Ledere på lærerutdanningen savner konkret debatt om hvem Høgskolen i Oslo og Akershus bør søke samarbeid med. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Savner debatt om hvem HiOA skal samarbeide med

Ledere på lærerutdanningen savner konkrete utspill og ideer om hvem Høgskolen i Oslo og Akershus skal samarbeide med.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har utfordret alle institusjonene innen høyere utdanning på struktur. Han ønsker seg mer samarbeid, flere fusjoner og færre utdannignsinstitusjoner.

I løpet av september gjennomfører han dialogmøter i hele Norge med sektoren, og i forkant skal alle ha gitt sine innspill til forslag om nye samarbeid og sammenslåinger.

Les også: Alle høgskolene i nord kan bli nedlagt raskt

Tidligere denne uka ble det kjent at ministeren allerede har bestemt seg for at alle institusjoner i Nord-Norge skal samles, enten i ett eller to universiteter. Og det før den varslede Stortingsmeldingen om ny struktur skal foreligge til våren.

Hurtigarbeidet har medført sterke reaksjoner både fra høgskoler og opposisjon.

— Hvem snakker HiOA med?

— Når så store aktører som Handelshøgskolen (NHH) og Universitetet i Bergen (UiB) snakker åpent om å slå seg sammen, og ingen har dementert, betyr jo dette at det er en reell debatt om akkurat dette i Bergen, sier Olav Eikeland. Han er prodekan for FoU på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI).

Kommentaren faller på fakultetstyremøtet torsdag 28. august. Som siste sak er det en muntlig orientering om struktur i høyere utdanning.

— Tilsvarende ser vi at NTNU snakker høyt om samarbeid både mot nord, sør og vest. Vi er i en situasjon hvor mye er på spill innen høyere utdanning. Det jeg lurer på er hvem HiOA snakker med. Her gjelder det å karre til seg det man kan, og det er veldig naivt hvis man nå sitter og venter på at andre skal komme til oss, sier Eikeland.

Les også: Klart for nye fusjonsplaner

Ser absurde konsekvenser

Eikeland mener også at det et absurd element i saken at mange små høgskoler nå kan bli egne campus under større universitet, med myndighet til å opprette egne doktorgradsprogrammer, og poengterer: 

— Det betyr eksempelvis at miljøet på Høgskolen Stord/Haugesund, all respekt til dem men likevel; at de kan lage så mange doktorgrader de selv vil, mens her på landets største høgskole må vi fortsatt søke om det meste, fordi vi ikke får bli universitet.

— Er vi konkurrenter eller samarbeidspartner for universitetet i Oslo for eksempel, spør Hanne Christensen, representant for UF-personalet i fakultetsstyret.

Fakultetsdirektør Cecilie Wilberg sier at slik hun kjenner departementet har hun ikke noen tro på at departementet vil omforme hele høgskolesektoren i Norge.

Foreslår samarbeid på femårig løp

Bjørn Smestad er også representant for UF-personalet. Han er opptatt av konsekvensene for de mindre miljøene når lærerutdanningen skal bli femårig, og de muligheter til samarbeid som dette gir HiOA.

— Det vil ikke være alle institusjoner som i dag har lærerutdanning som vil ha kapasitet til å ha et femårig utdanningsløp, og ihvertfall ikke med en påkrevd bredde på masternivået, påpeker Smestad.

— Vi kunne kanskje tilby andre høgskoler at de kunne ta de tre første årene lokalt og så ta de to siste årene hos oss, foreslår han, og legger til:

— Vi må vel være flinke til å være på tilbudssiden her, det kan hende Universitetet i Oslo også synes en slik tanke er interessant, sier Smestad.

Ikke sitte på gjerde

Sidsel Øiestad Grande (bildet over), instituttleder på Yrkeslærerutdanningen advarte mot å bli sittende på gjerdet i denne situasjonen.

— Det gjelder å være på hugget. Vi må melde oss på nå som mye er i spill med tanke på framtidig struktur innen høyere utdanning, understreker Grande.

Tirsdag 2. september skal HiOA sende inn sine tanker og forslag om samarbeid og sammenslåinger. Samme dag skal brevet til kunnskapsministeren behandles i høgskolestyrets møte.

Det første møtet i dialogserien er i Bodø 5. september, der alle institusjonene i Nord-Norge møtes. HiOA skal møte resten av institusjonene på Østlandet 23. september i Oslo.

Kjører intern prosess først

Høgskoledirektør Ann Elisbaeth Wedø forteller at høgskolens ledelse har vært opptatt av å ha interne samtaler og vurderinger knyttet til strukturdebatten først, før de begynner å snakke åpent og høyt om og med eventuelle andre aktører i sektoren.

— Vi skal sende over våre første innspill til kunnskapsministeren tirsdag. Den store eksterne debatten tar vi i høgskolestyret i slutten av oktober, forklarer Wedø.

— Det er etter vårt syn viktig at man i denne debatten hele tiden husker på at det er bedret kvalitet som er målet. Nye forslag behøver ikke å handle om fusjon eller sammenslåinger. Rent faglig samarbeid kan også være interessant når man tenker økt kvalitet i utdanning, sier Wedø.

Wedø har tidligere uttalt til Khrono om mulige samarbeidspartnere at det vil være nærliggende å gå gjennom lista og snakke med de som befinner seg i samme region som HiOA først, uten at hun ønsker å trekke noen konklusjoner av den grunn. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS