Debatten om UiTs kunstfaglige fakultet har gått lenge. Foto: Lars Åke Andersen

Det er klokt å snu

Ethvert vedtak i enhver organisasjon virker bare til det gjøres et annet vedtak, skriver førsteamanuensis emeritus Håkon Stødle, som mener kunstfakultetet på UiT bør forbli eget fakultet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved UiT Norges arktiske universitet besluttet i styremøte 29.06.17 følgende vedtak:

Det kunstfaglige fakultet skal fra 1.1.2018 ikke være en enhet på nivå 2. Den nærmere organisatoriske plasseringen av dagens kunstfaglige fakultet (Kunstfak) avgjøres av styret høsten 2017 basert på en egen utredning der sammenslåing med Tromsø museum (TMU) og Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL) vurderes som alternativene.

En arbeidsgruppe har levert utredningen «Organisatorisk plassering av Kunstfak». Arbeidsgruppas mandat var å «belyse hvordan UiT på best mulig måte kan nå sine strategiske mål innenfor de skapende og utøvende kunstfagene.» Gruppa skulle se hvilke muligheter en organisatorisk samorganisering av Kunstfak med TMU eller HSL vil gi for kjernevirksomheten ved de sammenslåtte enhetene og drøfte fordeler og ulemper de to alternativene vil gi for en rekke opplistede områder.

Gruppas konklusjoner er at ingen av de to organisatoriske alternativene i UiT-styrets vedtak vil sette UiT bedre i stand til å nå sine strategiske mål for de skapende og utøvende kunstfagene. Implisitt i denne konklusjonen er at UiTs strategiske mål for disse fagområdene vil bli best ivaretatt i et eget fakultet – slik UiT-styret anno 2009 så klokelig kom frem til og som har fungert utmerket. Det bør være klart for alle og enhver som ønsker en god utvikling for skapende og utøvende kunst ved UiT at disse fagområdene må utvikles på egne premisser som bare kan virkeliggjøres av et eget kunstfaglig fakultet.

Ethvert vedtak i enhver organisasjon virker bare til det gjøres et annet vedtak – og det er noe som skjer titt og ofte, både i storting, kommuner, partiorganisasjoner og styrer. Og det er intet nederlag å finne ut at det kan ha blitt gjort et uheldig vedtak som må omgjøres. UiT-styret, som attpåtil er helt nytt og som derfor ikke har noe prestisje knyttet til vedtaket fra 29. juni, kan uten å miste ansikt innse at kunstfagene er så ulike andre fag at de må styre sin egen utvikling. Det kan vanskelig gjøres i fakulteter som tenker på helt andre måter – en lærdom de fleste i hele universitetsverden har innsett.

UiT-styret (...) kan uten å miste ansikt innse at kunstfagene er så ulike andre fag at de må styre sin egen utvikling.

Håkon Stødle

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS