Plass til et par-tre gjester? Foto: David Engmo
Det krever ryddighet med lite plass. Foto: David Engmo
Er koselig tett på naturen. Foto: David Engmo
Jette Graaner skal bo i bilen sin i tre måneder. Foto: David Engmo
Full innredning for cirka 5000 kroner. Foto: David Engmo

Student med egen «hybil»

Mens det ganske student-Norge er misfornøyde med de mener er løftebrudd fra regjeringen på studentboliger i statsbudsjettet, bygget Jette Graaner sin egen kjørbare bolig.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Det tok litt tid å venne seg til, sier Jette Graaner (28), student på tredjeåret produktdesign ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

— Det er mange nye lyder, og så er det jo litt som å ellers flytte inn i en ny leilighet - man må jo finne seg til rette.

Sterke reaksjoner på for få studentboliger

Torsdag la regjeringen farm sitt forslag til statsbudsjett. Og de fikk umiddelbart negative reaksjoner fra en rekke studentledere. De foreslår nemlig å bygge 2200 nye studentboliger, 300 færre enn studentene fleste hadde forventet seg.

— Vi hadde forventet mer fra partier som har programfestet å øke antall studentboliger. I stedet foreslås det færre enn i fjor. Ved studiestart stod over 12.000 studenter i kø for å få studentbolig. Vi ber nå Stortinget om å øke investeringene og gi studentsamskipnadene mulighet til å bygge 3000 boliger i året som kommer, sier Norsk studentorganisasjons leder, Mats Johansen Beldo.

Jeg er overrasket over hvor bra det går, egentlig. Jeg jobber hele dagen på skolen, og så er det jo som å gå inn på rommet mitt etterpå.

Jette Graaner

Vi hadde forventet mer fra partier som har program-festet å øke antall student-boliger. I stedet foreslås det færre enn i fjor.

Mats Johansen Beldo

Jette Graaner bekymrer seg ikke så mye for boligsituasjonen, hun har skapt seg sin egen løsning som koster henne 700 kroner i måneden.

Måtte testes ut

Graaner bor vanligvis i gamlebyen i Oslo, men etter å ha sett det enkle bilboerlivet mens hun jobbet i Lofoten i sommer, bestemte hun seg for at det måtte testes: To ukers jobbing og hennes 1998 Ford Transit ble konvertert til en bitteliten hybel.

Khrono treffer henne på parkeringsplassen utenfor HiOA på Kjeller, og tar henne på fersken mens hun rer opp sengen for anledningen. Nå har hun bodd i bilen i 10 dager.

— Har du hatt innflyttingsfest enda?

— Jada, men da var vel flesteparten utenfor bilen, sier hun, og mener at det nok er plass til en tre-fire gjester inne hos henne.

Bor for 700 i måneden

Bilen kostet 30.000, og diverse innredning har kostet omlag 5000. Men neste gang vil hun nok bruke litt mer tid på å bygge den.

— Det har vært viktig for meg å gjøre den til et hjem, sier hun, og peker på dørmatte, en plante og en kommode.

— Men jeg føler at den bærer litt preg av å ha blitt til på to uker, sier hun, og ber fotografen ikke ta bilder av det manglende listverket.

Hun anslår at hun fra nå av vil ha cirka 700 kroner i bokostnader i måneden.

Det verste?

Forutsetningen for å kunne bo slik som dette er å ha tilgang på noen fasiliteter utenom.

— Det er mange dusjer inne på høgskolen, og det går greit å planlegge do-besøk før skolen stenger, sier hun, og legger til at hun jo er tilhenger av å få døgnåpent campus.

Hun har fortsatt ikke har noen løsning på klesvask.

— Jeg tenker jeg får høre med renhold om jeg kan låne en vaskemaskin. Det er mange venner jeg kunne spurt, men jeg vil liksom få dette til på egenhånd.

— Hva er det verste ved å bo i en bil?

— Det må være å våkne om morgenen kjempetissetrengt, og så vite at jeg må kle på meg og pakke sammen bilen før jeg kan gå på do, forteller hun, og legger til:

— Jeg er overrasket over hvor bra det går, egentlig. Jeg jobber hele dagen på skolen, og så er det jo som å gå inn på rommet mitt etterpå.

Hun ser gjerne at flere følger henne.

— Det hadde jo vært hyggelig med litt selskap her på parkeringsplassen.

Graaner forteller at hun vet om at folk bor i bilkollektiv, men har ikke klart å finne det selv.

— Har du fått negative tilbakemeldinger på dette prosjektet?

— Nei, det eneste er pappa som har vært skeptisk. Ellers er det bare noen som er redd for at jeg skal fryse.

Ikke bare NSO som er misfornøyd

Fremskrittspartiet gikk til valg på å «øke utbyggingstakten av studentboliger» og Høyre å «øke antall studentboliger og prioritere områder med særlig press».

Parlamentsleder Jens Lægreid og rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo er misfornøyde med at regjeringen ikke prioriterer studentboliger i statsbudsjettet.

— 12.000 studenter stod uten bolig ved semesterstart 2017. Regjerings- og samarbeidspartene gikk til valg på å øke utbyggingen av studentboliger, dette innfris ikke i statsbudsjettet slik det foreligger, sier Jens Lægreid i en pressemelding.

(Foto: Ketil Blom Haugstulen)

— Vi er fornøyde med at regjeringen fortsetter opptrappingen til elleve måneders studiestøtte, men vil jobbe for at det endelige statsbudsjettet legger opp til at det bygges flere studentboliger, sier Svein Stølen i samme pressemelding.

Parlamentet ved UiO mener budsjettforslaget gjør at studentenes hovedfokus blir å jobbe for mat på bordet og tak over hodet.

— Konsekvensene av dette er at studiene blir redusert til en fritidssyssel, sier Lægreid.

Vinning opp i spinning

Studenttinget ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) er i sin pressemelding skuffet over regjeringen og nedgangen på 300 studentboliger i forhold til 2017.

Leder av Studenttinget på Vestlandet, Jonas Oliver Hui Dahl, mener at satsningen på studentboliger ikke er god nok.

— Det er vanskeligere å realisere heltidsstudenten når studentene ikke får studentbolig, og må jobbe for å finansiere bolig på det private leiemarkedet. En trygg og god plass å bo er viktig for alle studenter, spesielt i Bergen der presset på boligmarkedet er stort, sier han.

(Foto: Øyvind Hatland)

Dahl påpeker at HVL har en stor andel studenter som jobber ved siden av studiene, og mener at antallet boliger ikke er forenlig med utdanningenes krav til oppmøte og faglig deltakelse i undervisningen.

— Det er flott at opptrappingen til 11 måneders studiestøtte fortsetter, men så lenge studentene ikke har tilgang på rimelige boliger vil vinningen gå opp i spinningen da de må bruke de ekstra midlene på husleie, avslutter Dahl.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS