Langrenn

Studenten Thomas til ski-VM — i grønt, hvitt og oransje

Nord-student Thomas Maloney Westgård har irsk mor og norsk far. Kanskje blir det irsk skiglede i årets ski-VM?

Thomas Maloney Westgård kan melde om interesse fra irsk media før han deltar i ski-VM for andre gang.

Thomas Maloney Westgård kan melde om interesse fra irsk media før han deltar i ski-VM for andre gang.

Publisert

Hvis du er en ivrig skientusiast har du kanskje merket deg navnet Thomas Maloney Westgård. Med en norsk far og en irsk mor har Westgård sakte men sikkert krøpet oppover resultatlistene de siste årene. I Tour de Ski i januar imponerte han med en 9. plass på én av etappene.

Mens konkurransen er steinhard om å være en av de utvalgte på det norske landslaget i langrenn, er idretten langt mindre kjent i morens hjemland, Irland. Det gir også Westgård en glimrende mulighet til å leve ut drømmen om å delta i de største mesterskapene.

Han har allerede vært med i OL, og kunne kassere inn en 35. plass da han gjorde sin debut i ski-VM i 2019. Nå vender han tilbake med langt høyere ambisjoner.

— Jeg blir definitivt skuffet om jeg ikke klarer å forbedre meg fra forrige VM. Jeg håper på topp 30 i flere øvelser, og selv om jeg fortsatt har et godt stykke opp til pallen, tør jeg i alle fall å drømme om det nå, sier Westgård til Nord universitet sin hjemmeside.

Nord-student Thomas Maloney Westgård håper å være ferdig med mastergraden i idrett før karrieren er omme.
Nord-student Thomas Maloney Westgård håper å være ferdig med mastergraden i idrett før karrieren er omme.

Bratt læringskurve

At det ble nettopp langrenn kan han takke faren for. Leka kommune i Trøndelag, stedet der han vokste opp, er ikke kjent som en ski-metropol og i oppveksten var det verken nok snø eller deltagere til å arrangere skirenn. Men med en skiglad pappa som kjørte opp løyper ved første snøfall, kunne Maloney Westgård likevel få utløp for interessen.

– Det ble mange turer på ski i tynne grønnhvite spor dominert av gresstuster, ja, sier Westgård til hjemmesiden til Nord universitet.

Han valgte etter hvert å satse på idretten og begynte på skilinja på Steinkjer videregående skole. Her ble læringskurven bratt, og Maloney Westgård innså at han verken hadde holdt stavene rett eller kunne skøyte skikkelig på skiene sine.

Thomas Maloney Westgård tok en tur innom den irsk-inspirerte puben Oskars i Leikanger.
Thomas Maloney Westgård tok en tur innom den irsk-inspirerte puben Oskars i Leikanger.

— Større respekt

I tillegg til å ha høye ambisjoner i ski-VM, som for øvrig starter 24. februar, er han masterstudent ved Nord universitet. Han ble i 2019 én av elleve studenter som fikk status som eliteutøver. Det betyr at han blant annet har rett på tilrettelegging ved eksamen.

Han forteller at målet er å være ferdig med sin mastergrad i idrett før han er ferdig med karrieren.

Når det blir, vil tiden vise. I mellomtiden koser han seg med sitt internasjonale gjennombrudd. Han merker at interessen før ski-VM i Oberstdorf sparkes i gang, er stigende.

— Du oppnår en større respekt i miljøet, og blir ikke lenger sett på som en kuriositet som er med kun for å delta.

– Nå har til og med irske medier begynt å vise interesse, så det er veldig gøy, sier Maloney Westgård.

Powered by Labrador CMS