tiltale 

Tidligere student­leder tiltalt for grovt underslag. Skal ha brukt tilskudd på å drive matbutikk

Den tidligere studentlederen er tiltalt for underslag på nesten 1,5 millioner kroner fra studentorganisasjonen han ledet. 

I denne gården i Oslo hadde organisasjonen ISU lokaler. Bildet har ingen ting med tiltaltes matbutikk å gjøre.
Publisert

— Det er en svært alvorlig sak, sier politiinspektør Richard Røed.

Khrono har tidligere fortalt om organisasjonen The International Students' Union of Norway (ISU). Organisasjonen, som er for internasjonale studenter i Norge, har fått millioner i statsstøtte, men ikke rapportert hvordan støtten for 2022 er brukt. Direktoratet HK-dir klarte ikke å få tak i den tidligere lederen. Organisasjonen hadde ingen synlig aktivitet, selv om den hadde fått statsstøtte.

Direktoratet krevde tilbakebetalt 3,2 millioner, og det endte med at det leverte politianmeldelse for grovt underslag.

Nå er det tatt ut tiltale mot den tidligere lederen av organisasjonen. Han ble valgt til leder våren 2021 og er tiltalt for grovt underslag.

— Det er for grovt underslag på cirka én og en halv million av midlene til The International Students union of Norway, sier Richard Røed, som er leder for økokrimavsnittet i Innlandet politidistrikt.

Rettssak til høsten 

Det er politimesteren i Innlandet som har tatt ut tiltalen. Saken er berammet 27. august. 

Khrono har ikke fått tak i tiltalte for en kommentar, og han har heller ikke besvart våre tidligere henvendelser om denne saken. 

Han fikk oppnevnt forsvarer på torsdag. Forsvareren sier han ikke kan kommentere saken fordi han ikke har vært i kontakt med klienten eller fått saksdokumentene.

Den tidligere studentlederen har ikke gått helt under jorden. Han skal nemlig ha drevet en matbutikk på Østlandet. Og ifølge politiet har han brukt deler av pengene fra studentorganisasjonen på driften av denne butikken.

— Han har forføyet de pengene over på privat bruk, blant annet finansiering av egen næringsvirksomhet, sier Røed.

Aksjeselskapet til mannen, som har likelydende navn som matbutikken, ble etablert i 2021, ifølge offentlige opplysninger.

— Misbruk av offentlige tilskuddsmidler

Det står at den har én ansatt, og den tidligere studentlederen er oppført som eneste aksjonær, daglig leder og styreleder. Regnskapet viser et underskudd på 133.000 kroner i 2022. 

— Mener dere at han har brukt pengene på å starte denne butikken?

— Ja, eller i hvert fall til å finansiere driften der, sier Richard Røed.

— Hvor alvorlig ser dere på saken?

— Det er en veldig alvorlig sak. Det er misbruk av offentlige tilskuddsmidler. Midler basert på tillit til at de skulle benyttes til formålet de var gitt.

Vil ikke la seg avhøre

Røed sier at mannen ikke har villet forklare seg for politiet. 

Tiltalen er på underslag på 1.475.127 kroner. Dette spesifiseres nærmere slik:

  • Overføring av 658.089 kr til konto i eget navn
  • Overføring av 119.228 kr til konto tilhørende eget selskap (matbutikken)
  • Overføring av 125.310 kr til kjøp av diverse datautstyr m.m.
  •  Overføring av kr 470.500 en annen persons konto
  • Overføring av kr 102.000 til en tredje persons konto.

Røed vil ikke kommenter hvem de to andre personene er, og om de har jobbet i butikken. I tiltalen står det at underslaget er grovt fordi det særlig er lagt vekt på at:

  • Verdien av det det påståtte underslåtte er betydelig
  • Det påståtte underslaget har pågått over lengre tid
  • Det er begått ved brudd på en særlig tillit som følger med en stilling, et verv eller
  • Det er ført eller utarbeidet uriktige regnskaper eller uriktig regnskapsdokumentasjon.

Sendte bekymringsmelding i 2022

The International Students' Union of Norway (ISU) skal ivareta de sosiale, akademiske og politiske interessene til alle internasjonale studenter som studerer i Norge, het det på nettsiden til organisasjonen, som nå er nede. 

Det var Norsk studentorganisasjon (NSO), som tidligere har samarbeidet godt med ISU, som i desember i 2022 sendte en bekymringsmelding til HK-dir.

Bakgrunnen var at et av ISUs lokallag hadde kontaktet NSO. Lokallaget fikk ikke tak i den nasjonale ledelsen, og ba om hjelp.

NSO skrev at de hadde inntrykk av at ISU hadde sluttet å avholde valg og stilte spørsmål ved om de forvaltet statsstøtten på en god måte.

ISU får et årlig tilskudd i statsstøtte over statsbudsjettet. I 2022 fikk de 1,9 millioner. De fikk den samme summen året før, og før dét 1,8 millioner. 

Organisasjoner som får statsstøtte, skal rapportere til myndighetene om hvordan de har brukt pengene.

Holdt innlegg for Ola Borten Moe 

Men for 2022 har ikke ISU levert noen årsrapportering, og direktoratet HK-dir har altså ikke klart å få tak i ansvarlige i organisasjonen. 

Etter flere purringer gikk HK-dir til det skritt å kreve tilbakebetalt hele beløpet de fikk i støtte i 2022, samt beløp for tidligere år. 

Som leder av ISU engasjerte den tiltalte blant annet seg i debatten om skolepenger for internasjonale studenter. Dette skrev han leserinnlegg om i Khrono.

Han var for eksempel til stede, og holdt innlegg mot skolepenger, i regjeringens representasjonsbolig da daværende statsråd Ola Borten Moe møtte studentene i et «studentpolitisk toppmøte» i 2022. 

Powered by Labrador CMS