Rådmann Morten Wolden i Trondheim kommune, prosjektkoordinator Annemie Wyckmans ved NTNU og fyrkoordinator Silja Rønningsen i Trondheim kommune gleder seg over EU-penger for å gjøre Trondheim til Smartby.Foto: Carl-Erik Eriksson/Trondheim kommune.
Rådmann Morten Wolden i Trondheim kommune, prosjektkoordinator Annemie Wyckmans ved NTNU og fyrkoordinator Silja Rønningsen i Trondheim kommune gleder seg over EU-penger for å gjøre Trondheim til Smartby.Foto: Carl-Erik Eriksson/Trondheim kommune.

NTNU leder EU-prosjekt for smartere byer

Horisont2020. NTNU gikk til topps i EU med prosjektet som skal finne ut hvordan byer kan bli smarte positive energisteder.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn et år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

CityxChange

Samarbeidspartnerne i prosjektet omfatter i tillegg til de sju byene, Trondheim, Limerick, Pisek, Smolyan, Alba Iulia og Võru, er elleve store bedrifter, ni små- og mellomstore bedrifter, tre ideelle organisasjoner og to universiteter (NTNU og University of Limerick).

De norske bedriftene er: TrønderEnergi AS, ABB Norge, AtB, AVIS Budsjettgruppe, Statkraft Varme AS, NHP Eiendom, IOTA Foundation, Powel AS og R. Kjeldsberg.

Øvrige partnere: IES R & D, Energistyrelsen i Plovdiv, Future Analytics Consulting, Research2Market Solutions, ISOCARP, ESB Innovation RoI Ltd, ESB Networks, Ove Arup & Partners SAU, FourC AS, Smart MPower, Space Engagers, Colaborativa, Officinae Verdi og GKinetic Energy Ltd.

Prosjektet vil motta 20 millioner euro i finansiering av Horizon 2020.

I tillegg legger prosjektpartnerne i 10 millioner euro for å sikre lokal gjennomføring av demonstrasjonsprosjektene i Trondheim og Limerick.

Oppstart: Januar 2019

Sju europeiske byer er med i samarbeidet, rundt prosjektet CityXChange, som gikk til topps i EUs forsknings- og innovasjonsprogram, Horisont2020.

NTNU skal lede prosjektet og byene Trondheim og Limerick i Irland blir fyrtårnbyer.

Fyrtårn-byene Trondheim og Limerick skal samarbeide med følgebyene for å bli europeiske foregangs-byer innen smarte, framtidsrettede og bærekraftige løsninger.

Annemie Wyckmans

Sestao (Spania), Pisek (Tsjekkia), Smolyan (Bulgaria), Alba Iulia (Romania) og Võru (Estland) er med i samarbeidet som følgebyer.

Skal generere mer energi enn de forbruker

I de neste fem årene vil byene eksperimentere med hvordan man blir smarte positive energisteder. De skal bruke digitale tjenester for å forbedre livskvaliteten for og sammen med byens innebyggere, generere mer energi enn de forbruker og utveksle erfaringer med byer over hele Europa for å lære av hverandre, heter det i en pressemelding fra NTNU.

CityxChange ble vurdert som det aller beste blant de elleve konkurrerende forslagene,.

— Dette er fantastiske nyheter. Vi har store forventninger til hva vi kan oppnå i dette samarbeidet, sier professor Annemie Wyckmans, koordinator for smartby-prosjektet+ CityxChange og leder for NTNU Smart Sustainable Cities.

Foregangsbyer

— Fyrtårnbyene Trondheim og Limerick skal samarbeide med følgebyene for å bli europeiske foregangsbyer innen smarte, framtidsrettede og bærekraftige løsninger, sier Annemie Wyckmans.

Trondheim vil bruke Sluppen og Brattøra som testområder. Bydelene ligger i hver sin ende av Kunnskapsaksen, et område preget av forskning, utdanning, kunnskapsformidling, offentlig forvaltning, innbyggerdeltagelse og et innovativt næringsliv, ifølge meldingen.

Finansiering

Prosjektet vil motta 20 millioner euro i finansiering av det europeiske forsknings- og innovasjonsprogrammet Horizon 2020. I tillegg legger prosjektpartnerne i 10 millioner euro for å sikre lokal gjennomføring av demonstrasjonsprosjektene i Trondheim og Limerick. Forventet prosjektstart er 1. januar 2019.

Ekspertgruppen som har vurdert søknaden om Horizon 2020-midler, anbefaler + CityxChange for å demonstrere og underbygge tiltak som vil bidra til en omfattende utrulling av Positive Energy Districts over hele Europa.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS