rettssak

Slik forklarer den tidligere student­lederen under­slaget

Den tidligere studentlederen innrømmer å ha underslått 1,1 millioner kroner fra studentorganisasjon. — Jeg angrer veldig på det jeg gjorde.

Matbutikk-fasade med teksten Syrian Asia Mat
Tilskudd til studentorganisasjonen for internasjonale studenter i Norge gikk blant annet med til å betale regninger for lederens matbutikk på Raufoss.
Publisert Sist oppdatert

Gjøvik (Khrono): — Jeg hadde familieproblemer, og jeg hadde gjeld som jeg måtte betale tilbake. Det er grunnen til at jeg foretok de overføringene.

For første gang forklarte den tidligere lederen av The International Students' Union of Norway (ISU), Amine Fquihi (35), hvorfor han underslo midler som organisasjonen mottok i statsstøtte.

Han ble valgt til leder i organisasjonen i mai 2019. Ifølge proff.no er Fquihi fortsatt ført opp som styreleder i ISU.

Studentorganisasjonen skulle ivareta de sosiale, akademiske og politiske interessene til alle internasjonale studenter som studerer i Norge. Den mottok årlig i underkant av to millioner kroner i statsstøtte.

Får en tilståelsesdom

Tirsdag møtte han i Vestre Innlandet tingrett på Gjøvik i en såkalt tilståelsessak for å tilstå et underslag på 1,1 millioner kroner. 

— Straffen som foreslås virker for meg, og min familie, som en evighet, sa den tidligere studentlederen i tingretten.

Han innrømmer å ha overført fire summer fra organisasjonens konto til seg selv, matbutikken han driver og til to ansatte i butikken i perioden september 2022 til juli 2023.

  • 452.631 kroner ble overført til en konto i hans navn. 
  • 470.500 kroner ble overført til en tidligere ansatt sin konto. 

  • 102.000 kroner ble overført til en annen tidligere ansatt sin konto.

  • 119.228 kroner ble overført til matbutikken mannen driver.

Totalt er summen han tilstår å ha underslått på 1.144.359 kroner. 

Tok opp lån hos ansatte

I tingretten på Gjøvik tirsdag forklarte den tidligere studentlederen at summene som ble overført til hans tidligere ansatte, handlet om et lån han hadde tatt opp hos dem. 

— I 2022 var jeg i Marokko, og jeg hadde en del utgifter fordi min bestefar hadde helseutfordringer. For å dekke disse utgiftene tok jeg opp et lån hos dem begge, forklarte han. 

Tingrettsdommeren ville vite om det var nøyaktig disse beløpene han hadde lånt av sine tidligere ansatte, noe han bekreftet. 

Han knyttet også overføringen av over 450.000 kroner til sin egen konto til gjeld han hadde. 

Den siste overføringen til matbutikken han driver, handlet om å unngå konkurs. 

— Matbutikken jeg eier hadde en del problemer, og kom til å gå konkurs. Jeg betalte noen av regningene med den siste overføringen, forklarte mannen. 

— Jeg angrer veldig på det jeg gjorde. 

Red.mrk

Derfor identifiserer vi

Khrono har valgt å identifisere den tidligere studentlederen med navn  i denne artikkelen. Det skyldes blant annet at vi har fått henvendelser om at enkelte andre i miljøet og det tidligere miljøet rundt studentorganisasjonen ISU har følt seg mistenkeliggjort av tidligere omtaler der vedkommende har vært anonymisert. Når vedkommende nå har tilstått underslag av 1,1 millioner kroner fra studentorganisasjonen er det en såpass alvorlig sak som  også  begrunnes i et berettiget informasjonsbehov (jfr. Vær varsomplakatens pkt. 4.7) Red..

To advokat i kappe i en rettssal.
Politiinspektør Richard Røed og forsvarer Håvard Fremstad, her avbildet forrige gang saken var berammet i desember 2024. Den gang måtte politiet hente mannen fordi han ikke møtte opp til rettssaken, men det viste seg at han hadde gyldig legeerklæring.

Fikk ikke tak i ledelsen 

Mistanken mot den tidligere studentlederen oppsto da et av ISUs lokallag ikke fikk tak i den nasjonale ledelsen. De kontaktet Norsk studentorganisasjon (NSO), som igjen sendte en bekymringsmelding til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

Studentorganisasjonen for internasjonale studenter fikk statsstøtte, men hadde ikke noen synlig aktivitet. 

Organisasjoner som får statsstøtte skal rapportere til myndighetene om hvordan de har brukt pengene.

Men for 2022 har ikke ISU levert noen årsrapportering, og HK-dir klarte ikke å få tak i de ansvarlige i organisasjonen. 

Politianmeldelse 

Etter flere purringer gikk HK-dir til det skritt å kreve tilbakebetalt hele beløpet de fikk i støtte i 2022, altså 1,9 millioner. 

HK-dir krevde også å få tilbakebetalt drøyt 1,3 millioner fra tidligere tildelt tilskudd.

Det siste er ubenyttede midler som organisasjonen hadde akkumulert i perioden 2016 til 2021 til egenkapital. Ifølge tidligere regnskap var dette penger de skal ha hatt stående på konto. 

Etter at saken var ferdig etterforsket hos politiet, ble mannen siktet for et underslag på nesten 1,5 mill. kroner. I tilståelsessaken i retten denne uken er summen redusert til litt over 1,1 mill. kroner. 

Politiinspektør Richard Røed forklarer at summen er knyttet til hva de kan bevise utover enhver rimelig tvil. 

Vil ha fengselsdom

Aktoratet mente i utgangspunktet at fengsel i ett år er en passende straff for denne typen grovt underslag, men la til at det er formildende omstendigheter.

For det første har den tidligere studentlederen tilstått, og for det andre tok det flere måneder fra underslaget ble anmeldt og til politiet begynte sin etterforskning. 

Dermed la politiinspektøren ned påstand om fengsel i ti måneder, der fire måneder er betinget, med en prøvetid på to år. 

Dersom dette blir resultatet, må han sone seks måneder i fengsel. 

I tillegg mener aktoratet at 35-åringen skal dømmes til å betale tilbake beløpet han unndro studentorganisasjonen. 

— Skammer meg

Mannens forsvarer Håvard Fremstad mente i utgangspunktet at straffen er rimelig, men noe streng. 

Han argumenterte for at etterforskningen i realiteten begynte én måned senere enn politiet hevder, og at det har tatt lang tid fra tiltalen var klar i mars 2024 til saken kom opp for retten i april 2025. 

Dette er nemlig tredje gang saken er berammet i tingretten på Gjøvik. 

Den første gangen møtte ikke mannen opp fordi han angivelig var i Afrika

Studentlederen forklarte i retten at han var i Marokko for å ta seg av sin da gravide kone, som nylig har flyttet til Norge med deres sønn. 

Den andre gangen saken var berammet før jul, hadde den tidligere studentlederen ramlet og slått seg, og fikk gyldig legefravær. 

— Jeg vet at loven er loven, og jeg skammer meg over å være her i dag. Jeg har aldri vært i fengsel eller i en rettssal før, sa studentlederen. 

Fremstad mente at en rimeligere straff er fengsel i ni måneder, der halvparten er betinget fengsel.

Dommen skal være klar i løpet av få dager. 

Powered by Labrador CMS