Smittefare på NMBU: Måtte destruere 660 kilo plantemateriale
Virus. I høst mistenkte NMBU og Mattilsynet et funn av et helt nytt virus i tomater i et veksthus på NMBU. Nå er undersøkelsene ferdige.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det var i midten av september at Mattilsynet fikk melding om et mulig funn av tomat-brunflekkvirus i tomater ved Senter for klimaregulert planteforskning på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Mistanken ble omtalt i Nationen.
I brevet Mattilsynet sendte NMBU i etterkant av et tilsyn i september, omtaler de tomat-brunflekkviruset som en ny og alvorlig planteskadegjører.
NMBU ble etter et tilsyn pålagt å brenne alt plantemateriale, verneutstyr, jord, potter og lignende tilknyttet «vekstcellene» — en del av et veksthus — der tomatene er dyrket. Områdene der tomatene ble dyrket måtte desinfiseres, vaskes og stå tomme og ubrukte med varme på i fire uker.
Totalt ble 660 kilo plantemateriale destruert.
Fikk svar denne uka
Frøene, som var importert fra Chile via Nederland, ble videre testet av Norsk institutt for bioøkonomi, Nibio. Nå puster Nibio-forsker Dag-Ragnar Blystad lettet ut.
— Det er et virus, men ikke det vi trodde det var først. Vi trodde det var et tomat-brunflekkvirus. Men det er en stamme av tomat-mosaikkvirus, sier Blystad til Khrono.
Begge de to virustypene er i samme slekt og gjør skade på tomatene.
— Sånn sett er det alvorlig enten det er det ene eller det andre. Men vi håper alt smittet materiale er ryddet unna. Jeg vil regne de to virusene som samme alvorlighetsgrad, men juridisk sett er det forskjell fordi EU har kommet med strenge retningslinjer rundt det nye tomat-brunflekkviruset, sier Blystad.
Viruset ble funnet i Israel i 2014, i Mexico, California og Palestina i 2018, og på Sicilia i Italia i 2019. EU iverksatte fra 1. november strakstiltak for å hindre spredningen av viruset innad i EU.
Mattilsynet betenkte over funnet
Hos Mattilsynet er Kåre Willumsen også glad for at viruset ikke var tomat-brunflekkvirus. Det ville vært alvorlig hvis det ble påvist i Norge, for da kunne man ha mistanke om at det fantes også andre steder, forteller han til Khrono.
Samtidig er han tilbakeholden med å juble høylytt.
Vi må samtidig konstatere at smitten viser at en resistens man utviklet mot tomat-mosaikkvirus for mange år siden nå har blitt brutt.
Kåre Willumsen
— Vi må samtidig konstatere at smitten viser at en resistens man utviklet mot tomat-mosaikkvirus for mange år siden nå har blitt brutt. Dette er ny informasjon for oss, og vi har ikke mottatt råd fra Nibio ennå, så vi må vente litt med å vurdere om vi må gjøre noen tiltak, sier Willumsen til Khrono.
Ikke farlig for mennesker
Virusene er ikke skadelig mot mennesker, men angriper viktige kulturplanter som tomat og paprika og gjør dem misfargede. Hovedproblemet er at det blir vanskelig å selge grønnsakene.
«Både tomat- og paprikafrukt angrepet av viruset viser brun eller gul misfarging. Dette gjør at fruktene ikke ikke vil være salgbare. Det er denne ødeleggelsen som salgsvare som gjør dette viruset til en alvorlig planteskadegjører i forhold til mange andre virusarter som angriper tomat», skrev Mattilsynet til NMBU i september.
EU har innført reguleringer på import av tomatplanter fra tredjeland, for å hindre smitte i EU. Norge har foreløpig ikke innført lignende tiltak, for norske tomatgartnerier kjøper hovedsaklig sine frø fra land i EU.