korona
Støtte til krisehjelp for instituttene
Universitets- og høgskolerådet ber statsråd Henrik Asheim sørge for økonomisk krisehjelp til forskningsinstituttene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Universitets- og høgskolerådet (UHR) støtter forskningsinstituttene som har bedt om en ekstraordinær økning av grunnbevilgningen på 700 millioner kroner i 2020 på grunn av koronakrisen.
Rett før påske ba Forskningsinstituttenes fellesarena, som er en del av Abelia, on en ekstraordinær grunnbevilgning på 700 millioner i revidert nasjonalbudsjett, som skal legges fram 12. mai.
Ber Asheim sørge for krisehjelp
Nå har UHR skrevet brev til forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim og bedt om at de koronarammede instituttene skal få en slik målrettet økonomisk støtte.
«Vi registrerer at mange av forskningsinstituttene melder om akutte økonomiske utfordringer som følge av redusert forsknings- og innovasjonsfokus i næringsliv og offentlig virksomhet», skriver UHR i brevet, som er undertegnet styreleder Dag Rune Olsen og generalsekretær Alf Rasmussen.
UHR viser til at mange bedrifter som både universitets- og høyskolesektoren og forskningsinstituttene i Norge samarbeider med, har mer enn nok med å holde hjulene i gang. En følge av dette er at samarbeidsprosjekter forsinkes eller stopper opp.
«UHR er bekymret for at næringslivet og offentlige virksomheter ikke greier å opprettholde forsknings- og innovasjonsaktiviteten fremover og vil i denne sammenhengen spesielt peke på utfordringene som forskningsinstituttene står ovenfor», skriver Olsen og Rasmussen.
Mot generell økning
UHR viser til regjeringens nye instituttstrategi, som ble lagt fram i februar i år. Der understrekes instituttsektorens betydning. «Samfunnet trenger instituttsektoren for alt den er verdt – nå og i fremtiden», slår forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim fast i forordet til strategien.
De understreker imidlertid at det må være snakk om en engangsstøtte og at brevet ikke må ses på som en generell støtte til økt grunnbevilgning til forskningsinstituttene eller innebære at penger tas fra bevilgningen til universiteter og høgskoler.
Abelia: En kritisk situasjon
Administrerende direktør Øystein Eriksen Søreide i Abelia sier til Khrono at han er glad for støtten fra Universitets- og høgskolerådet.
— Abelia har lange tradisjoner for godt samarbeid med UHR og er glade for at de har kommet på banen her. I tillegg vet vi at sentrale aktører som NHO og LO også støtter vårt krav om en krisebevilgning til instituttene. Vi er spente på hva som kommer i revidert nasjonalbudsjett, sier han.
— Hvordan er situasjonen for forskningsinstituttene nå?
— For hver dag som går uten at en ekstraordinær grunnfinansiering til forskningsinstituttene bevilges, utsetter vi å finne løsningen på våre store samfunnsutfordringer. Det er ikke bare en kritisk situasjon for instituttene selv, men for hele norsk næringsliv, sier Søreide.
Mange trenger støtte
Abelia forslo rett før påske følgende ekstraordinær økning i grunnfinansiering til instituttene:
- Teknisk-industrielle institutter: 500 mill kr
- «Blå» primærnæringsinstitutter: 50 mill kr
- «Grønne» primærnæringsinstitutter: 75 mill kr
- Samfunnsvitenskapelige institutter: 50 mill kr
- Miljøinstitutter: 60 mill kr
Totalt ser de for seg en ekstraordinær økning på 735 millioner kroner.
Selv om Abelia ber om krisehjelp i revidert nasjonalbudsjett, har Abelia tidligere påpekt overfor Khrono at dette kan være på grensen tidsmessig.
— Vi tror at situasjonen er såpass prekær nå for mange av våre medlemmer at det å vente med alle disse tiltakene helt til revidert statsbudsjett er på grensen til å være kritisk. Vi har klare forventninger til at det nå kommer tiltak som treffer instituttene og håper det skjer ting allerede etter påske, sa Øystein Eriksen Søreide til Khrono rett før påske.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut