Hadde vært enklere med et enstemmig vedtak
Kunnskapsministeren mener at det åpenbart ville vært enklere med et enstemmig fusjonsvedtak i NTNU-styret, men viser til at flere fusjoner gjort under betydelig motstand i sektoren er blitt vellykket.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Styret ved NTNU har gjort et fremtidsrettet vedtak som vil bidra til høyere kvalitet i utdanning og forskning, også ved NTNU. Styret har valgt å ta ansvar utover NTNU selv, samtidig som jeg legger til grunn at styret også har lagt betydelig vekt på hva som vil gagne NTNU på lang sikt, sier kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen, i en kommentar til Khrono om dagens gigantfusjon mellom NTNU, og høgskolene i Sør-Trøndelag, Gjøvik og Ålesund.
Fusjonen ble vedtatt med knappest mulig margin; med stemmetallet 5-6 der alle representantene for de ansatte ved NTNU stemte imot, mens studentene og de eksterne styrerepresentantene stemte for rektor Gunnar Bovims forslag til storfusjon. «Nye» NTNU vil bestå av flere campus da studiestedene i Ålesund og Gjøvik skal opprettholdes.
Et momentum i prosessen
— Hvilke konsekvenser får dette vedtaket for den videre SAKS-prosessen og arbeidet med strukturen i universitets- og høgskolesektoren?
— Den direkte konsekvensen av vedtaket er at vi legger dette til grunn for det videre arbeidet for de involverte institusjonene. Høgskolene i Sør-Trøndelag, Ålesund og Gjøvik har alle pekt på NTNU som deres førstevalg, sier han.
Dernest legger han til at det selvsagt er viktig at vedtaket betyr at disse institusjonene føyer seg inn i rekken av institusjoner som nå har valgt å benytte anledningen.
— Dette bidrar til et momentum i denne prosessen, mener Isaksen.
Enklere med enstemmighet
NTNU har gjort et fremtidsrettet vedtak som vil bidra til høyere kvalitet i utdanning og forskning, også ved NTNU.
Torbjørn Røe Isaksen
— Hva tenker du om at alle de ansattes representanter på NTNU stemte imot dette?
— Det ville åpenbart vært enklere om det var et enstemmig styre som sto bak vedtaket. Samtidig er det ikke første gang en sammenslåing i UH-sektoren er vedtatt med betydelig skepsis fra ansattes representanter, sier Isaksen.
Han viser blant annet til at da Universitetet i Tromsø (UiT) slo seg sammen med Høgskolen i Finnmark skjedde det mot ansattes stemmer ved UiT. NMBU ble opprettet med betydelig skepsis fra ansatte ved Veterinærhøgskolen, og NTNU selv ble jo opprettet under protester fra framtredende ansatte.
— I alle tre tilfeller er sammenslåingene blitt vellykket, sier Isaksen.
Flere gode eksempler
Han viser til det ferskeste eksempelet som er Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), der han mener det foregår mye veldig spennende arbeid på tvers av de tidligere grensene mellom Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) og Norges Veterinærhgskole (NVH).
— Dette er arbeid som mange ikke hadde forestilt seg som mulig før sammenslåingen var et faktum, sier han.
Statsråden legger videre til grunn at ledelsen ved NTNU fortsetter den åpne og inkluderende prosessen som har ført fram til styrevedtaket.
— Ikke stort internasjonalt
— Nesten 40.000 studenter skal være tilknyttet den nye institusjonen. Blir ikke dette veldig stort?
— 40.000 studenter er stort i norsk sammenheng, men ikke veldig stort i internasjonal sammenheng, sier statsråd Isaksen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!