Dødsfall

Student døde under fjelltur i regi av Nord universitet

22 år gamle Kaisa Wiens døde under en fjelltur hun måtte gjennomføre for å få godkjent studiene ved Nord universitet. Politiet etterforsker nå blant annet om universitetet kan holdes ansvarlig for dødsulykken.

Et bilde av bratte fjell, delvis snødekt, og store fjellvann, med blå himmel og spredt skydekke. Innfelt et bilde av Kaisa Wiens på tur med sekk i snøvær.
Hermannsdalstiden, her fotografert en finværsdag i august 2023, er den høyeste toppen på Moskenesøya, og var også et av turmålene til Kaisa Wiens under fjellturen i Lofoten.
Publisert Sist oppdatert

— Å gå opp der, på kvelden, i oktober, i dårlig vær, det er galskap.

Kjetil Rørtveit Arntzen er klokkeklar: Det er fint i fjellet helt vest i Lofoten, i Moskenes kommune, men det er også noe av det mest krevende turterrenget vi har i Norge, forteller han. 

Arntzen er selv fjellvant. Var nylig oppe på en av toppene. Nysnø, fint vær og dagslys gjorde turen til en drøm. Men han forteller også at det bortimot ukentlig kommer helikoptre fra Bodø for å lete etter personer i området.

I tillegg til å være toppturguide leier han ut rorbuer til turister i Lofoten. Men fjellene som skaffer ham inntekter burde vært mindre tilgjengelige, mener han.

— Allemannsretten gjør det vanskelig å ha kontroll på de som går ut når det er vått, glatt eller vindfullt. Går du ut der i dårlig vær, så skal det lite til før det går galt. 

Tirsdag 8. oktober la Kaisa Wiens, utvekslingsstudent ved Nord universitet, av gårde på en fjelltur i området. Hun gikk alene, og planen var å bruke tre dager på turen fra Sørvågvatnet, via Munkebu og Hermannsdalstinden, og ned til Vindstad. Derfra skulle hun ta fergen tilbake til tettstedet Reine fredag kveld, der hun skulle møte turfølget sitt igjen.

Alltrails.com beskrives ruten som meget utfordrende. 

Et kart som med røde trekanter som viser delmålene for turen.
Wiens skulle gå fra Sørvågvatnet (merket med rød trekant nederst), via Munkebu og opp til Hermannsdalstinden, før hun skulle ta seg ned til Vindstad og ta fergen tilbake til Reine.

Det skal ha vært dårlig vær i området, ifølge NRK. Fredag kveld ble hun meldt savnet. Dårlig vær og mørke gjorde at det kun ble søkt med redningshelikopter fredag kveld og natt til lørdag. Lørdag ble hun funnet omkommet.

«Avdøde ble funnet i bratt terreng... ...vi har ingen informasjon som tilsier annet enn at dette er en tragisk ulykke.» skrev Nordland politidistrikt på sine pressesider.

Til Lofoten-Tidende uttalte politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira at hun «mest sannsynlig har falt et betydelig antall meter.»

Der omtalte de henne som en «kvinnelig turist» som var «i god form, tur- og fjell vant og har utstyr til å ferdes i fjellet.»

At hun var vant til å være i fjellet kommer også tydelig frem på minnesiden hennes.

Nå viser det seg at Wiens ikke «bare» var der som turist. Turen var en del av studieløpet hennes ved Nord universitet.

FAKTA

Om emnet Praktisk friluftsliv

Turplanlegging, reiseråd, sikkerhet, risikoreduserende tiltak og gode reiserutiner er temaer tett knyttet til alle praktiske reiser. I tillegg får studentene innblikk i deres faktiske kjennskap til naturen og førstehjelp. Kurset består av tre obligatoriske turer/kurs; Skog- og fjellvandring, grunnleggende klatrekurs og kanopadling på flatt vann og i en elv. I tillegg gis obligatorisk undervisning i andre relevante friluftslivsaktiviteter.

Kilde: Nord.no

— Avdøde var på tur, og turen var en del av studiet som avdøde gikk på, sier politiadvokat Kine Reierth ved Nordland politidistrikt.

Politiet driver nå etterforskning for å avklare omstendighetene rundt dødsfallet.

— Vil Nord universitet juridisk sett kunne holdes ansvarlig i saken?

— Spørsmålet du stiller er tematikk inn i etterforskningen. Per nå er det for tidlig å svare på om universitetet kan holdes ansvarlig.

Nord: — Det verste som kan skje

Også Nord universitet bekrefter at Wiens tok emnet Praktisk friluftsliv ved universitetet, og at en del av emnet er å planlegge en tur på tre dager, med to overnattinger, som skal gjennomføres alene.

Etter at Khrono begynte å stille spørsmål rundt dødsfallet har universitet publisert en pressemelding der de skriver at ut fra «den kunnskapen vi har nå, skjedde ulykken i det tidsrommet av reisen der Kaisa var på en slik egenplanlagt tur.»

— Det å miste en student er det verste som kan skje oss. Denne ulykken har preget oss sterkt, skriver Levi Gårseth-Nesbakk, prorektor for utdanning ved Nord universitet, i en e-post.

Nord universitet har ikke ønsket å stille til intervju i saken. 

— I media har hun blitt omtalt som en utvekslingsstudent ved Nord universitet som var turist i Lofoten. Hvorfor har dere ikke gått ut med informasjon om at turen var en del av studiet hun tok?

Portrett av prorektor Levi Gårseth-Nesbakk med hav i bakgrunnen
Prorektor Levi Gårseth-Nesbakk ved Nord universitet.

— Vi har ikke omtalt henne som turist. Vi har omtalt henne som en student ved et universitet i Canada som var på utveksling på et studieprogram i Levanger. Vårt fokus i tiden fra ulykken skjedde og fram til begravelsen onsdag 6. november, har vært å ta vare på Kaisas nærmeste pårørende i hjemlandet, medstudenter og ansatte. Det har vært vår viktigste oppgave i denne perioden, skriver prorektoren i e-posten til Khrono.

Han skriver videre at universitetet har retningslinjer for sikkerhet i undervisningssituasjoner.

— Når det er undervisningsaktiviteter med forhøyet risiko, gjøres det også risikovurderinger tilpasset dette, sier han.

— Burde dere ha stoppet henne?

— Vi trenger å sette oss nærmere inn i detaljene i saken. Vi er i gang med et arbeid der vi skal gå gjennom våre rutiner, blant annet om sikkerhet i undervisningen. 

Ifølge pressevakten ved Nord universitet ble det gjennomført en risikovurdering i forbindelse med turen, som inkluderte vurderinger av vær og føreforhold.

Gårseth-Nesbakk skriver i e-posten at en eksternt ledet arbeidsgruppe nå skal utarbeide en evalueringsrapport, med mål om å forstå hvordan ulykken kunne oppstå og lære av dette.

— Hvorvidt dere har ansvar her er en del av politiets etterforskning. Hvordan stiller dere dere til det spørsmålet?

— Vi har hele veien bistått politiet med informasjon, og avventer politiets konklusjon på de rutinemessige undersøkelsene de gjør i forbindelse med denne ulykken. Arbeidet med å gå gjennom egne rutiner er en jobb vi gjør uavhengig av politiets arbeid.

Ble begravet onsdag

Onsdag kveld norsk tid ble student Kaisa Wiens begravet i hjembyen Kamloops, vest i Canada.

Bilde av Kaisa Wiens på tur i snøvær med sekk og lue på.
— Livene våre er bedre fordi vi kjente Kaisa, sa en slektning av Wiens i minnetalen i begravelsen.

Under seremonien ble hun beskrevet som et fantastisk menneske som i løpet av sine 22 år besøkte 13 land, løp utallige løp og klatret til toppen av mange fjell.

— Det er så mange historier som fanger hennes vesen, men en av de jeg liker ekstra godt var da hun fullførte sin første maraton. I hvert fall på en måte fullførte, sa en slektning av henne i minnetalen.

— Hun var forberedt, og hun hadde trent, men så viste det seg at hun ikke var gammel nok til at hun fikk lov å stille til start. I stedet for å klage meldte hun seg heller på en halvmaraton, og løp en en halvmaraton ekstra som oppvarming. Dermed var målet nådd. Det trengte ikke være offisielt for å telle.

— Livene våre er bedre fordi vi kjente Kaisa. Måten hun levde på er en inspirasjon for oss alle til å leve friere.

Khrono har vært i kontakt med foreldrene til Kaisa Wiens. De er kjent med innholdet i artikkelen, men ønsker ikke å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS