Ny runde om studentbolig og internasjonale studenter
Rektor på Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen, svarer NRKs Fredrik Solvang om utenlandske studenter og studentboliger.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I debatten om internasjonale studenter og studentboliger har jeg skrevet ett blogginnlegg den 31. oktober og ett den 2. november. Fredrik Solvang i NRK ba om tilsvar, og den 9. november hadde han en gjesteopptreden i min blogg. Parallelt har den samme problemstillingen vært under debatt i Ytring. Mitt siste innlegg i Ytring ble publisert i helgen.
I mitt innlegg i Ytring tilbakeviser jeg påstander som NRK har kommet med i sine sendinger og i kjølvannet av disse.
Reportasje-redaktør Anders Børringbo har hevdet at NRK opprinnelig ønsket å lage en sak om boligsituasjonen for studenter ved semesterstart, og at de derfor vektla andelen på 70 prosent boligtildelinger til internasjonale studenter per 1. august. NRK valgte derved å bringe tall fra et tidspunkt som ikke er representativt for fordelingen av studentboligene gjennom året. Det er lenge siden semesterstart, og jeg har fått bekreftet at NRK og programleder for Dagsnytt 18 fikk det mest aktuelle tallet tilsendt fra SiO: 39 prosent. Dette er andelen av utenlandske beboere i SiOs (Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus) boliger per 20. oktober 2016. Det er fremdeles uklart for meg hvorfor NRK ikke brukte dette tallet for å opplyse saken på best mulig måte.
Som jeg skriver i Ytring: Jeg er glad for at NRK er enig i at de «overdrev» da de i Dagsnytt 18 den 28. oktober sa at utenlandsstudenter har boliggaranti. Gruppen utenlandske studenter (studenter med utenlandsk statsborgerskap) er vesentlig større enn gruppen av internasjonale studenter (utvekslingsstudenter og gradsstudenter som har boliggaranti i henhold til regelverket). Det er avgjørende å kunne skille mellom disse to kategoriene av studenter dersom vi skal kunne diskutere denne saken på seriøst grunnlag. Antallet internasjonale studenter er stabilt, slik jeg har påpekt. Antallet internasjonale studenter er per definisjon knyttet til opptak til studieprogram og utvekslingsavtaler. Her bestemmer lærestedene hvor mange studenter de tar opp. SiO påpeker også at antallet som får studentbolig gjennom boliggaranti er stabilt: «Antallet internasjonale studenter som får SiO-bolig etter avtale med lærestedene har ligget stabilt på rundt 2100 i fire år. Det er ingen økning.»
Som Solvang skriver på min blogg: Jeg var, ganske riktig, invitert til debatten i Dagsnytt 18. Men NRK vet at jeg på tidspunktet for sendingen satt i et fly på vei hjem fra utlandet. Dette kommer tydelig fram i tittelen på bloggen der jeg omtalte sendingen. Mine medarbeidere ga beskjed om at jeg gjerne ville delta dersom den kunne tas en annen dag. NRK valgte å kjøre sendingen 28. oktober. Det er altså feil at jeg nektet å delta i debatten, slik det blir fremstilt. Faktum er at jeg ikke kunne delta på det tidspunktet NRK valgte.
Dette tallet har vært kjent for NRK og burde ha blitt tatt med i saken. Vi har dessverre fått en debatt som er ført på feilaktige
premisser.
Ole Petter Ottersen
Vinklingen i saken
Den opprinnelige vinklingen fra NRKs side var at «Utlendingene tar studentboligene». Man kan si mye om denne inngangen til en viktig sak, men uansett burde det være høyst relevant at det i SiOs boliger er 39 prosent utenlandske beboere per 20. oktober.
Som nevnt: Dette tallet har vært kjent for NRK og burde ha blitt tatt med i saken. Vi har dessverre fått en debatt som er ført på feilaktige premisser. Som jeg skriver i Ytring: Det burde være NRKs oppgave å løfte frem problemstillinger og å belyse dem ut fra et godt faktagrunnlag.
Det store bildet
La oss ikke glemme det store bildet. Vi ønsker oss en internasjonal campus, og vi ønsker at tilgang til høyere utdanning ikke avgjøres av geografi eller økonomi.
Dette er noe hele samfunnet tjener på, og det er dette som er bakgrunnen for at samskipnadene prioriterer utvekslingsstudenter og gradsstudenter fra utlandet i tillegg til førsteårsstudenter fra andre steder i Norge når boliger fordeles.
Prioritet gis til dem som antas å ha vanskeligst for å skaffe seg bolig selv. Dette er et godt prinsipp, og det er dette denne saken dreier seg om.
Les også: Studenter er for internasjonalisering (av Marianne Andenæs, leder av Norsk studentorganisasjon)
(Innlegget er først publisert på bloggen til rektor på Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen)
Les også:
- Føling og feil fra UiO-rektor
- Internasjonale studenter og tildeling av studentboliger
- NRK bygger skepsis mot internasjonale studenter
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!