— Du gjør deg selv en bjørnetjeneste dersom du ikke søker på en stilling fordi du tenker du ikke kommer til å få den, sier leder for UiO Karrieresenter, Gisle Hellsten. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Slik søker du på sommerjobben

Hvis du ikke har fått sommerjobb ennå må du kjappe deg. Sjekk tipsene fra karriereveilederen på Universitetet i Oslo om hvordan du gjør det.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Det brenner litt for sommerjobbene. De fleste stillingene er utlyst, og noen frister har allerede gått ut, sier Gisle Hellsten.

Han er leder for UiO Karrieresenter, som er et samarbeidstilbud mellom Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus og Univeristetet i Oslo.

Senteret tilbyr studenter karriereveiledning, intervjutrening, og CV- og søknadssjekking. Og veiledning i søkandsskriving, også hvis man «bare» søker på sommerjobb.

Og tiden flyr for studentene som ønsker en stilling for sommeren.

— Søk nå!

Ikke vent til eksamen er over med å se seg om etter en jobb for sommeren.

Gisle Hellsten

— Det første og viktigste rådet jeg kan gi til studenter nå, er å ikke vente til eksamen er over med å se seg om etter en jobb for sommeren, sier Hellsten.

Han påpeker at de fleste studentene som ber om hjelp med søknadsskriving, er studenter som skal søke sin første store jobb etter en fullført grad. For mange av dem kunne det å skrive søknader til sommerjobber være god trening.

— For mange studenter er den største utfordringen når de skriver søknad å klare knekke språkkoden. Søknadsspråket er egentlig det totalt motsatte av det akademiske språket. I en søknad handler det om å rette oppmerksomheten mot seg selv, og det er noe man absolutt ikke skal gjøre i akademiske tekster.

Hellsten påpeker at for mange er den største utfordringer å knekke denne språkkoden, men det er også mange andre tabber man kan gå i.

Karrierejobb eller moneymaker?

En viktig vurdering du må gjøre, understreker Hellsten, er å se på hva slags jobb det er du søker på.

— Jeg pleier å skille mellom karrierejobber og moneymaker-stillinger, og du bør tilpasse søknaden din etter hva slags jobb det er du søker på, sier han.

Mange store selskaper utlyser sommerprosjekter, og for studenter som ser etter sommerjobb vil dette være åpenbare karrierestillinger. Men her er det mye å være klar over når du skal skrive søknaden.

— Når du søker på sånne type stillinger bør du legge like mye innsats i søknaden som om det var en fulltidsstilling du søkte på, understreker Hellsten.

I såkalte moneymaker-jobber, hvor hensikten først og fremst er å tjene en slant ekstra penger over sommeren, kan man gå frem litt annerledes.

— Her bør man vise til at man er flink med teknikaliteter. Bruk heller plass i søknaden til å skrive om hvor mye du kan jobbe, hva du allerede kan og at du har fortsått arbeidsoppgavene, sier han.

Uansett hva slags jobb du søker på, bør du allikevel reflektere over den langsiktige karriereplanen din.

— Still deg selv spørsmålet om hva slags ferdigheter du vil lære deg. Trenger du for eksempel å lære deg økonomihåndtering eller kundeservice kan det å servere øl på Aker brygge være en god idé.

Ikke legg vekt på det du ikke kan

Flere studenter som skal søke sommerjobb eller en fulltidsstilling etter en fullført grad har ikke erfaring med arbeidslivet fra før av. Hellsten påpeker at dette ikke bør være et hinder for søknaden din.

— Du gjør deg selv en bjørnetjeneste dersom du ikke søker på en stilling fordi du tenker du ikke kommer til å få den. Men her må man også være litt realistisk — du blir nok ikke kringkastningssjef etter et bachelor i medier og kommunikasjon, sier han.

Han påpeker at dersom du ikke har erfaring fra arbeidslivet, er dette heller ikke noe du bør legge vekt på i søknaden.

— Fokuser på det du allerede har, og legg minst mulig vekt på det som mangler. De fleste arbeidsgivere er også inneforstått med at man som nyutdannet 22-åring ikke har spesielt mye arbeidserfaring.

Hellsten sier at man heller bør kompensere med å vise at du har forstått bedriften, og at du kjenner til bransjen, og kanskje at du er inneforstått med bedriftens strategier.

— De fleste sommerprosjektstillinger i store bedrifter fungerer som en slags rekrutteringsprosess for bedriften. De ser etter potensiale de kan ansette senere, og de er derfor gjerne mer interessert i hvem du er som person enn hva slags tidligere erfaring du har, sier han.

CV = fortid, søknad = framtid

En av de vanligste feilene mange som skriver søknaden gjør, er at de misforstår bruken av søknaden.

— Mange behandler søknaden som en sakprosarepetisjon av CV-en, hvor de gjenforteller hvor de har studert og jobbet. I stedet bør man tenke på at CV-en skal reflektere det du allerede har gjort, mens søknaden skal dekke det du skal gjøre i framtiden, sier Hellsten.’

Et viktig grep man må få med i søknaden, er å vise at du har forstått bedriften og de arbeidsoppgaver som inngår i søknaden.

— Man må også huske å bruke plass i søknaden til å fremsnakke seg selv. Flere studenter kan for eksempel bli flinkere til å refere til verdien av frivillig arbeid de har gjort, fortsetter han.

Hellsten er allikevel tydelig på at det er et klart skille mellom fremsnakk og skryt, og er du usikker på om du har krysset grensen, bør du tenke over om det er noe du ville sagt til arbeidsgiver dersom du ble kalt inn på intervju.

— Hvis egenskapen du påstår at du har stemmer, og du ikke trenger å lyve om det, er det fremsnakk. Hvis ikke kan det fort bli skryt.

Kom med eksempler

Hellsten understreker videre at en annen ting du bør være obs på i søknadsteksten, er å unngå abstrakte begreper som samarbeidsvillig, ivrig, dynamisk, engasjert, og lignende.

— Show, don’t tell når du skriver en søknad. Vis heller til konkrete eksempler, og dokumenter påstandene dine. Har du for eksempel jobbet frivillig et sted og sett en 30 prosent inntektsøkning, så si heller det enn at du har god salgsevne.

Han påpeker at du ikke bær være redd for å dra til litt når du skriver.

— Du bør tørre å strekke strikken litt, men ikke bli helt naiv.

Du bør også bruke tid på introduksjonen når du skriver en søknad, selv om det bare er en stilling til en sommerjobb.

— Du bør forsøke å unngå å åpne en søknad med å skrive om hva du har gjort tidligere. Åpne heller med å skrive om hvorfor akkurat du passer til å jobbe hos denne arbeidsgiveren.

Og dersom du skulle være uheldig og ikke få noen av de seriøse jobbene du har søkt på, bør du ikke miste motet.

— Ikke gi opp! Bank på dører, søk på LinkedIn, lever en åpen søknad på den lokale puben eller Kiwi-en. Det er mange sommerjobber der ute som aldri blir utlyst, avslutter han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS