Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på kontoret sitt. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på kontoret sitt. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Statsråd Isaksen får kritikk fra Telemark

Lokale Ap-politikere mener statsråd Isaksen snakker ned den nye Høgskolen i Sørsøst-Norge når han ikke lar den få bli universitet fra 2016. Isaksen avviser kritikken.

Publisert Oppdatert

Om få dager slås Høgskolen i Telemark og Høgskolen Buskerud/Vestfold sammen til Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN).

Fra 1.januar er de landets fjerde største utdanningsinstitusjon. Bare NTNU i Trondheim„ Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) blir større. Med snaut 16 000 studenter blir Høgskolen i Sørøst-Norge større enn flere av dagens universiteter.

Ekstra kostnader

Ifølge Telemarksavisa kritiserer flere lokalpolitikere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen for å snakke ned høgskolen, påføre den ekstra kostnader og forsinkelser.

Statsråden, som selv kommer fra Telemark, avfeier kritikken: 

Vi er nærmere et universitet i Telemark nå enn noen gang under de rødgrønne.

Torbjørn Røe Isaksen

— Vi er nærmere et universitet i Telemark nå enn noen gang under de rødgrønne. I tillegg får høgskolen flere stipendiater og bevilgningene til forskning er rekordhøy. De rødgrønne startet sin periode med et hvileskjær for høyere utdanning og har minimal troverdighet på området, svarer Torbjørn Røe Isaksen, ifølge avisa.

Planen er at høgskolen skal sende en universitetssøknad allerede tidlig i 2016, men fordi departementet har slått fast at nye universiteter skal godkjennes etter nye regler vil en godkjenning ta tid. Sannsynligvis vil man ikke kunne få noe endelig svar på søknaden før i 2017. De nye forskriftene er ennå ikke sendt på høring.

Les også: Sørøst sender søknad i februar

Altfor sent

Det er altfor sent, mener stortingsrepresentant Christian Tynning Bjørnø, ordfører Robin Kåss og varaordfører Janicke Andreassen, ifølge Telemarksavisa.  Alle tre er politikere fra Arbeiderpartiet og de påpeker at åtte andre høyskoler som fusjonerer, får universitetsstatus over natta. Dette fordi de fusjonerer med institusjoner som allerede er universitet. 

HSN blir satt på sidelinja, og taper i konkurransen med andre utdanningsinstitusjoner i landet. Det er rett og slett urettferdig dersom ikke Telemark får universitet ganske raskt. Dette må skje i 2016, sier stortingsrepresentant Bjørnø til avisen.

Universiteter økt søkertall 

Khrono skrev tidligere i høst om hvordan blant annet Universitetet i Nordland og Universitetet i Agder økte søkertallene sine med over 60 prosent etter at de fikk universitetsstatus, mens fusjonerte høgskoler fikk motsatt effekt på søkertallene. Dette blir blant annet brukt som argument fra Ap-politikerne i kritikken mot regjeringen.

Les også: Status som universitet gjør at flere studenter søker opptak
 

— Ap er ansvarlige

Men statsråd Torbjørn Røe Isaksen mener at Ap selv er en grunn til forsinkelsene: 

— Ap er dessuten ansvarlige for politikken som i mange år gjorde at Høgskolen i Telemark var på hvileløs jakt etter partnere, men uten hell. Først med denne regjeringen ble det fart på sammenslåingene, og det er dette som gjør at vi nå får en ny og sterk høyskole, sier Isaksen.

De endelige kriteriene til hva som skal til for å bli godkjent som unviersitet på tradisjonelt vis er ennå ikke avklart, men utifra politiske signaler kan det se ut som om både Høgskolen i Sørøst (HSN) og HiOA, som også ønsker universitetsstatus har et stykke igjen, blant annet når det gjelder krav til doktorgrader. 

Les også: Langt fram for dem som vil bli universitet på tradisjonelt vis

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS