Rammet av universitetsstreik i Storbritannia
Storbritannia. Rundt en million studenter i Storbritannia er rammet av streik blant foreleserne. Litteraturstudent Anine Olsen Englund er en av dem.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Universitetsansansatte ved 60 britiske universiteter har vært i streik siden i slutten av februar.
Et tilbud om løsning på streiken som fagforeningen The University And College Union framforhandlet med arbeidsgiver i midten av mars ble forkastet av et stort flertall av medlemmene. Dette betyr at streiken kan være helt fram mot eksamensperioden, skriver The Guardian.
Streiken er en protest mot at universitetsansattes pensjon var foreslått kuttet med 40 prosent.
Ingen undervisning
En av de norske studentene som er rammet er Anine Olsen Englund, som studerer litteratur på tredje året ved University of St. Andrews i Skottland.
Hun er bekymret for konsekvensene av streiken, spesielt etterhvert som eksamensperioden nærmer seg.
— Hvordan merker du streiken?
— Som litteraturstudent har jeg ikke så mange timer undervisning i uken, bare fire. Det største problemet er at vi ikke får kontakt med lærerne når vi for eksempel har spørsmål om oppgaver eller det er andre ting vi lurer på, sier hun.
Jeg har forståelse for at professorene er bekymret for kutt i pensjonen, noe som vil få store konsekvenser for dem. På den annen side forstår jeg godt hvorfor studentene er sinte.
Anine Olsen Englund
Hun sier det er andre studenter som opplever større konsekvenser av streiken enn henne, blant annet har hun venninner som studerer psykologi, og de har mye mer undervisning som de nå går glipp av.
Forstår professorene også
Selv er hun tredje års student og skal snart velge hovedoppgave.
— Vi får ingen informasjon om dette og heller ingen hjelp fra lærerne med å velge oppgave, sier hun.
Hun håper at streiken løser seg slik at eksamen ikke står i fare. Hennes eksamener er 19. og 23. mai.
— Det er jo en stund til - jeg håper det går seg til før det, sier hun.
— Har du forståelse for streiken?
— Jeg har forståelse for at professorene er bekymret for kutt i pensjonen, noe som vil få store konsekvenser for dem. På den annen side forstår jeg godt hvorfor studentene er sinte. Hvis dette varer lenge kan vi miste eksamen og fjerdeårsstudentene kan risikere å ikke få vitnemål, med de konsekvensene det kan få for videre studier og jobb, sier hun.
— Vi internasjonale studenter betaler jo dessuten svært mye for å studere her, legger hun til.
For henne koster studiet over 200.000 kroner i året.
2000 norske studenter rammet
Ole Kristian Bratset, president i ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) sier til Khrono at de har omtrent 2.000 norske studenter ved de britiske universitetene som er rammet av streiken.
— Det vi har fått henvendelser om er at studentene mister mye av undervisningstiden. Det er relativt korte semestre i Storbritannia, og de har ganske høye beløp i skolepenger.
— Vi oppfordrer studentene til å lese så godt de kan på egenhånd, sier han.
Den nasjonale studentorganisasjonen i landet støtter undervisernes demonstrasjoner, og det er forståelig, mener Bratset.
— Det er harde kutt i pensjonen som er foreslått. Det vi derimot har bedt våre studenter følge med på er tilbakebetalingsaksjonene: studenter krever tilbakebetaling av skolepenger.
Eksamen i fare
Han viser til en solidaritetsaksjon ved hans gamle studiested, universitetet i Edinburgh, der studenter har okkupert en lesesal.
Bratset frykter også at noen av studentene kan gå glipp av eksamen.
— Vi følger nøye med på det, for da kan det oppstå problemer med tanke på støtten fra Lånekassen.
Lånekassen har tidligere sagt til NRK Telemark at de vil vurdere disse tilfellene særskilt, fordi de ikke er skyld i saken selv.
— Dersom det skulle bli saker om støtte fra Lånekassen, så vil vi hjelpe til så godt vi kan, sier Bratset.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!