Sør-Korea endrer loven som forbød studentekteskap
Tidligere ble gravide studenter utvist fra skolene i Sør-Korea. Nå er loven endret slik at studenter også kan inngå ekteskap med hverandre.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Sørkoreanske myndigheter har bestemt seg for å myke opp regelverket slik at studenter kan gifte seg med hverandre og at kvinner som studerer og blir gravide ikke får trøbbel.
Utdanningsloven er endret til at studenter kan fullføre studiene uten å bli utvist. De kan også få ta et semester fri dersom en student blir gravid under utdanningen.
Lovendringen gjør også at man kan gifte seg mens man studerer. Det annonserte utdanningsministeren i Sør-Korea, Lee Joon-sik, fredag i forrige uke, skriver Korea Herald på sine nettsider.
Helt til nå har universitetene i Sør-Korea hatt ulik praksis når det kommer til ekteskap og graviditet.
Ble utvist
I 2013 ble et par som studerte ved Korea Armed Forces Nursing Academy utvist fordi de ventet barn. Akademiet er styrt av forsvarsdepartementet og ikke kunnskapsdepartementet i landet. En talsmann fra forsvarsdepartementet sier de trolig ikke kommer til å følge den nye lovendringen.
— Vi er ikke sikker på lovendringen vil ha noen effekt på oss, sier en talsmann til avisen Korea Herald og forteller videre at den juridiske endringen trolig ikke vil føre til at de endrer praksis.
Det var på slutten av 1800-tallet regelen om at det hverken var lov å få barn eller gifte seg under studiene i Sør-Korea, ble lansert. Bakgrunnen for lovverket var å hindre tidlig ekteskap blant unge studenter.
Ewa Womans University, som er basert i hovedstaden Soul, var det første universitetet i Sør-Korea som avviklet loven i 2003 etter å ikke ha praktisert siden 1990-tallet.
Også i fjor myknet sørkoreanerne opp lovverket, der de tillot sex utenfor ekteskap. Samtidig gjorde myndighetene det strengere for befolkningen å gifte seg med utlendinger.
Abort ulovlig
Abort har vært ulovlig i Sør-Korea siden 1953 og har ført til at flere kvinner har valgt å ta abort på ulovlig vis. Tall fra 2011 viser at det ble utført 350,000 aborter i Sør-Korea. 60 prosent av disse abortene ble gjort av en kvinne som ikke var gift. Andelen av antall aborter blant gifte kvinner er også høy.
Også ledere av landet har fått føle konsekvensene av landets politikk i eget liv. I 1951 giftet Kim Young-sam, som senere ble president, seg med sin kone Son Myung-soon mens hun studerte på Ewha Womans University. De skjulte ekteskapet godt, men et par år senere ble Son gravid på slutten av studieløpet. Son valgte å ikke ta abort og klarte å skjule graviditeten ved å bruke store klær, ifølge Korea Herald.
I Boken «kvinner ønsker abort» fra 2013 skriver 25 sørkoreanske kvinner hvorfor de tok abort. I boken beskriver de at det sørkoreanske samfunnet er svært konservativt. De skriver at single kvinner tar abort først og fremst for å unngå å bli sett ned på av samfunnet og for at folk ikke skal tro at de «ikke har klart å lykkes i livet».
Landet uten barn
Sør-Korea har lav befolkningsvekst, den gjennomsnittlige kvinnen i Sør-Korea får 1,15 barn.
Når man ser på antall ugifte kvinner som tar abort, og at studenter tidligere ikke har fått lov til å gifte seg med hverandre, er det derfor grunn til at å tro at mange av disse abortene er utført av studenter.
Omtrent 70 prosent av sørkoreanske kvinner mellom 20 og 44 år har tatt abort en eller flere ganger. Fra boken om «Kvinner ønsker abort», opplever en av de single kvinnene følgende etter at hun fortalte det til fastlegen sin at hun var gravid.
— Du har nødt til å være forsiktig hvis du har en kropp som blir fort gravid. Legen fortalte meg at jeg var sexavhengig, og jeg sa unnskyld for min oppførsel, men han fortsatte å kritisere meg. Det var som om jeg spurte om de kunne ta operasjonen gratis, sier kvinnen i boken.
Sosiale forventninger
I artikkelen «To Abort or Not to Abort: That is the Question in South Korea» skriver bloggeren Jane Kang at abort har vært et hett tema, særlig i 2013, etter at debatten blusset opp i USA.
Kang skriver at kvinner utfører abort på private klinikker, selv om det ikke er tillatt, for å kunne fullføre studiet. Ifølge bloggeren sier «myndighetene at det endrer sosiale forventinger til kvinner og at enkelte grupper i det medisinske miljøet hindre dem fra å ha retten til å velge og å være ansvarlig for egne reproduktiv evne».
— Man kan godt hjelpe kulturforandringer på vei med politiske tiltak, men i bunn og grunn er de nødt til å komme nedenfra. Sørkoreanske kvinner og menn må se logikken i det. På samme måte som vestlige kvinner og menn så logikken i kvinnefrigjøringen for 40 år siden, sier direktør for den amerikanske tenketanken The Global Ageing Initiative, Richard Jackson til Aftenposten Innsikt.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!