Ikke drit dere ut i 2018

Publisert

Nytt år. Det siste året har vist oss at stillingsvernet til noen offentlige ansatte er for sterkt, skriver leder av Studentorganisasjonen i Agder, Kai Steffen Østensen, i sin pep-talk til rektor og kunnskapsminister.

Hadde jeg fått kunnskapsministeren og min egen rektor med på en liten pep-talk i starten av 2018 ville jeg sagt følgende:

Ikke drit dere ut. 2017 har allerede gjort det. Kampanjen #metoo og flyktningkrisens uendelige stopp er to parallelle reaksjoner på en verden med utfordringer. Selv om nordmenn flest har det ålreit, har vi en lang vei å gå. Vil dere gjøre noe med det?

De som trakasserer likebehandles med resten av gjengen, og tiltakene i sektoren for å bekjempe både mobbing og trakassering er foreløpig prat og store ord.
Kai Steffen Østensen
Leder, Studentorganisasjonen i Agder

For realiteten er at 2017 nå er over og vi ser tilbake på et havarert år for det globale samfunn, hvor Trump på tampen lagde politisk jordskjelv i Midtøsten, hvor Kim Jong-un har fektet med rakettene sine, tilsynelatende uten å bry seg om verdenssamfunnets sanksjoner i FN, og hvor stadig flere mennesker flykter mot Europas stengte grenser fordi klimautfordringene byr på tørke, sultkatastrofer og arealmangel.

Her hjemme har endelig professor Langeland mistet jobben for å ha trakassert kvinner seksuelt, vel og merke foreløpig, fordi saken nå skal opp i rettsvesenet.

Erna Solberg gjorde det historiske da hun utnevnte den første kvinnelige utenriksministeren i Norge, som avstod fra å delta på fjorårets fredsprisutdeling.

Og i Agder har politikerne gjennom høsten kranglet om hvem som har kunnet bydd mest for sine studenter. Så langt er det dødt løp mellom utkant-kommunene i vest og universitetsbyen i øst.

Som studentleder skal man være politisk uavhengig. Likevel handler interessepolitikken om å kommentere den etablerte politiske diskursen, som oftest tar utgangspunkt i den partipolitiske. Det er aldri lett å surfe på partibølgene uten å skulle være partipolitiker selv. Likevel gjør vi studentledere det hver eneste dag.

Og det er kanskje derfor vi også kan være mer frittalende. Jeg er tilhenger av LO. Jeg er tilhenger av gode lover som gir trygghet og forutsigbarhet. Likevel mener jeg at det siste året har vist oss at stillingsvernet til noen offentlige ansatte er for sterkt. De som trakasserer likebehandles med resten av gjengen, og tiltakene i sektoren for å bekjempe både mobbing og trakassering er foreløpig prat og store ord.

Derfor ville jeg avsluttet pep-talken mellom meg, Frank og Torbjørn slik:

Vi gutta skjønner at det er kult å tøyse, men det går en grense. Og denne må dere tegne opp. Dere har makta.

Få på plass en nasjonal læringsmiljølov som gir studentene rettigheter de i dag ikke har. Gjør noe med stillingsvernet til de som sender ekle sms-er til unge stipendiater, og kom med konkrete tiltak for hvordan vi håndterer mobbing. Det er viktig nasjonalt, men også lokalt.​

Fakta

Studentledernes nyttårsønsker

Khrono har invitert landets studentledere til å komme med sine ønsker for 2018.

Les alle innleggene, etter hvert som de publiseres, her:

Studentledernes ønsker.

Innovasjon. En velfungerende offentlig sektor er et fundament i den norske velferdssamfunnet. Vi har gode offentlige velferdsordninger, men må hele tiden spørre oss selv om vi løser oppgavene godt nok, skriver Toril Nagelhus Hernes, prorektor, og Marit Reitan, dekan, begge på NTNU.

Struktur. Eg trur vi neppe har færre – heller fleire – studiestader i dag enn før Hernes sine samanslåingar tidleg i 1990-åra, skriv HiVolda-rektor Johann Roppen, som slår eit slag for dei lokale høgskule- og universitetsfilialane.

Ansettelse. Internasjonalisering må ikke bli et mål i seg selv, på bekostning av kvaliteten til OsloMet, skriver representanter til ansettelsesutvalget på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier, ved OsloMet.