styremøte

Strid om revisorstudenter skal få levere master på nytt

Revisorstudenter må ha minst C på masteroppgaven for å få autorisasjon, men ved OsloMet får de ingen ny sjanse hvis de ikke greier kravet.

Instituttleder Jørgen Modalsli ved Handelshøyskolen på OsloMet argumenterte for at revisorstudentene bør få anledning til å levere masteroppgave på nytt hvis de får lavere karakter enn C, men OsloMet-styret mente det ville være forskjellsbehandling..
Publisert

— Dette er en spesiell sak, men så er det heller ikke så mange andre utdanninger hvor vi risikerer å gi studentene våre yrkesforbud etter fem år på studiet. Hvis de får D eller E på masteroppgaven, så får de aldri autorisasjon som revisor. Det lukker store deler av arbeidsmarkedet for dem, i hvert fall den attraktive delen av det, sa prorektor for utdanning ved OsloMet, Silje Bringsrud Fekjær.

Saken handler om at Handelshøyskolen på OsloMet søker om dispensasjon fra universitetets Forskrift om studier og eksamen, som sier at det ikke er adgang til å få vurdert en ny masteroppgave i samme studieprogram når man tidligere har fått bestått.

Revisorstudenter som får bestått med karakteren D eller E, har dermed ingen mulighet for å bli autorisert, siden kravet for å kunne bli statsautorisert revisor er minst C på alle eksamener, også masteroppgaven.

Kravet om minst C går frem av Forskrift om revisjon og revisorer, som trådte i kraft 1. januar i år.

Andre gir dispensasjon

Fekjær sa videre at det er viktig at OsloMet ikke har en femårig revisorutdanning som kan vise seg å være en blindvei for studentene og at dette kan være uheldig for OsloMet konkurransemssig, særlig siden andre institusjoner gir revisorstudentene dispensasjon.

Universitetet i Agder og BI, som begge utdanner revisorer har gitt dispensasjon fra sine forskrifter, slik at revisorstudenter med D eller E på masteroppgaven kan få en ny sjanse, går det fram av sakspapirene. Ved NHH har det ikke vært noen aktuell problemstilling, siden ingen av disse studentene, såvidt man kunne huske, noen gang har fått dårligere karakter enn C.

Ønsket ikke forskjellsbehandling

Styret ved OsloMet var likevel ikke villig til å innvilge søknaden om dispensasjon fullt ut. Argumentet var først og fremst at en slik dispensasjon vil forskjellsbehandle akkurat disse studentene.

— Dette er en uvanlig søknad. Jeg synes det virker veldig rart, og det innebærer en forskjellsbehandling av denne gruppen studenter. Mange kunne kanskje tenke seg å ta masteroppgaven på nytt, for eksempel for å komme inn på et ph.d-program, sa styremedlem Nils Pharo.

Heller ikke styremedlem Hege Maria Bergersen ønsket å forskjellsbehandle disse studentene.

— Dette er kjempeproblematisk. Hvis vi skal innvilge denne søknaden, må vi i så fall ha en generell unntaksregel. At karrieren for en student blir ødelagt ved lavere karakter enn C på masteroppgaven, kan skje andre steder også, sa hun.

Fungerende prorektor for utdanning ved OsloMet, Silje Bringsrud Fekjær.

«C er i realiteten stryk»

Studentrepresentant Marie Knutsen Bruntveit, derimot, påpekte at C på masteroppgaven for revisorstudentene i realiteten er stryk.

— Derfor gir det mening å la dem få et nytt forsøk, sa hun.

Instituttleder Jørgen Modalsli ved Handelshøyskolen OsloMet prøvde så godt han kunne å argumentere for søknaden - at det ville gjelde svært få studenter, mindre enn én student i året, og at det ville kreve lite ressurser å veilede og sensurere disse få på nytt.

Styret gikk til slutt enstemmig for et kompromissforslag fra eksternt styremedlem Jens Erik Mogensen. Det går ut på at dispensasjonen kun gis for ett år og OsloMet bes om å gå i dialog med de regulerende myndigheter og de andre revisjonsutdanningene for å få løst problematikken.

Dramatisk for de det gjelder

Khrono har etter møtet spurt prorektor Fekjær om hun er fornøyd med kompromissløsningen.

Ja, dette er en tilfredsstillende løsning på saken. Vi håper at avgjørelsene om akkreditering av yrker generelt tas også, med henblikk på hvordan dette fungerer i praksis for utdanningsinstitusjonene og studentene, svarer hun i en epost.

Universitetslektor Anne Kari R. Heimdal ved Handelshøyskolen på OsloMet sier at de bare må forholde seg til styrets vedtak og «ta action» overfor myndighetene. Hun tror ikke det blir lett å å endret på revisorloven, som nettopp er vedtatt etter en lang prosess.

— Når det er sagt, så tror jeg ikke dette blir et veldig stort problem. Men det er svært dramatisk for de få det gjelder, for de fleste som går revisorstudiet ønsker å bli statsautoriserte revisorer, sier hun.

Det er Finansdepartementet som har fastsatt Forskrift om revisjon og revisorer. Studentene som er ferdig med fem års revisorutdanning må søke Finanstilsynet om autorisasjon som statsautorisert revisor og her altså kravet C eller bedre på samtlige eksamener, også masteroppgaven.

Powered by Labrador CMS