Varsel om aksjon mot fusjon
Studentparlamentet ved Høgskulen i Sogn og Fjordane planlegger aksjon i forbindelse med styrebehandling av fusjon mellom tre høgskoler på Vestlandet i juni. Og studentavisa har startet underskriftskampanje.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
87 prosent av vel 700 studenter som deltok i en undersøkelse på Høgskulen i Sogn og Fjordane er imot fusjon, viste en måling tidligere i år.
Les også: Ansatte sier ja, studenter nei
Nå fortsetter studentene med underskriftskampanje og protestaksjon. Det var studentavisen Røynda som mandag gjenopplivet engasjementet rundt den potensielle fusjonen mellom høgskolene i Sogn og Fjordane (HiSF), Bergen og Stord/Haugesund ved å starte underskriftsaksjon mot fusjonen.
Siden mandag morgen har 182 signert et oppropet.
— Det er overraskende mange signaturer på kort tid, mener redaktør i Røynda, Kristoffer Skarstein.
Det er overraskende mange signaturer på kort tid.
Kristoffer Skarstein
Vi som er imot fusjonen føler oss stemplet som traurige og konservative, mens de andre får ros for å tenke stort og
framtidsrettet.
Ingrid Moe Albrigtsen
— Vi la den ut på mandag og merket med en gang at folk begynte å prate om det og diskuterte det - og lurte på hvordan fusjonen ligger an. Det vi ville var å skape engasjement, og det føler jeg vi har fått til, sier redaktøren.
Reaksjon på meningsmåling
Tidligere i år gjennomførte Studentparlamentet ved Høgskulen i Søgn og Fjrodane (HiSF) en meningsmåling blant studentene om fusjonen. Av omlag 3800 studenter ved institusjonen totalt var det 724 som svarte.
87 prosent var imot den potensielle fusjonen.
— Hvorfor går studentavisen så hardt ut?
— Først og fremst fordi vi vet at det ligger en meningsmåling bak som viste at 87 prosent av studentene er imot fusjonen. Vi har fulgt saken nøye. Rektor sier at de setter pris på og ser studentene, men så fortsetter de å ture fram, og det gir oss vilje til å gi studentene muligheten til å vise sitt syn igjen, sier Skarstein.
— Er det ikke rart at en avis setter igang en slik kampanje?
— Joda, det er utradisjonelt, men vi skal være en studentstemme og oppmuntre til debatt. Vi hadde ikke gjort det dersom meningsmålingene ikke viste det de viste og oppropet er en fin måte å markere det på, sier Skarstein.
En god, gammeldags demonstrasjon?
Leder for Studentparlamentet ved HiSF, Ingrid Moe Albrigtsen, har på vegne av studentene kjempet mot fusjonen lenge. Hun ønsker underskriftskampanjen til studentavisa velkommen og forteller at parlamentet også skal begynne å røre på seg nå som det nærmer seg styrebehandling av fusjonen 9. juni:
— Vi planlegger mer en aksjon enn en demonstrasjon, sier Albrigtsen lurt om noe som de har hatt lyst til å gjennomføre lenge, men som ikke har passet inn før nå.
— Om vi får det til er noe annet. Tunnelsynet som heter eksamen gjelder for fullt, så det kan bli vanskelig å få med studentene, sier hun og legger til at tilsatte også vil være velkomne til å delta i aksjonen rundt styremøtet 9.juni.
Et utfordrende år
Den avtroppende studentlederen synes det har vært et spennende, men vanskelig arbeid å fronte studentenes motstand mot en eventuell fusjon.
— Vi som er imot fusjonen føler oss stemplet som traurige og konservative, mens de andre får ros for å tenke stort og framtidsrettet, sier Albrigtsen.
Hun har en klar ambisjon for underskriftskampanjen - 231 signaturer:
— Da er jeg fornøyd. Spørreundersøkelsen blant studentene viste at 231 studenter hadde fulgt fusjonssaken tett, sier hun og avslutter:
— Dersom like mange er imot fusjonen, da har jeg gjort noe riktig på vegne av studentene våre.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!