Studentene fulgte undervisning ved Det norske universitetssenter i St. Petersburg. Foto: Haylee Barsky
Studentene fulgte undervisning ved Det norske universitetssenter i St. Petersburg. Foto: Haylee Barsky

Norske studenter sendes ut av Russland

Russland. Ni studenter fra Universitetet i Oslo, på studieopphold i St.Petersburg har fått beskjed om at de må forlate landet bare dager før eksamen. Årsaken skal være visumfeil.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Det norske universitetssenter i St. Petersburg

Det norske universitetssenter i St. Petersburg er åpent for forsknings- og undervisningsaktiviteter innen alle vitenskapelige fagfelt.

Undervisningen som senteret tilrettelegger for, utgjør en integrert del av opplæringen i russisk språk, kultur og litteratur ved de norske universitetene.

Senteret eies og finansieres av NTNU og Universitetene i Bergen, Oslo og Tromsø i fellesskap.

På grunn av at senteret administreres av Universitetet i Oslo på vegne av fellesskapet, må det etter russisk lov være registrert som et representasjonskontor for Universitetet i Oslo.

Kilde: Senterets nettsider

Flere studenter fra både Norge og Sverige, som studerer ved Det norske universitetssenteret i St. Petersburg i Russland, har fått beskjed om å forlate landet innen mandag.

Immigrasjonsmyndighetene møtte ifølge Universitas opp og fortalte at grunnen var at de var i landet på feil visumgrunnlg. Studentene skulle hatt eksamen neste uke og reist hjem neste fredag. Nå ser det altså ut til at de må avbryte oppholdet før eksamen.

Vi har fått beskjed om at det er en feil med visumet vårt og at det har blitt annullert.

Yngvild Vollen Steiro

— Vi har fått beskjed om at det er en feil med visumet vårt og at det har blitt annullert. Migrasjonspolitiet sa at det ikke var vi som hadde gjort en feil, men at feilen ligger i avtalen mellom UiO og universitetet her i St. Petersburg. Jeg vet ikke noe mer enn det, sier student Yngvild Vollen Steiro til NRK.

Steiro sier videre at de var i Russland med et humanitært visum, og at det var det de fikk beskjed av UiO om å søke om.

Forsøker å avklare

Utenriksdepartementet skriver i en e-post til kanalen at det ble gjennomført en kontroll av Det norske universitetssenteret i St. Petersburg av russiske myndigheter 5. desember.

— UD kjenner ikke til bakgrunnen for myndighetenes aksjon eller formålet, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen.

Han sier videre til NRK at de er i dialog med senteret for å avklare hva dette betyr for driften av senteret og for de ansatte der.

I dag er senteret finansiert og eid av NTNU og universitetene i Bergen, Oslo og Tromsø, men administreres av UiO.

Flyr hjem denne helgen

Universitetet i Oslo sier gjennom sin kommunikasjonsavdeling til VG at de har vært i kontakt med alle studentene, og at situasjonen var under kontroll fredag kveld.

Etter å ha jobbet med å skaffe reisedokumenter er det klart at studentene kommer med fly tilbake til Norge søndag og mandag.

UiO skriver på sine nettsider at de vil komme med mer informasjon når de vet mer.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS