Her er fjorårets sentralstyre i NSO samlet til møte. Mandag møtes Setnralstyret for 2018/2019 for første gang. Foto: NSO
Her er fjorårets sentralstyre i NSO samlet til møte. Mandag møtes Setnralstyret for 2018/2019 for første gang. Foto: NSO

Utveksling og endring av politikk til debatt hos NSOs sentralstyre i dag

Studentpolitikk. Hva mener NSOs sentralstyre om statsråd Nybøs forslag om at utveksling skal være regelen og ikke unntaket på studier. Det er tema på dagens møte. Følg debatten direkte her fra kl. 10.00.

Norsk studentorganisasjon (NSO) skal ha høstens første sentralstyremøte i dag, mandag 3.september.

To resolusjoner ligger klare til å debatteres. Den ene handler om språkdebatten som Universitetet i Agder løftet fram i vår, mens den andre handler om hvordan få flere til å dra på utveksling.

Følg møtet fra 14.00 her

Følg møtet fra 10.00 -14.00 her:

Aktiv avmelding er bra

Det er Stian S. Magelssen og Stein Olav Romslo som har levert inn forslag til resolusjon der det blant annet står:

«Aktiv avmelding vil være det verktøyet vi trenger for å få økt utveksling. Dette handler ikke om å tvinge studenter ut, men å tvinge institusjonene til å legge til rette for at de som ønsker det får dratt ut».

Landsmøtet i 2017 hadde en opphetet diskusjon om den såkalte «opt-out»-modellen som statsråd Iselin Nybø nå har tatt til orde for å vurdere igjen. Det betyr at studenten aktivt må si nei til utveksling og ikke søke om de får lov til å dra ut som i dag. Utveksling skal bli normalen, mens ikke å dra skal være unntaket.

Etter mye debatt falt alle forslag om «opt-out» på landsmøtet i 2017, men mandag kan det komme til å bli et annet resultat.

Norsk fagspråk

Stein Olav Romslo har også levert inn forslag til resolusjon om norsk fagspråk, der han foreslår at NSO skal vedta å kreve alle høyere utdanningsinstitusjoner følger mållova og ta arbeidet med norsk fagspråk seriøst.

Og det er flere store saker som står på dagsorden:

Hva slags saker skal NSO prioritere i kommune- og fylkestingsvalget i 2019? Hvilke nasjonale gjennomslag stopper opp lokalt, spør de seg.

Studentorganisasjonen vurderer også å gå gjennom den politiske plattformen på landsmøtet i 2019. Hvor mye politikk skal endres på ett og samme landsmøte vil bli diskutert mandag.

Valg og strategiske midler

Det skal gjennomføres valg, det skal godkjennes økonomirapporter, og de 100.000 kronene landsmøtet i 2017 vedtok skulle bli kalt strategiske midler skal diskuteres. Hvem er det som har rett til å bestemme hvordan disse midlene skal disponeres? Her har kontrollkomiteen og Arbeidsutvalget ulik mening, og nå er det opp til Sentralstyre å bestemme.

Sentrale spørsmål er om enhver bruk av disse midlene skal opp i sentralstyret, eller om arbeidsutvalget kan disponere dem fritt.

Les også: Alle sakspapirene

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS