Sommer

Sommerlektyre for genier

Bøkene som lar deg ha ferien i fred mens du lærer noe nytt.

Person i solstol på strand
Det er helt greit å svette på stranda, men du skal også inspireres. Av en bok ...
Publisert

Ifølge Thomas Edison er genialitet én prosent inspirasjon og nittini prosent svette.

Hardt arbeid til tross, det er ingen grunn til å avbryte ferien og den kognitive flyten. For det finnes bøker som behandler selv komplekse emner med nok kløkt til å ikke forstyrre den nødvendige sommerhvilen.

For også genier trenger hvile, og det er der disse bøkene kan hjelpe deg.

Det er helt greit å svette på stranda, men du skal også inspireres. Det er tross alt i varmen vi lærer best. Og hva er bedre enn å inspireres og underholdes samtidig som du lærer noe du trenger å vite?

Bokcover Noonday Demon - An atlas of Depression
An atlas of Depression

Noonday Demon

  • Noonday Demon - An Atlas of Depression
  • Av Andrew Solomon
  • Kategori: Psykiske lidelser

Tittelen spiller på Robert Burtons episke verk Anatomy of Melancholy, og det kan hevdes at dette er en slags oppfølger. Om ikke like lang, så mer enn lang nok. Men der Burtons sekstenhundretalls-språk er vanskelig for dagens lesere, er Solomons bok som en stadig invitasjon til å lese videre.

Bredden i psykologisk og medisinsk informasjon er imponerende, men mest av alt serverer han det på en måte som gjør det relevant og underholdende. Personlige historier tjener et formål, og formålet er å fortelle oss om psykiske lidelser, hvordan oppstår de og hva kan vi gjøre med dem.

Det motsatte av depresjon er ikke lykke, men vitalitet, sier han. Og demonstrerer at kombinasjonen journalist, psykologiprofessor og egne erfaringer med psykiske lidelser er mer enn summen av delene.

The Guardian satte boken på 23. plass på en liste over vårt århundres viktigste bøker, og de tok ikke feil. Dette er en av vår tids hovedverk om et av vår tids viktigste temaer.

Your Inner Fish

  • Your Inner Fish - A Journey into the 3.5-Billion-year History of the Human Body
  • Av Neil Shubin
  • Kategori: Paleontologi, evolusjon, biologi

Tid, liv, evolusjon. En kombinasjon som er skrevet om igjen og igjen. Å gjøre det på nye måter er på sett og vis akademikerskribentenes plikt, og Shubin mestrer oppgaven godt. Han har komponert en smakfull reise gjennom evolusjonsteorier og konkret forskning.

Ved å kroppsliggjøre evolusjonen serverer han den på et overkommelig og konkret fat av evolusjonshistorie og forskerjakt.

Professor Neil Shubin har selv oppdaget et fossil som han mener kan være en slags missing link mellom vann- og landdyr, og benytter dette til å spekulere og informere.

Dette er popvitenskap med humør og lav faglig terskel. Hva boken dermed taper i alvor, vinner den i tilgjengelighet og lesehastighet.

Summen av en tydelig og kreativ fortellerstruktur, selvopplevd forskning og omfattende kunnskap er en bok egnet til å inspirere nye evolusjonærbiologer. For oss andre er den rett og slett lærerik.

The Origin of Satan

  • The Origin of Satan - How Christians Demonized Jews, Pagans and Heretics
  • Av Elaine Pagels
  • Kategori: Religionshistorie

Boken høres unektelig mørk ut, men er en akademisk fornøyelse og en forrykende gjennomgang av djevel-skikkelsens teologiske og religionshistoriske opprinnelser.

Professor Elaine Pagels kan både skrive og formidle. Hun klarer å fortelle oss hvorfor ideen om den store motstanderen er viktig, men også hvorfor det er viktig i dag.

Religionshistorie er sjelden blant svabergene, men denne har en utsøkt balanse mellom nyttig innsikt og underholdende ro.

A Brief History of Time

  • A Brief History of Time - From the Big Bang to Black Holes
  • Av Stephen W. Hawking
  • Kategori: Kosmologi, fysikk og astrofysikk
bokcover A Brief History of Time
A Brief History of Time

Du kjenner til den og har kanskje lest den. Hvis ikke, så er det bare å begynne. Hawking var både en genial tenker og en god formidler, og i hans mest tilgjengelige bok får du en innføring i kosmologiske spørsmål som du neppe finner noe annet sted. Boken nærmer seg førti år, men er stadig oppdatert og senest i 2017.

Hva er universet, hvordan oppsto det, hvor skal det? Kosmologi er et fag som de fleste av oss må ha tolk for å forholde oss til. Den avdøde fysikeren er en av disse tolkene. En av de som ser ting vi andre aldri kommer til å se.

Hawking var ivrig etter å forklare hva så og dette er boken der han gjør det.

Quantum

  • Quantum - Einstein, Bohr and the great debate about the nature of reality
  • Av Manjit Kumar
  • Kategori: Kvantefysikk

Hvis den ikke sjokkerer deg, så har du ikke skjønt den, sa Niels Bohr om kvantefysikken. Med mindre du er fysiker, er denne boken noe av det nærmeste du kommer til å forstå kvantemekanikk og partikkelfysikk.

Vitenskapsjournalisten Manjit Kumar ble nominert til BBCs Samuel Johnson-pris for denne boken i 2009, og det er lett å skjønne hvorfor. Å forklare partiklenes bevegelser er vanskelig i utgangspunktet, men å forklare hvorfor de oppfører seg som om de lever i en fantasiverden er verre.

Hva er mer opplysende enn å forstå litt mer av universets grunnleggende funksjoner? Kvantefysikk er krevende for hodet, derfor behøver vi hjelp fra folk som klarer å formidle det slik at vi har en sjanse. Kumar lykkes langt på vei med dette.

Anxious generation

  • Anxious generation - How the Great Rewiring of Childhood is Causing an Epidemic of Mental Illness
  • Av Jonathan Haidt
  • Kategori: Psykologi, sosiologi, informasjonsteknologi

Jonathan Haidt har den sjeldne evnen til å si noe viktig om det alle snakker om.

I dette tilfellet forsøker han oppsummere følgeskadene ved innføringen av smarttelefoner og sosiale medier. Velkjente problemstillinger, men plassert i stor sammenheng. Særlig er han opptatt av Gen Z, som han mener er de første til virkelig å merke psykologiske belastninger av skjermbruk.

Tallene er dramatiske, forskningen han lener seg på er troverdig, og han er åpen om kildene.

Om skjermdebatten er velkjent, har han også en liten twist. Han kobler algoritme-dopamin-revolusjonen til moderne oppdragelse. En økende overbeskyttelse av barn som står i kontrast til friheten de får i det digitale universet.

Haidt formidler forskning med en enkel troverdighet som de fleste av oss har noe å lære av.

Boken fortjener å leses som et saklig innspill i en av vår tids viktigste debatter.

Consciousness

  • Consciousness - Confessions of a Romantic Reductionist
  • Av Christof Koch
  • Kategori: Filosofi, hjernevitenskap

Nevrofysiolog Christof Koch introduserer oss for en rekke håndterlige eksempler på hjernens funksjoner og dysfunksjoner, og lykkes dermed med å skildre bevissthetens både som fenomen og problem. Hvorfor vi skal forstå det, og hvor svarene kan tenkes å ligge.

I kunstig intelligente tider er dette grunnleggende kunnskap. Koch skrev om temaet i tiår, før han endelig også gjorde det tilgjengelig utenfor egen krets av nevrologer.

Bokcover To Show and to Tell - The Craft of Literary Nonfiction
To Show and to Tell - The Craft of Literary Nonfiction

Det skader heller ikke at han kan skrive, og bokens styrke ligger nettopp i evnen til å formidle avanserte ideer gjennom konkrete fortellinger. Han lykkes med å innføre i bevissthetens problem, og samtidig gjennom personlige skildringer sette det i en kontekst av menneskelig sårbarhet, tro og tvil.

To Show and to Tell

  • To Show and to Tell - The Craft of Literary Nonfiction
  • Av Phillip Lopate
  • Kategori: Skrivekunst og formidling

En no-nonsense bok om skrivekunst som er nyttig for enhver skribent, om du skriver akademisk tekster, kronikker, essays eller annen sakprosa. Phillip Lopate benytter særlig det personlige essayet som et utgangspunkt for å lære oss hva han kan, med den åpenbare fordelen at perspektiv og show dont tell drøftes grundig.

Det er her han skiller seg ut. Alt må ikke være narrativ skildring, og det er ikke om å gjøre å herme mest mulig etter romanene. Som er forfriskende i seg selv, men også viktig i en tid der både journalister og sakprosa-forfattere presses inn i forteller-hjørnet.

Forfatter og foreleser Lopate har langt mer å komme med, og dét på en til tider svært effektiv måte. Anekdoter fra egen undervisning, opplevelser og historiske bisetninger utgjør en bok egnet til å lære deg det du aldri lærte på skolen.

Powered by Labrador CMS