Antarktis
Stor delegasjon besøker forskningsstasjonen Troll
Flere universitetsledere er med i delegasjonen som i disse dager besøker Troll i Antarktis. Forskningsstasjonen planlegges oppgradert for 2,3 milliarder kroner.
I helgen landet en stor delegasjon akademikere, politikere og universitets- og høgskoleledere i Antarktis, der de skal på befaring på forskningsstasjonen Troll. Turen varer til torsdag.
Blant annet er UiT Norges arktiske universitet representert ved rektor Dag Rune Olsen, NMBU ved rektor Siri Fjellheim. Universitetet i Bergen (UiB) sender dekan Gunn Mangerud, mens NTNU sender prodekan Sveinung Løset.
Målet? Økt engasjement rundt norsk antarktisforskning, og det som ifølge Polarinstituttets direktør Camilla Brekke er Norges største og viktigste polarforskningsprosjekt inneværende tiår, ny forskningsstasjon i Dronning Maud Land.
Også statssekretær Kjersti Bjørnstad fra Klima- og miljødepartementet (KMD) har tatt turen til Antarktis.
— Det er kjempeviktig for departementet å følge prosessen til mål. Vi jobber tett i tett med Statsbygg og KMD i denne saken, og slik må det være, sier Brekke.
Når Khrono spør hvorfor de er så mange på tur, påpeker Brekke at flere er fra Norsk polarinstitutt og at gjestelista dermed ikke er så stor.
— Vi er ikke så mange med tanke på hva vi gjør her. Det er et ekstremt krevende prosjekt, så vi har med oss flere som kan fortelle om det. Flere er forskere som jobber her med sine prosjekt, og andre er her for å kunne belyse det som skal skje rundt arbeidet med ny stasjon og forklare hva mulighetene er her nede, sier Brekke.
I tillegg til å bygge forskningsstasjon forteller Brekke at de er i gang med en stor forskningsinfrastruktur som heter Tone. Det står for Troll observasjonsnettverk, og er et moderne observasjonsnettverk som vil etableres på og rundt den norske forskningsstasjonen. Det vil gi et bedre datagrunnlag i et område som fra før ikke har noe særlig data.
— Det er godt engasjement her nå. Jeg håper at når institusjonslederne kommer tilbake så kan de bidra med å utvikle interessen hos dem som driver med relevant forskning på Antarktis og klimasystemet, sier Brekke.
På turen skal de bli kjent med forskningsstasjonen og arbeidet som gjøres. For dette er en stor satsing på Antarktis. I mai i fjor skrev Khrono at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett gikk inn for å ruste opp stasjonen i møte med fremtiden. Mer moderne fasiliteter og nybygg har en prislapp på 2,3 milliarder.
På programmet til delegasjonen står informasjon om forskningsarbeidet til Norge, Norges interesser og politikk som polarnasjon, samt forskningsinfrastruktur og et populærvitenskapelig foredrag fra NMBU-rektor Siri Fjellheim om planter i polare strøk.
«Når Norsk Polarinstitutt leder en delegasjonsreise til Troll i slutten av januar, er målet for øyet å øke engasjementet rundt norsk antarktisforskning, og det som er Norges største og viktigste polarforskningsprosjekt inneværende tiår: ny forskningsstasjon i Dronning Maud Land,» skriver Brekke i et innlegg i Khrono.
Da Espen Barth Eide var klima- og miljøminister, besøkte han Antarktis med en hel delegasjon i januar 2023. Det var for å bli bedre kjent med behovet for oppgradering på stasjonen. Dette er andre år på rad det arrangeres ekspedisjon til Troll.