Statssekretær Bjørn Haugstad mener Høgskolen i Nord-Trøndelag har grublet lenge nok om fusjon: — Nå er tiden inne for å ta aksjon, sier han.

Departementet ber trønderne kjappe seg

Departementet pusher på Høgskolen i Nord-Trøndelag for at de skal være fusjonert med Universitetet i Nordland fra 2016 - ikke 2017 som de planlegger selv.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) bruker lang tid på å avgjøre fusjon, mener departementet. Stortingsrapresentant Marit Arnstad reagerer på det hun mener er skjulte trusler fra departementet. 

Fusjon med Universitetet i Nordland

Etter at det ikke ble aktuelt med en ren trønderfusjon på universitets- og høgskolenivå, har Høgskolen i Nord-Trøndelag innledet samtaler med Universitetet i Nordland, men legger opp til at fusjonen eventuelt først skal skje fra 1.januar 2017 og ikke 1.januar 2016.

— De bør rekke sammenslåing fra 2016, sier statssekretær Bjørn Haugstad til Trønderavisa.

Trege trøndere

De bør gripe ballen så raskt som overhode mulig så det fortsatt er mulig å rekke 1. januar 2016.

Bjørn Haugstad (H)

Jeg synes statssekretæren skulle spare seg å reise rundt med det som nesten kan oppfattes som skjulte trusler om hva som skjer om man ikke setter opp farten.

Marit Arnstad (Sp)

Ifølge avisen legger ikke statssekretæren skjul på at han synes det går tregt med nordtrønderne sammenlignet med fusjonssamtaler og prosesser ellers i landet.

— Fordelen med trøndere er at når man grubler lenge nok, så kommer det et godt svar. Nå er tiden inne for å ta aksjon, sier Haugstad. 

Et annet argument for at trønderne må raske på er at UiN og Høgskolen i Nesna allerede har vedtatt fusjon fra 01.01.2016.

— Hvis HiNT melder seg på for sent, kan det skape utfordringer for alle parter i form av at viktige avgjørelser settes på vent, eller motsatt ved at HiNT ikke får så stor gjennomslagskraft som de hadde sett for seg, mener Haugstad.

Statssekretæren peker på at HiNT i dag er en middels stor høgskole, men fra neste år kan de plutselig se at de er en liten aktør. På sikt kan det by på utfordringer med tanke på økonomi og søkertall.

Ikke bekvem med situasjonen

— For å si det slik, jeg ville ikke vært bekvem hvis jeg var HiNT og var i den situasjonen neste år, forteller han. De bør gripe ballen så raskt som overhode mulig så det fortsatt er mulig å rekke 01.01.2016, sier statssekretær Haugstad til Trønderavisa. 

— Jeg synes statssekretæren skulle spare seg å reise rundt med det som nesten kan oppfattes som skjulte trusler om hva som skjer om man ikke setter opp farten, sier nordtrønder og Sp-politiker Arnstad, som også har sittet i NTNU-styret. 

Høgskolens egen utredning om fusjon er nå ferdig og ifølge Trønderavisa gir den ingen store overraskelser. Flertallet av avdelingene på HiNT ønsker en fusjon, de kritiske merknadene kommer fra lærerutdanningen og trafikklærerutdanningen: 

«Argumentasjonen og analysene som er gjort av fagmiljøene underbygger at merverdier kan hentes gjennom et nytt universitet. 
Noen reservasjoner kommer til uttrykk fra fagmiljøene innenfor Trafikklærerutdanning og Lærerutdanning når det gjelder egen framtid, men samtlige delrapporter fra fagavdelingene anbefaler at fusjonsforhandlinger gjennomføres», heter det i rapporten.

Rektor: Skepsisen er borte

Rektor Steinar Nebb (bildet over) ved HiNT forteller til Trønder-Avisa at han opplever at mange skeptikere har snudd i det siste.

— Det har politisk sett vært en viss skepsis blant våre stortingspolitikere med tanke på at vi snakker med en aktør utenfor fylket. Nå har dette egentlig snudd seg til å være noe de både skjønner, og faktisk ser, kan få større ringvirkninger enn om vi skulle stå alene. Vi begynner å se en betydelig politisk støtte på det vi gjør og det synes jeg er gledelig, sier Nebb. 

Går for fort for Sp

— Senterpartiet mener fortsatt at dette går for fort, og vi spår store problemer hos de institusjonene som har mest hastverk, sier Marit Arnstad.

— Det er tydelig at denne regjeringen har hastverk med å omforme sektoren og radere ut høyskolene uten å ha diskutert hverken kvalitet eller finansiering av universitets- og høyskolesektoren, sier Arnstad og mener det er sørgelig. 

Stortingsmeldingen om struktur og endringer i høyere utdanning ble lagt fram før påske og er under behandling i Stortinget. Den vil bli debattert til uka. 

Stortingsflertall for det meste

Ifølge innstillingen fra utdanningskomiteen i Stortinget er det klart flertall for regjeringens forslag til endringer fra mindre til større enheter, det er også flertall for at ansatt og ikke valgt rektor skal være normalsituasjonen ved universiteter og høgskoler. Men når det gjelder finansieringen har flertallet i komiteen bedt om en ny runde, som antakeligvis vil komme før eller under statsbudsjettet til høsten. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS