forskningsdagene

Stipendiat fra UiO til topps i Forsker Grand Prix

Helene Peterson fra Akershus universitetssykehus og Universitetet i Oslo er kåret som vinner i årets finale i Forsker Grand Prix. Hun er fødselslege og doktorstipendiat. 

Helene Peterson gikk av med seieren i årets nasjonale finale i Forsker Grand Prix. Finalen ble arrangert i Oslo.
Publisert Sist oppdatert

Helene Peterson forsker på morkaken og hadde med seg en fersk morkake på scenen under finalen i Forsker Grand Prix lørdag kveld. 

FAKTA

Forsker Grand Prix

  • Forsker Grand Prix er forskningsformidling i konkurranseform.
  • Deltakerne er doktorgradsstipendiater.
  • Regionfinalene og den nasjonale finalen er formidlingsshow hvor publikum får en annerledes og morsom opplevelse, lærer noe nytt og får nær kontakt med de unge forskerne. 

Her blir det delfinaler:

Hun gikk helt til topps i konkurransen, der totalt tolv stipendiater fra Bergen, Oslo, Bodø, Stavanger, Tromsø og Kristiansand konkurrerte.

På delt andreplass kom Vebjørn Jacobsen Melum fra UiT Norge arktiske universitet, som forsker på hamster, og Sasan Zarghooni-Hoffmann fra Universitetet i Stavanger. Han forsker på hvordan Tolletaten beskytter samfunnet.

Mange år uten nasjonal finale

Den nasjonale konkurransen, som er en del av Forskningsdagene, ble arrangert i mange år fram til pandemien. I årene etter har det ikke vært nasjonal finale — før i år.

— Vi i Forskningsrådet ser på Forsker Grand Prix som en fantastisk mulighet for forskere til å få vist fram fremragende forskning og bli inspirert til å formidle, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit i en pressemelding

— I tillegg har vi som publikum fått innsikt i mange spennende forskningsprosjekter. Forskningskommunikasjon blir stadig viktigere i samfunnet, når faktabasert kunnskap er under press.

— Vaksine mot desinformasjon

Det har vært stor faglig bredde i temaene i årets konkurranse, blant annet har det handlet om ungt utenforskap, matematikk i skolen, kunstig intelligens i plan og bygg, kvinner og hjertesykdom, kommunikasjon mellom lege og pasient, fertilitet hos menn med leddgikt, lek i barneskolen og antibiotikaresistens.

— Forskningsdagene er en vaksine mot desinformasjon, sier Sundli Tveit.

Vinneren i den nasjonale finalen får, i tillegg til heder og ære, 20.000 kroner.

Powered by Labrador CMS