Nesna fortsetter med badestudier ett år til
Høgskolen i Nesna puster lettet ut etter at de får drive utenlandsstudiene sine også våren 2016. Planer om oppsigelser er lagt i skuffen, men tøffe omstillinger venter før de blir universitet 1.januar.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er en lettet rektor, Svein Erik Forfang, som kan fortelle Khrono at de torsdag hadde en sommeravslutning med senkede skuldre ved Høgskolen i Nesna. For et par dager siden fikk han beskjed fra Kunnskapsdepartementet om at de kunne fortsette utenlandsstudiene sine ut våren 2016.
— At vi til slutt fikk ett år til omstilling er bra, og at erstatningen vi dermed må betale til Go Study blir 3,6 millioner kroner, heller enn 10 millioner, er jeg veldig fornøyd med sier, Forfang.
Det har blåst mye rundt Høgskolen i Nesna og de såkalte badestudiene i vår, etter at Kunnskapsdepartementet krevde at de måtte legge dem ned. Utenlandsstudiene har vært en god inntektskilde for en av landets minste høgskoler.
Les også: Nesna-rektor har fått munnkurv
Tøff omstilling
Nå blir det ingen direkte oppsigelser, men det blir fortsatt en tøff omstilling. Vi skjærer så langt inn til beinet som det er mulig.
Svein Erik Forfang
Samtidig har departementet også presset høgskolen til å fusjonere med et av universitetene i nord, og onsdag ble de enige om en fusjonsplattform og etter planen blir Nesna en del av Universitetet i Nordland fra 1. januar 2016. Der har de også fått klar beskjed om at de ikke kan ha med seg noen negative tall og forpliktelser inn i fusjonen, så høgskolestyret har vedtatt en omstillingsplan.
Før nyheten om at de må ut med 3,6 millioner kroner heller enn 10 millioner i erstatning til samarbeidspartneren på utenlandsstudiene, så omstillingsplanene enda verre ut enn nå, og man så for eksempel ikke bort fra oppsigelser.
Unngår oppsigelser
— Nå blir det ingen direkte oppsigelser, men det blir fortsatt en tøff omstilling. Vi skjærer så langt inn til beinet som det er mulig, sier rektor Forfang til Khrono.
Og selv om ingen fast ansatte må slutte ved Høgskolen i Nesna så kutter de ut gjesteforelesere og timeansatte i tillegg til flere midlertidig ansatte.
— Og hvordan vil studentene merke nedskjæringene?
— Studentene vil ikke merke noe til dette, mener Forfang.
Han sier også at fusjonene med Universitetet i Nordland kan gi trygghet for arbeidsplasser.
— Når det gjelder kulturstudier, for eksempel, så har vi overkapasitet i dag, men Universitetet i Nordland har bedt om at vi ikke nedbemanner her, fordi man vil se på helheten av kulturstudier, blant annet musikk og drama i et fusjonert universitet, sier han.
100 mil med universitet
Høgskolestyret i Nesna vedtok også i sist møte at de ønsker seg nye utdanninger til Helgeland etter fusjonen, og at de bør få fakultet for lærerutdanning for eksempel.
— Hvor realistisk er dette?
— Det blir selvfølgelig både lærer- og sykepleiestudier her fortsatt, men hvis Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) også blir en del av universitetet til slutt så er det vel naturlig at de får hovedansvaret for lærerutdanningen, de er jo mye større enn oss, sier Forfang.
Med HiNT på laget blir Universitetet i Nordland Norges lengste universitet i utstrekning.
— Ja dette er spennende, sier Forfang, hvis Høgskolen i Nord-Trøndelag også blir med etterhvert, vil universitetet strekke seg over 100 mil, fra Trondheim til Andøya, sier Forfang.
Fredag 19. juni er det statsråd og det er ventet at det blir fremmet resolusjon om endel av fusjonene i sektoren da.
Valgt eller ansatt?
Høgskolen i Stord/Haugesund og Universitetet i Stavanger har en diskusjon om valgt eller ansatt rektor, men det er ikke dette tema i Nordland. Både Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolen i Nesna har ansatte rektorer og eksterne stryreledere. Rektorstillingen ved det nye universitetet skal nå lyses ut og stillingen besatt fra 1. januar 2016.
— Og du er en av søkerne?
— Jeg søker ikke den stillingen, for jeg vil være på Helgeland, sier Forfang, som ennå ikke vet hvilken rolle han vil få i det nye universitetet.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!