forskningssamarbeid
Sør-Korea på vei inn i Horisont Europa
Kan bli det første asiatiske landet som blir med.
Dersom alt går etter planen vil Sør-Korea bli en del av EUs rammeprogram for forskning og innovasjon i løpet av 2025, skriver Science Business.
Park Sang-ook, en framstående tjenestemann innen vitenskap og teknologi ved kontoret til den sørkoreanske presidenten, uttalte forrige uke at en avtale er nært forestående.
— Fra og med neste år vil vi bli med i Horisont Europa, og betale bidraget som gjør at forskerne våre kan få finansiering gjennom EU, sa Sang-ook.
Møte senere i mars
25. mars skal den koreanske vitenskapsministeren Jong-ho Lee møte forskningskommissær i EU, Iliana Ivanova, for å diskutere Sør-Koreas inntog i programmet.
Woohyun Cho, generaldirektør for Korea-EU Research Centre (KERC) i Brussel, mener at Sør-Koreas innlemmelse i Horisont Europa vil åpne en ny æra for forskningssamarbeid mellom Asia og Europa.
— Gjennom dette samarbeidet vil Korea og Europa øke sin gjensidige forståelse, dele forskningsverdier og praksis, og til slutt bli mer attraktive forskningsdestinasjoner og partnere for hverandre, sier Cho i en uttalelse.
Har blitt forberedt
Sørkoreanske forskere skal allerede ha blitt forberedt på det som venter. I februar arrangerte KERC et arrangement i Seoul for å dele erfaringer fra Brussel og Europa.
Fra før av er New Zealand allerede en del av Horisont Europa, noe som betyr at forskere der kan få tilgang til finansiering på linje med EU-forskere, mot et bidrag fra til budsjettet.
I november ble det også klart at Canada er på vei inn. Statsminister Justin Trudeau har tidligere beskrevet Horisont Europa som den største mekanismen for forskning og innovasjon i verden akkurat nå, og en avtale forventes klar i løpet av 2024.
Dersom Sør-Korea lykkes med å sluttføre avtalen, vil det bli det første asiatiske landet som inngår i Horisont Europa.
Flere har prøvd
Japan og EU åpnet utforskende samtaler i 2022, men disse har ennå ikke kommet videre til en mer formell fase. Forhandlingene antas å ha stoppet opp, delvis fordi Japan er bekymret for at de ikke vil få nok innflytelse over styringen av programmet.
Singapore har også undersøkt muligheten for medlemskap, men dette har ennå ikke ført til formelle samtaler.
En sørkoreansk innlemmelse vil åpne opp for ytterligere spørsmål om fremtidig styring av programmet ettersom stadig flere land blir med utenfor EU. For øyeblikket får ikke land utenfor EU en formell stemme over arbeidsprogrammene.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm