Det er nye toner om samarbeid i Oslo-regionen, her representert ved prorektor Nina Waaler (t.v.) og rektor Curt Rice fra Høgskolen i Oslo og Akershus, rektor Mari Sundli Tveit ved NMBU, og rektor Ole Petter Ottersen (t.h.) ved Universitetet i Oslo. Statssekretær Bjørn Haugstad har etterlyst mer samarbeid og arbeidsdeling. Bildet er tatt under studiestart på HiOA tidligere i høst. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Allianse med de tre store i Oslo-regionen

Rektorene ved Universitetet i Oslo og NMBU på Ås ønsker å blåse liv i et nytt trepartssamarbeid, der Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er den tredje partneren.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo (UiO) mener at det er på tide å blåse liv i den såkalte «trippelalliansen».

— Ved årtusenskiftet hadde vi et godt samarbeid mellom Landbrukshøgskolen, Veterinærhøgskolen og Universitetet i Oslo. Nå er det på tide å gjenopplive denne, med et annet navn og nå med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og HiOA som partnere i tillegg til UiO, sier han til Khrono.

Ottersen mener at de tre institusjonene kan utfylle hverandre innen utdanning og forskning, samtidig som de kan profilere Oslo-regionen som en kunnskapsregion.

— Syd for oss profilerer København seg sammen med Skåne som en kunnskapsregion. I Oslo-regionen kan vi gjøre det samme, sier han.

Tveit er begeistret

Vi har et godt samarbeid med de to andre hver for seg, men det er interessant å utforske videre hva vi tre kan gjøre sammen også.

Mari Sundli Tveit

Når København-området og Øresund-regionen kan profilere seg på tvers av landegrenser kan vel Oslo-regionen profilere seg på tvers av fylkes-grensen.

Ole Petter Ottersen

Vi kan få til mye når vi slår sammen gode krefter i arbeidet med å profilere
regionen.

Curt Rice

Rektor Mari Sundli Tveit (bildet under) ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås, er begeistret og vil gjerne være med på å gi trepartssamarbeidet et nytt liv. Denne uken tvitret hun om at hun ser fram til den planlagte styrkingen av trepartssamarbeidet i Oslo og omegn.

— Vi har hatt samtaler om å revitalisere samarbeidet mellom oss tre, og det opplever jeg som utrolig positivt. Vi har et godt samarbeid med de to andre hver for seg, men det er interessant å utforske videre hva vi tre kan gjøre sammen også, sier hun.

Hun mener at mulighetene for samarbeid er mange, både faglige og administrative felt. Et område hun kan tenke seg å samarbeide på er ta i mot internasjonale forskere, og her finnes det allerede et initiativ som kalles Oslo International House. Dette er et forprosjekt i regi av Kunnskap Oslo, der UiO og HiOA er medlemmer, men ikke NMBU.

Fra før samarbeider NMBU blant annet med HiOA om en master i folkehelse, og med UiO på mange områder innen livsvitenskap.

— Jeg mener at NMBU absolutt bør være med på et styrket samarbeid som omfatter de tre store institusjonene i Oslo-regionen. Det er veldig fornuftig å se dette i et regionalt perspektiv, sier hun.

Fornyet styrke

Sundli Tveit sier at de tre institusjonene har samarbeidet før også, men at dette kommer opp på nytt og med fornyet styrke nå, ikke minst fordi de to Oslo-rektorene Curt Rice og Ole Petter Ottersen har tatt initiativ til mer samarbeid.

HiOAs rektor Curt Rice er også tilhenger av trepartssamarbeidet.

— Når det gjelder samarbeid i regionen, gleder jeg meg til å fortsette det gode arbeidet med UiO, NMBU og andre aktører. Vi kan få til mye når vi slår sammen gode krefter i arbeidet med å profilere regionen, samarbeide med det offentlige og med å koordinere forskning og utdanning, sier han i en epost.

Flere prosjekter

Ole Petter Ottersen (bildet under) sier at det planlagte trepartssamarbeidet kommer i tillegg til samarbeidet som skjer under paraplyen Kunnskap Oslo. Det foregår mellom Oslo kommune og utdannings- og forskningsinstitusjoner i Oslo.

— International House er jo derfor i utgangspunktet et prosjekt som NMBU ikke er med i. Men jeg ville vel tro at det ville være flott for alle parter om også NMBU gikk inn i dette prosjektet, hvis og når de måtte ha interesse for dette, sier han.

(Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

I tillegg utredes nå et nærmere samarbeid og arbeidsdeling mellom HiOA og Universitetet i Oslo. Mandatet og sammensetningen av en arbeidsgruppe som skal jobbe med dette er under arbeid.

Ser muligheter

Ottersen opplyser at samarbeidsmulighetene mellom NMBU og UiO ble kartlagt for et par-tre år siden, blant annet mulighetene for et tettere samarbeid innen livsvitenskap og innovasjon.

Han er ikke i tvil om at det er mye de tre kan samarbeide om.

— En bedre og tydeligere profilering av Oslo-regionen som kunnskaps-, forsknings- og utdanningsregion er noe de tre institusjonene kan samarbeide om fra dag én. Her har vi felles sak så det monner. Når København-området og Øresund-regionen kan profilere seg på tvers av landegrenser kan vel Oslo-regionen profilere seg på tvers av fylkesgrensen, sier Ottersen.
 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS