Tilsatte ved Høgskolen i Bergen (HiB) er positive til strukturendringen, men er usikre på hvordan det vil påvirke arbeidsplassen deres. Foto: Harald M. Valderhaug/HiB

Skepsis til nytt universitet i Bergen

Høgskolen i Bergen (HiB) har en ambisjon om å bli universitet. Dette er ikke de ansatte udelt positive til.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge et styremøtevedtak fra 2014 har Høgskolen i Bergen (HiB) et langsiktig mål om å bli et profesjonsuniversitet på Vestlandet. Blant HiB-ansatte er det ambivalente følelser i sving, skriver På Høyden.

Dette viser en utredning gjort av NIFU på bestilling fra HiB. NIFU-forskerne startet arbeidet med intervjuer blant HiB-ansatte tidlig høsten 2015. Resultatet av utredningen er nå klart, og publisert på nettsidene til NIFU.

Universitet om 5-10 år?

Det overordnede målet for denne evalueringen har vært en grundig gjennomgang av i hvilken grad den faglige understrukturen HiB har valgt understøtter de strategiske veivalgene HiB ønsker å ta, og som i løpet av 5 – 10 år vil kunne resultere i et nytt profesjonsuniversitet på Vestlandet. 

Les også: Evaluering av faglig understruktur ved Høgskolen i Bergen

Lang vei til universitetsstatus

Ifølge evalueringen er det en bred oppslutning blant de ansatte om at HiB på sikt bør bli universitet.
Samtidig mener mange av respondentene at høgskolen har en lang vei fram til målet, grunnet resultatene de har oppnådd så langt.

A-lag og B-lag

Dersom HiB skal bli universitet, bør en høyere andel av det vitenskapelige personellet ha førstekompetanse. Mange er urolige for at dette føre til et A-lag og et B-lag blant de vitenskapelig tilsatte.

Noen av de ansatte mener at de i liten grad får være med på å påvirke strategiske avgjørelser.

Andre er bekymret for at betydningen av praksisfeltet skal bli mindre, når produksjon av doktorgradskandidater og publikasjonspoeng skal bety mer. «Dem vi snakket med føler at denne virksomheten «stjeler» ressurser fra bachelorutdanningene  – som jo i stor grad er det som høgskolen lever av», står det i rapporten.  

Kan gi et kvalitetsløft for hele HiB

NIFU-forskerne skriver at til tross for uro, bekymring ved HiB, så mange av de spurte positive sider ved å skulle bli universitet.

Flere mener at dette kan føre til bedre kvalitet på hele HiBs virksomhet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS