både ved Høgskolen i Østfold, Universitetet i Sørøst-Norge og NMBU skrev brev til både FHI og Helsedirektoratet hvor de reagerte sterkt på at de ikke fikk unntak fra forlengede koronatiltak.
Høgskolen i Østfold-rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen er svært glad for meldingene som nå kommer.
— For det første er vi svært glade for at myndighetene synes å ha lyttet til de signalene som er sendt fra arbeidsgruppen, i media og i brevs form fra rektorer og studentledere ved NMBU, USN og Høgskolen i Østfold. Vi har allerede satt i gang arbeidet med å etablere testregime og sitter akkurat nå i møte med kommuneoverlegen i Fredrikstad for komme fram til en rask løsning, skriver Jelsness-Jørgensen i en SMS.
Også studentleder Tuva Todnem Lund ved NMBU er så letta og glad i telefonen.
— Dette her er helt avgjørende og utrolig viktig, både for enkeltstudentene som har gått glipp av viktig ferdighetstrening, men også for samfunnet for at man skal kunne uteksaminere gode kandidater, sier Todnem Lund.
Hun påpeker ironien i det faktum at man her lenge har unnlatt de som for eksempel skal lage morgendagens vaksiner, i å få de labferdighetene de trenger.
Rektor ved NMBU, Sjur Baardsen, føyer seg inn i rekken av lettede Viken-innbyggere.
— Vi er naturligvis veldig glad for at regjeringen og helsemyndighetene har tatt innspillene våre alvorlig og innsett hvor viktig dette er for studentene våre, sier Baardsen og legger til:
— Dette gir oss nå muligheten til å begrense de negative konsekvensen nedstengningen har hatt når det gjelder progresjonen til ganske mange studenter.
Han sier at universitetet nå skal kaste seg rundt og finne en løsning på kravet om jevnlig testing, som jo er en forutsetning i denne oppmykningen fra regjeringen.
— Vi skal ha beredskapsmøte om dette nå. Så håper vi å snart åpne for så mange som mulig snarest mulig. Studenter og ansatte vil få mer informasjon så snart det lar seg gjøre, sier Baardsen til Khrono.
Helhetlig gjennomgang
16. april kan også blomsterbutikker i de 20 kommunene holde åpent dersom salgsarealet ikke overstiger 250 kvadratmeter, og butikken i all hovedsak selger blomster med kort holdbarhet.
Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet jobber nå med et oppdrag der de gjør en helhetlig gjennomgang og justering av alle tre regionale tiltaksnivåene (tiltaksnivå A, B og C).
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut