Vil belønne studenter

Høyre vil belønne studenter som fullfører utdanningen på normert tid.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Høyres landsmøte denne helgen ble det vedtatt en uttalelse om at studiestøtten fra nå av skal heves for de som fullfører på normert tid.

Landsmøtet vedtok at Høyre vil «endre studiefinansieringen slik at den i sterkere grad bidrar til at studentene fullfører et påbegynt studium på normert tid».

Ifølge en pressemelding fra Høyres Studenter er bakgrunnen at kun førti prosent av studentene fullfører graden på normert tid:

— Dette er dårligst blant OECD-landene. Det er svært kostbart. En student koster i snitt nesten 200.000 kroner i året. I tillegg kommer utgifter til lån og stipend, samt tapte skatteinntekter, sier Heidi Fuglesang, leder i Høyres Studenter.

Produktivitetskommisjonen foreslo i sin rapport et økt stipend for studenter som fullfører utdanningen i henhold til gitt studieplan.

— Tidligere forsøk med såkalt «turbostipend» på starten av 90-tallet viste at slike incentiver virker. Fire prosent flere fullførte på normert tid, sier Fuglesang i pressemeldingen.

Det var Høyres Studenter som fremmet forslaget på Høyres landsmøte. Forslaget innebærer i realiteten at når regjeringen i neste års statsbudsjett skal øke studiestøtten ut over prisvekst (som avtalt i regjeringsplattformen) så vil denne økningen gå til studenter som fullfører på normert tid.

— Det vil ikke medføre en frysning av studiestøtten generelt, den vil uansett bli regulert i tråd med prisvekst, presiserer hun.

Norsk studentorganisasjon (NSO) har et landsmøtevedtak om at de er imot turbostipend.

Les også: Studentleder avviser nytt turbostipend

— Det kan virke som om NSO er mindre negative til denne uttalelsen, men de ønsker likevel ikke at økning av stipend for fullført grad på normert tid skal gå på bekostning av generell økning for alle ut over prisvekst, avslutter Fuglesang.

Foto: Daniel Skjevik-Aasberg

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS