Blir Universitetet i Stavanger styrt av lobbyorganisasjoner?
Stavanger. Skal den interne samtalen på universitetet i framtida være dirigert av regionens mest aggressive lobby- og interesseorganisasjoner?
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Mange av de universitetsansatte har ment at møteplassen for Universitetet i Stavanger (UiS) sin interne samtale, er UiS egen hjemmeside. Denne samtalen er viktig for UiS og det er sjølsagt viktig at den er skrevet og dirigert fra UiS. Derfor har de fleste av oss også trodd at vi på UiS har ei informasjonsavdeling som utformer og redigerer denne sida. Helt til nå.
Mandag 13.08 kunne vi på nettsida lese saken om at rektor Boyesen har underskrevet en samarbeidsavtale mellom Næringsforeningen i Stavanger og UiS. «Avtalen skal bidra til å styrke regionens konkurransekraft». UiS skal altså igjen fremme vekst. Som om vekst i seg sjøl er et udiskutabelt gode, og som om denne økte konkurransekrafta skal være et av universitetets mål.
Nå er det ikke overraskende at rektor Boyesen inngår en slik avtale. Hun sitter jo i styret i Næringsforeninga og har jo for eksempel også støttet avtalen mellom UiS og det israelske Technion. Technion-samarbeidet har i dag kun politisk støtte fra FrP, men det holder i massevis for våre rektorer.
Næringsforeningen i Stavanger er en interesseorganisasjon for kapitalen i regionen og er en svært omstridt lobbyorganisasjon. Det er en organisasjon som i mange saker fremmer egeninteresser i skarp strid til folkets interesser. De har for eksempel fremma forslag om massive utbygginger langs sjøkanten i Stavanger. Gjennom å påvirke sentrumsplanen i byen har de ønsket å omgjøre deler av kystbyen til en bakgård. I forrige uke kunne videre NRK avsløre omfattende miljøkriminalitet ved oppdrettsanlegg i Ryfylke. En miljøkriminalitet som vil kunne ha store skadevirkninger for det marine liv i disse fjordene. Dette mens Næringsforeninga krever enda flere oppdrettskonsesjoner i det samme Ryfylkebassenget.
En kunne tro at rektoratet ved UiS hadde behov for å ta noen forbehold i et samarbeid med en slik organisasjon. Men i saken vi leser på nettsida til UiS er der absolutt ingen forbehold. Ingen problematiseringer av samarbeidet. Saken på hjemmesida har dessuten kun to sitater av Boyesen. Tre fjerdedeler av artikkelen er viet direktøren i Næringsforeninga og hans visjoner.
Men så viser det seg altså også at saken ikke er skrevet fra UiS. Uten at det er opplyst viser det seg at det er Næringsforeninga som i dette tilfelle definerer UiS sine holdninger til denne avtalen. Det er Næringsforeninga som skriver artikkelen på UiS sin hjemmeside. Det var altså ei god forklaring på at artikkelen så slik ut.
Er så denne artikkelen i tråd med det ansvar UiS har for den interne samtale ved universitetet? Skal den interne samtalen i framtida være dirigert av regionens mest aggressive lobby- og interesseorganisasjoner? Eller sagt på en annen måte. Betyr dette at vi burde vi burde be også andre interesseorganisasjoner som for eksempel Palestinakomiteen om å lage den neste artikkelen om UiS sitt samarbeide med det israelske Technion?
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!