hør sangen her

Slik låter koronaviruset

Forskere har laget musikk av viruset. Og ja, det kan faktisk brukes til noe.

Koronaviruset ser skummelt og dystert ut, må man kunne si, men kanskje er musikken mer beroligende? Døm selv ved å lese artikkelen og høre sangen!
Koronaviruset ser skummelt og dystert ut, må man kunne si, men kanskje er musikken mer beroligende? Døm selv ved å lese artikkelen og høre sangen!
Publisert Oppdatert

I løpet av de siste par månedene har vi har alle sett hundrevis, om ikke tusenvis av bilder av det etter hvert så velkjente koronaviruset.

Bildet av viruset kan virke skummelt nok i seg selv, men hva med hvordan det høres ut?

Hør sangen nederst i artikkelen.

Lager toner av piggene

Ja, du leste riktig. For det er tydeligvis mulig å finne ut hvordan strukturen til det mye omtalte viruset faktisk høres ut hvis man oversetter det til musikk.

Det er nettsiden ScienceMag.org som har skrevet om dette.

Forskere ved Massachusetts Institute of Technology har ved hjelp av en relativt ny teknikk som kalles sonifisering, gitt hver og en aminosyre i koronaviruset en unik tone. I det virkelige liv har aminosyrene en tendens til å krølle seg opp eller strekke seg ut, så det forskerne har gjort er å fange opp disse endringene og danne ulike toner av dem.

De ulike lydene man hører i musikken, representerer forskjellige aspekter ved piggene og kombinasjonen av aminosyrer som stikker ut av koronaviruset. Molekylære vibrasjoner, som oppstår som følge av varme, har også fått sine egne lyder.

Ikke bare på gøy

Er det i det hele tatt noe belegg for å bruke tid på slik forskning i disse tider? lurer du kanskje på nå.

Også der er svaret ja. Det nye formatet kan faktisk hjelpe forskere til å finne steder på proteinet der antistoffer eller medikamenter kan være i stand til å binde seg. Måten de kan gjøre det på er å søke etter spesifikke musikalske sekvenser.

Forskerne bak studien mener at dette er en metode som kan brukes for raskere å studere proteiner, når det kommer til for eksempel molekylær modellering. Ved å sammenligne den musikalske sekvensen av piggeproteinet med en stor database med andre sonifiserte proteiner, kan det være mulig å finn noe som kan forhindre viruset i å infisere en celle.

PS! Når det gjelder instrumentene som ble valgt til å lage koronasangen, så var det forskernes egne valg. Kanskje kan sangen gi oss litt ro i sjelen i en vanskelig tid?

Hør sangen her:

Powered by Labrador CMS