De høyere utdanningsinstitusjonene har mye å lære av Norsk studentorganisasjon når det gjelder samarbeid, mener NSO-leder, Mats Beldo. Foto: David Engmo

«Slutt å leke småkonger på hvert deres nes!»

Studentleder Mats Beldo refser lederne ved landets universiteter og høgskoler for å være for dårlige til å samarbeide. — Det er en skikkelig teit argumentasjon fra rektor Svein Stølen om splittelse i sektoren, sier han.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder i Norsk studentorganisasjon, Mats Beldo, er lei av at rektorene ved landets høyere utdanningsinstitusjoner «leker småkonger på hvert sitt nes» og maner til bedre samarbeid.

Disse uttalelsene kommer han med samme dag som rektorer og øvrige ledere ved landets høyere utdanningsinstitusjoner møtes til representantskapsmøte i samarbeidsorganisasjonen UHR (Universitets- og høgskolerådet) på Lillehammer. Der skal de blant annet diskutere UHRs framtidige rolle.

Slutt å leke småkonger

— Nå må de enkelte rektorene slutte å leke småkonger på hvert sitt nes, sier han og viser til rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølens, utspill i Khrono som peker på at på mange områder er det mer som splitter enn samler sektoren.

Nyvalgte rektor Stølen ved Universitetet i Oslo, som selv er en fersking i forsamlingen og skal delta på representantskapsmøtet i UHR for første gang, mener han har mer til felles med de gamle universitetene enn resten av medlemmene i Universitets- og høgskolerådet (UHR). Han vil heller ikke at UHR skal snakke på vegne av UiO i viktige strategiske saker.

Det er ikke lurt å være ferdigdiskutert med de man er enig med på forhånd.

Mats Beldo

På spørsmål fra Khrono om hva Stølen eventuelt kunne tenke seg i stedet for UHR svarer han:

— Vi kan jo se på samlingen av eliteuniversiteter som The Russel Group i Storbritannia, for eksempel, og så har vi jo et initiativ her i Norge med U5, sier han.

Reaksjoner på U5-gruppen

Den såkalte U5-gruppen, som etter sigende befinner seg i universitets- og høgskolesktoren, ble etablert som U4 med utgangspunkt i de fire eldste universitetene med medisinutdanning, altså universitetene i Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø. Etterhvert kom også NMBU med sin veterinærmedisin med og de ble til U5.

De fem skal ha gjennomført flere uregelmessige samlinger de siste 3-4 årene.

Reaksjonene på Stølens utspill lot ikke vente på seg. Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, sa til Khrono at han forventet en redegjørelse fra nåværende styreleder i UHR, Mari Sundli Tveit, om aktiviteten til det han kaller for U5-fraksjonen i sektoren. Rice fikk støtte fra rektorene ved to av de yngre universitetene, Marit Boyesen i Stavanger og Bjørn Olsen i Nord.

— Det ville være fint å få en beskrivelse av U5 og om det er en permanent fraksjon. Det er viktig med åpenhet rundt dette, sier rektor Marit Boyesen ved Universitetet i Stavanger.

Overreaksjon?

Rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet minner også om fjorårets debatt rundt finansiering i sektoren og høringer i Stortinget.

— Da ble jo vi yngre universitetene stempla for å drive fraksjonsvirksomhet, men sett i lys av U5-gruppen, så må jo det ha vært en overreaksjon, mener Olsen.

Tidligere leder i UHR, Vidar Haanes, reagerte også i et intervju med Khrono på Stølens utspill som han mente var skarpt. Når det gjaldt fraksjonering, var han mildere stemt:

— Institusjoner som har mye felles bør kunne ha så mange fraksjonsmøter de vil, så lenge det er åpenhet om det, sa Vidar Haanes.

NTNU-rektor, Gunnar Bovim, kalte hele saken for «storm i et vannglass»:

— Vi møtes når vi møtes, uttalte han til sin egen avis UA.

Må oppføre seg som politisk aktør

Debatten om hvilken rolle Universitets- og høgskolerådet skal spille har pågått en stund, og vært tema på flere representantskaps- og styremøter.

Mats Beldo sitter i UHR-styret som leder av Norsk studentorganisasjon, og mener at nå må organisasjonen samle seg om de viktige sakene.

— Jeg ser kritikken fra Stølen og forstår hva han mener. Men hvis Universitets- og høgskolerådet ønsker å være en politisk aktør, så må de oppføre seg som det, og ikke bare en organisasjon som svarer på Kunnskapsdepartementets mange utspill, mener Beldo. Og han mener at ansvaret for dette hviler på de enkelte medlemmene:

— Det hjelper ikke hva administrasjonen i UHR gjør. Det er de enkelte medlemmene som må gjøre dette, og da må man slutte å snakke om administrasjon og organisasjonsmodeller og heller snakke om hva som er den overordna visjonen for høyere utdanning og forskning, sier han.

UHR kan lære av NSO

Beldo viser til at Norsk studentorganisasjon er en samling av to ulike organisasjoner - fra de tidligere høgskolene og universitetene - ikke ulikt UHR.

— Jeg synes det er en teit argumentasjon fra Stølen om splittelse. Studentbevegelsen gikk i sin tid sammen og vi klarer å enes om en politisk verdi og strategi. Vi er 260.000 medlemmer, og vi får gjennomslag, sier han.

UHR pluss NSO er sant. Universitets- og høgskolerådet har mye å lære av NSO om hvordan man faktisk skal være en felles organisasjon, mener Beldo.

— Visst har man forskjellige interesser, slik er det i NSO også. Men man må slutte å leke småkonger og diskutere hvilke slag man skal ta sammen og hvilke man skal ta alene, sier studentlederen.

Beldo: De små må ta ordet også.

Og han mener at langt flere bør ta ordet i UHR.

— I dag er det stort sett de samme som tar ordet hele tida. De små må også ta ordet. Alle har et ansvar som medlem og alle kan si sin mening. Jeg synes at det er noen som tar ordet altfor lite. Jeg tar gjerne selvkritikk på at jeg også bør ta ordet mer. Debatt er positivt.

Og Beldo mener at det er altfor lite debatt i UHR, selv om han forstår at de som har noe felles snakker sammen i ulike nettverk.

— Det er greit så lenge det er åpenhet om det og de store og viktige debattene tas i fellesskap, sier han og legger til:

— Det er ikke lurt å være ferdigdiskutert med de man er enig med på forhånd. Debatt er god for debattens skyld.

Og her mener han at styreleder i UHR har et viktig ansvar.

— Styrelederes rolle er å finne fram til enighet og gode vedtak og gode formuleringer. Sektoren må også tørre å sette tydelige krav og være litt mer krevende. Vi ønsker jo å være fremragende - vi er jo med i et verdensmesterskap, sier Beldo.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS