studiestart

Statsråden åpnet studieåret på Forsvarets høgskole: — Jeg vil gi dere en varm og personlig takk

Det var ikke tilfeldig at forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel valgte å starte studieåret med å møte fremtidens forsvarstopper.

Oddmund Hoel snakket til studentene ved Forsvarets høgskole da han åpnet studieåret. — Vi har veldig mye å være stolte av. Vi har Jon Fosse, nobelprisvinner. Vi har Erling Braut Haaland. Vi har Karpe. Så har vi etter hvert fått noen OL-medaljer også. Men det som gjør meg aller mest stolt, er å se studentene og utdanningsinstitusjonene, som i disse dager, går i gang med å styrke oss som kunnskapsnasjon. Det er sånt som gir oss framtidstro, sa han.
Publisert

Forventningsfulle står de utenfor bygget i Festningsgaten 10 på Akershus festning. Men det er ikke helt vanlige studenter. De er en god del eldre enn andre studenter, og er ulastelig kledd i uniformer.

Mandag er studiestart. Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel startet studieåret med et besøk hos Forsvarets høgskole og Stabsskolens masterprogram.

— Hva ønsker du å signalisere med å legge studiestarten til Forsvarets høgskole?

— Vi ønsker å signalisere at oppbyggingen og styrkingen av Forsvaret er noe av det aller viktigste for regjeringen og for nasjonen framover, i den veldig utrygge sikkerhetspolitiske situasjonen vi befinner oss i, sier Hoel til Khrono. 

De fleste som tar Stabsskolens masterprogram er allerede offiserer i Forsvaret, hvor de gjerne har vært i 10—15 år etter Krigsskolen. Utdanningen kvalifiserer til ledende stillinger i Forsvaret. De skal blant annet lære å planlegge militære operasjoner.

Oddmund Hoel (t.v.) og sjef for Forsvares høgskole, generalmajor Dag Rist Aamoth

— Krevende og urolige tider

Oddmund Hoel talte til studentene:

— Jeg vil gi dere en varm, personlig takk for at dere går videre med høyere utdanning i nettopp Forsvaret. For, som dere vet så alt for godt, vi er inne i veldig krevende og urolige tider. Vi har et stort behov for å ruste opp Forsvaret, sa Hoel i Kirkerommet på høgskolen.

Han snakket om den politiske satsingen på å ruste opp Forsvaret.

— Aldri tidligere har kunnskap hatt en så viktig rolle for den nasjonale sikkerheten og selvråderetten vår, sa han. 

På Stabsskolens masterprogram går 55 studenter, hvorav seks er utenlandske og fire er sivile fra forsvarssektoren, mens de øvrige hovedsakelig er militære fra Forsvaret.

Thomas Gjesdal (42) er til vanlig kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, men nå skal han sette seg på skolebenken igjen.

— Hvordan blir det å være student igjen?

— Det ser jeg virkelig fram til: Å få lov til å gå fra en hektisk arbeidsdag, til å få lov til å tenke litt på seg selv. Jeg føler meg privilegert som har den muligheten, sier kommandørkapteinen.

Thomas Gjesdal og André Winther skal tilbake til skolebenken.

Pendler mellom Bergen og Oslo

Han bor egentlig i Bergen, men skal ukependle mellom Bergen og Oslo. Medstudenten André Winther (37), som er major i Luftforsvaret, skal ukependle mellom Mandal og Oslo.

— Dette er et naturlig steg videre for min karriere. Både karrieremessig og med familie og privat, passet det veldig bra nå, sier medstudent André Winther (37), som er major i Luftforsvaret.

 — Det blir ikke helt som å være 20 år og starte på Blindern, med fadderuke og alt?

— Jeg håper ikke det, ler Winther.

Statsråd Oddmund Hoel sier til Khrono at han valgte å legge studiestart til Forsvarets høgskole fordi den er en veldig viktig høgskole.

— Vi har et sterkt behov for å styrke Forsvaret, sier han og snakker om langtidsplanen for Forsvaret.

— I den planen er også satsing på utdanning, kompetanse og forskning en veldig viktig bit. Vi har behov for å styrke utdanningen i Forsvaret. Og de som går på masterutdanningen her, er en kjerne i den satsingen. De bruker dette for å bli offiserer på toppnivå. Men vi har også behov for mer samvirke mellom det militære og det sivile utdanningssystemet. Det er også en viktig grunn til at jeg er her, sier Hoel, som selv har befalsskolen for Feltartilleriet fra 1989.

— Det var to av mine aller viktigste år, sier han.

Hoel: — En veldig viktig jobb

Etter besøket til Forsvarets høgskole, tar Hoel turen til Handelshøyskolen BI og VID vitenskapelige høgskole i Oslo.

Han kommer gjerne med en hilsen til Norges studenter gjennom Khrono: 

— Dette er en dag der mange har sommerfugler i magen. De har tatt et stort og viktig valg ved å begynne å studere, både for seg selv og for samfunnet. Jeg håper alle sammen får en fin opplevelse i dag, at de blir godt tatt imot og at de finner seg gode studievenner. Og at de kommer til å trives både med studiene og studielivet. For de gjør en veldig viktig jobb for samfunnet ved å utdanning. For hver enkelt er det jo en merkedag i livet, når man går over i studentenes rekker.

Powered by Labrador CMS