Har kartlagt Oslo-studentene
Oslo-studenter flest bor i sentrum. De eldre trekkes mot øst og Blindern-studentene mot de store studentbyene i Oslo nord, viser en ny rapport fra Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Rundt hver 10. person som bor i Oslo er student. I en rykende fersk undersøkelse har Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO), sammen med Univeristetet i Oslo (UiO), Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), BI og Oslo kommune, fått kartlagt hvor i Oslo studentene bor, som har fått navnet«Stedfesting av studenters bosted i Oslo 2015».
Sentrum dominerer
Ikke overraskende er det i sentrumsbydelene Grünerløkka, Sagene, St. Hanshugen og Frogner at studenttettheten er høyest. I tillegg bor det mange studenter i bydel Nordre Aker, noe som kommer av at det ligger et høyt antall studentboliger i bydelen, blant annet med studentbyene Sogn og Kringsjå. Det bor rundt 4500 studenter i hver av de fem nevnte bydelene.
Om man legger til Gamle Oslo, var 72 prosent av Oslos studenter bosatt i en av disse seks bydelene, ifølge den nye rapporten fra SiO.
Ifølge samfunnsgeograf fra Universitetet i Oslo (UiO), Gunnar Berglund, som jobber i Asplan Viak, selskapet som har laget rapporten, burde studentene vært viktige premissleverandører for byutvikling i hovedstaden.
Studentene burde være premissgivere både for byutvikling og mobilitet i de sentrale delene av Oslo
Gunnar Berglund
— Studentene burde være premissgivere både for byutvikling og mobilitet i de sentrale delene av Oslo, sa han under framleggingen av rapporten fredag.
Kartet viser områder i Oslo sentrum med en høy konsentrasjon av studenter. Fargen angir hvor mange studenter som er bosatt innenfor en radius på 250 meter fra et hvert punkt i kartet. I de knallrøde områdene bor det mellom 901 og 950 studenter innenfor radiusen, mens i de lysegrønne bor det mellom 6 og 25 studenter innenfor radiusen.
Trekker østover
Ifølge rapporten var rundt 60 prosent av Oslo-studentene under 25 år, mens de resterende 40 prosentene var over 25 år i studieåret 2014-2015. Rapporten viser en klar trend - de eldre studentene bor i større grad øst i Oslo, enn det de yngre gjør. Særlig i områdene rundt Tøyen, Ensjø og i Gamlebyen er det en høyere konsentrasjon av eldre studenter, mens det rundt Blindern og på Grefsen er en høyere konsentrasjon av studenter under 25 år.
I tillegg til dette viser rapporten at studenter som oppgir at de har hjemstedsadressen sin utenfor Oslo, rundt 30 prosent av de kartlagte adressene, oftere bor i de store studentbyene, enn det studenter med hjemstedsadresse i Oslo gjør.
Særlig i områdene rundt Blindern, hvor både Vestgrensa studentby og Blindern studenthjem ligger, og i Nydalen, er konsentrasjonen av studenter med hjemstedsadressen utenfor Oslo spesielt høy. Også i det mest sentrale delene av indre by er disse studentene i flertall, mens lenger øst, som på Ensjø og Kampen, samt på Årvoll og Linderud.
— Likheten vi finner når bostedsmønsteret fordeles på alder og hjemkommune kan skyldes at gruppene til en viss grad består av samme personer. En større andel eldre studenter kan ha lang botid i Oslo, og kan dermed også tenkes å oppgi Oslo som hjemstedsadresse, står det i rapporten.
Rice: Har eldre studenter
Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Curt Rice, sier til Aftenposten at han tror det finnes en sammenheng mellom hva studentene studerer og hvor de bor, og at dette kan gi en forklaring på hvorfor det er mange HiOA-studenter i drabantbyene.
— Min antakelse om drabantbyboligmønsteret er at HiOA tilbyr en rekke videreutdanninger innen helse, omsorg og pedagogiske fag. En stor andel av studentpopulasjonen vår er dermed eldre studenter på deltidsstudier som jobber innen helse, omsorg, barnehage og skole. Bostedsanalysen viser at eldre studenter flytter østover, sier Rice, til avisen.
Kollektivtrafikkmangler
Rapporten har også tatt for seg hvor studentene bor, og satt det i sammenheng med kollektivtrafikk- og bysykkeltilbudet. Den høyeste konsentrasjonen av studenter er i mellom Alexander Kiellands plass og Holbergs plass, altså områder som ikke er koblet på t-banenettet i Oslo. Heller ikke de studentene som bor i Sogn studentby er direkte koblet på t-banenettet.
Planen for den nye utbyggingen av sykkelveier i Oslo er enda ikke vedtatt, men om den blir vedtatt slik den foreligger i dag, vil det nye sykkelveinettet også gå innom de store studentbyene nord i Oslo, som Sogn og Kringsjå.
Derimot er det ikke planlagt stasjoner for bysykler utenfor Ring 3 i Oslo, noe som betyr at det heller ikke er planlagt stasjoner for bysykler i de store studentbyene i Oslo nord. Rapportforfatter Berglund understreket at det her ligger en mulighet for å revurdere, og velge å inkludere de store studentbyene i ordningen med bysykler.
Ulikt mellom institusjonene
Videre viser rapporten at studenter ved de ulike institusjonene også har ulikt bosettingsmønster. Rapporten viser hvor studenter fra de ulike institusjonene dominerer. Det betyr ikke at det ikke bor studenter fra alle institusjonene over hele byen, men at enkelte institusjoner dominerer i enkelte områder.
— For eksempel kan man se at studenter fra høgskolen dominerer i Groruddalen. Det betyr ikke at alle studentene på høgskolen bor i Groruddalen, men at de studentene som bor i Groruddalen, studerer på høgskolen, forklarte Berglund under framleggingen.
Ifølge Asplan Viak ser det slik ut:
- Studenter på Universitetet i Oslo (UiO) er det høyest konsentrasjon av i områdene rundt Sogn studentby, Kringsjå og Blindern.
- Studentene på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er det flest av i områdene rundt høgskolen, altså i Pilestredet og på Bislett. I tillegg til dette dominerer HiOA-studentene rundt Bjølsen og oppover Groruddalen i områdene Linderud, Veitvet og Rødtvet.
- BI-studentene dominerer i områdene rundt Nydalen, samt noen små områder rundt Hegdehaugen, nederst i Bogstadveien.
- Norges indrettshøgskole har høyest konsentrasjon av studenter rundt Kringsjå.
- Høgskolen Kristiania har høyest konsentrasjon av studenter mellom Rodeløkka og Rosenhoff, i tillegg til områdene mellom Fredensborg og Sofienberg.
- Studentene på Arkitekthøgskolen bor rundt Ila og St. Hanshaugen.
Vil du lese flere boligsaker?
Les om studenten Karoline (25) som bruker seilbåten som hybel, eller Signe (20) som bor i campingvogn, heller enn i en studenthybel.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!